Το πολιτικό τέχνασμα που θα του επιτρέψει να μην ταράξει –σε αυτή τη φάση τουλάχιστον –τα νερά στο πεδίο της ενδοκομματικής αντιπαράθεσης και να στραφεί στη διακυβέρνηση της χώρας αναζητεί ο Αλ. Τσίπρας. Ως επικεφαλής πλέον μιας κυβέρνησης που στέκεται και νομοθετεί με την ανοχή της αντιπολίτευσης και έχοντας απέναντί του στις κρίσιμες επιλογές μια μεγάλη μερίδα του κόμματός του, ο Πρωθυπουργός δέχεται πολλαπλές εισηγήσεις.
Σε περίπτωση που, όπως κάποιες πληροφορίες συγκλίνουν, υιοθετήσει οριστικά την πρόταση της «δημιουργικής αδράνειας» στα εσωκομματικά, το σενάριο των εκλογών εξασθενεί και αρχίζει να μελετάται η διέξοδος με μία κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».
Αλλαγές προσώπων και συνεννόηση

Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθούν στη συζήτηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά το γεύμα που παρέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, οι εκλογές δεν είναι στα σχέδιά του. Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι βασικό του μέλημα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου και εν συνεχεία η προώθηση των επόμενων αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων. Ανέφερε δε και ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν υπάρχει βάση για τη διεξαγωγή εκλογών τους επόμενους μήνες.
Κατά την άποψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφότου γίνουν οι όποιες συζητήσεις σε κομματικά όργανα, το βήμα που θα πρέπει να αναμένεται είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, πιθανότατα με τον κ. Τσίπρα επικεφαλής, με διευρυμένη όμως πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή και με συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, χωρίς κομματική ιδιότητα.
Κατά τις ίδιες πηγές, που έχουν διατυπώσει και σχετικές εισηγήσεις, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό έπειτα από διαβούλευση με τα άλλα κόμματα, τα οποία υπό όρους και προϋποθέσεις δεν φαίνονται αντίθετα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικώς δε το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα ήταν αρνητική. Ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας κυβέρνησης φθάνει ως τις αρχές του 2016.
Από συνομιλητές του κ. Τσίπρα πιθανολογείται ότι ο Πρωθυπουργός τείνει να επιλέξει σε αυτή τη φάση την αποφυγή της σύγκρουσης με τον Π. Λαφαζάνη και τους διαφωνούντες.
Υπό την ασφυκτική πίεση των προβλημάτων της οικονομίας και της χώρας, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε προς στιγμήν τις προηγούμενες ημέρες μπροστά στο δίλημμα: σύγκρουση μέχρις εσχάτων με την αριστερή «ορθοδοξία» του ΣΥΡΙΖΑ ή μετάθεση όλων των αποφάσεων αυτού του τύπου στο μέλλον και συνέχιση στη γνωστή τροχιά, παράλληλα με τους διαφωνούντες και επικαλούμενος την (παρελκυστική σε μεγάλο βαθμό) ιδιομορφία του κόμματος; Καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας μελετά σοβαρά τη δεύτερη δυνατότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πιεστικές εισηγήσεις (ειδικώς μετά τη δημοσιοποίηση του «σχεδίου της δραχμής») να προχωρήσει σε «διοικητικού τύπου» μέτρα και διαγραφές και να μη διστάσει ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο της διάσπασης του κόμματος. Τέτοιες εισηγήσεις διατύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά κύριο λόγο οι υπουργοί Εσωτερικών Ν. Βούτσης και Παιδείας Αρ. Μπαλτάς.
Το σχέδιο θα περιελάμβανε ταχεία δρομολόγηση εσωκομματικών διαδικασιών και ενδεχομένως ένα «διαζευκτήριο» συνέδριο στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ στη συνέχεια η χώρα θα οδηγούνταν στις κάλπες προκειμένου να επισφραγιστεί με την ψήφο των πολιτών η «λύση» στα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιθανολογείται ότι ακόμη και αν συγκληθούν κομματικά όργανα τις επόμενες εβδομάδες (κάτι που παραμένει αβέβαιο), δεν θα προβλέπονται ψηφοφορίες, παρά μόνο τοποθετήσεις για τα νέα δεδομένα, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η ιδιορρυθμία στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ: ο καθένας μπορεί να διαφωνεί με δογματική επιμονή σε κεντρικές αποφάσεις, όμως από τη στιγμή που η διαφωνία εκφράζεται και εκδηλώνεται, όλοι είναι ικανοποιημένοι και συνεχίζουν τις ασύμπτωτες πορείες τους…
Η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την απόσχισή της από την κυβέρνηση και τη διαφωνία της με την κυβερνητική γραμμή φαίνεται πως καταφεύγει πλέον στην τακτική που ακολούθησε και προεκλογικά: έπειτα από την «παρ’ ολίγον ρήξη» οι τόνοι πέφτουν.
Το μυστικό της επιχορήγησης

Σημειωτέον ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν ήδη σπεύσει να διευκρινίσουν ότι σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης και διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακύψει το φλέγον ζήτημα της μοιρασιάς της κρατικής επιχορήγησης. Κατά τις ίδιες πηγές, η κατανομή σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να γίνει μόνο με έναν τρόπο: βάσει της κοινοβουλευτικής ισχύος, συνεπώς η μερίδα του λέοντος θα παρέμενε στην ομάδα που διατηρείται συντεταγμένη πίσω από τον κ. Τσίπρα.
Στελέχη της Πλατφόρμας φέρονταν πάντως διατεθειμένα να διεκδικήσουν χρηματοδότηση με βάση τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, οι οποίοι θεωρούν ότι τους ευνοούν –εξ ου και επιθυμούν σύγκληση οργάνων ή ακόμη και συνεδρίου.

Στροφή στη διακυβέρνηση
Το «Ρεύμα της διεύρυνσης»

Στο πλαίσιο της αποφυγής του ενδοκομματικού δράματος και των εκλογών, την έντονη ανησυχία τους έχουν εκφράσει στον κ. Τσίπρα διάφορα πρόσωπα και συνομιλητές του. Μεταξύ αυτών ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος εκπροσωπώντας το λεγόμενο «Ρεύμα της διεύρυνσης», έχει προτείνει στον κ. Τσίπρα την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και τη στροφή προς τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δρουν σε πολλά επίπεδα, έστω κι αν δεν εκπροσωπούνται στην Πολιτική Γραμματεία ή άλλα όργανα, έχουν καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξουν ανάλογες ενέργειες από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος, αναμένεται να θέσουν εμφατικά το ζήτημα εντός του καλοκαιριού σε μια σειρά δικών τους συνεδριάσεων και συνδιασκέψεων. Κατά την κυρίαρχη άποψη αυτής της τάσης, η συγκυρία επιτάσσει την υπέρβαση του «δυϊσμού» του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή στη διακυβέρνηση της χώρας, με τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικής αποστολής με συμμετοχή προσώπων κύρους και όχι αναγκαστικά πολιτικών.
Σε διαφορετικό επίπεδο ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Ι. Πανούσης, έχοντας πάρει σαφώς αποστάσεις από τις αριστερίστικες αναζητήσεις, σημειώνει με κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα της περιόδου. Σε παρέμβασή του την Παρασκευή ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι ο αριθμός όσων καταψηφίζουν νομοσχέδια είναι ίδιος, «σημαίνει πως έχεις έναν συγκροτημένο πυρήνα και αυτό δεν αλλάζει». Προσέθεσε δε ως προς το ενδεχόμενο εκλογών: «Εξι μήνες ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυβέρνησης διαπραγματευόταν ενώ δεν όφειλε να διαπραγματεύεται, όφειλε να δουλεύει, να κυβερνάει. Διαπραγματεύονταν και άνθρωποι οι οποίοι ήταν αναρμόδιοι σε αυτόν τον τομέα. Τώρα αν τρεις μήνες έχουμε αυτό το μετέωρο βήμα, πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, στην ουσία έχεις εννιά μήνες που μια κυβέρνηση δεν έχει δείξει τι είναι αριστερό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ