Σε καταλύτη εξελίξεων πολύ πιο σημαντικό από ό,τι και η ίδια η διαφαινόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να αναδειχθεί η υπόθεση Βαρουφάκη, η οποία τείνει να προσλάβει χαρακτήρα πολιτικού σκανδάλου για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα και τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικπονομικών είναι ενδεικτική.

Ευθεία και κατηγορηματική αποδοκιμασία δεν έχει διατυπωθεί, ενώ την ίδια στιγμή πολιτική κάλυψη στον κ. Βαρουφάκη σπεύδει να προσφέρει ο Π. Λαφαζάνης, επιτιθέμενος φραστικά κατά όσων επιχειρούν να «ποινικοποιήσουν το plan B».

Η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση υπό τα νέα δεδομένα απειλείται με εγκλωβισμό σε μία εξεταστική επιτροπή που δημιούργησε για άλλους λόγους και που σήμερα είναι έτοιμη να «υποδεχθεί» τον κ. Βαρουφάκη.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν ουσιαστικά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι στάσεις που θα διαμορφωθούν θα κρίνουν εν πολλοίς και την τύχη της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται ότι με αφορμή την υπόθεση Βαρουφάκη θα καθοριστούν στάσεις βουλευτών εν όψει της επόμενης πολιτικής περιόδου.