Στη Bουλή διαβιβάστηκαν αμελλητί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος Τέλεια Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Π. Γιαννόπουλο.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου της γνωστοποιεί ότι από «υπηρεσιακή υποχρέωση» διαβιβάζονται στη Βουλή: την με αριθμό πρωτ. 3328/21-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Απόστολου Γκλέτσου του Ευσταθίου, Δημάρχου Στυλίδας και Προέδρου του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Τελεία», κατοίκου Στυλίδας, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν είκοσι έξι (26) εγγράφων και την με αριθμό πρωτ. 3348/22-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν έξι (6) εγγράφων, κατά του κ. Ιωάννη (Γιάνη) Βαρουφάκη του Γεωργίου, πρώην Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή, κατοίκου Αθηνών, σύμφωνα με τα άρθρα 86 του Συντάγματος και 1, 4 του Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη Υπουργών», λόγω αρμοδιότητάς σας».

Με τις δύο αναφορές ζητείται η παραπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας.

Η εμπλοκή σε μηνυτήρια αναφορά ονόματος υπουργού, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, ουσιαστικά κράτησε δεμένα τα χέρια της Δικαιοσύνης οι λειτουργοί της οποίας όφειλαν με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών να τις διαβιβάσουν χωρίς αξιολόγηση (αμελλητί) στη Βουλή.

Οσον αφορά στα δημοσιεύματα για το plan B έτσι όπως το περιέγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης και για το οποίο εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζήτησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την παρέμβαση της Δικαιοσυνης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νομικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει από τη Βουλή και όχι από την τακτική Δικαιοσύνη.

Εκτός και εάν υπάρξει άλλη αναφορά στην Εισαγγελια σε σχέση με τα δημοσιεύματα ή αν τελικά η ίδια η Βουλή αποφασίσει να παρέμβει καθώς αυτό προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.

Επείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαίδου έχει ήδη διατάξει:

* κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους

* και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.

Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.