Σε διαφορετικό μήκος κύματος είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου σε σχέση με όσα δήλωσε η ίδια η πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από τις συνεχείς διαφοροποιήσεις της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ η ίδια μίλησε για συντροφικότητα και συνοχή της Αριστεράς.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας- εξέφρασε στην κ. Κωνσταντοπούλου τον προβληματισμό του «για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει».

Από την πλευρά της η κ. Κωνταστοπούλου, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε πως με τον πρωθυπουργό τη συνδέει «σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία για τη διαφύλαξη των δικαίων του λαού μας, την προοπτική αυτού του τόπου και τη συνοχή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θα ήθελαν να δουν να διαρρηγνύεται».

Επιμένοντας στην ως τώρα στάση της για διαφοροποίηση είπε πως σε στιγμές που δοκιμάζονται οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια και αμεσότητα, ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις, να μιλούν με ευθύτητα και να καταλήγουν σε λύσεις.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για «τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς κοινοβουλίου και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία όσων είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας και με τη θωράκιση της Δημοκρατίας που δοκιμάζεται σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Πρόσθεσε πως εξέθεσε την άποψή της για τα απαιτούμενα βήματα στην άμυνα της χώρας για τη δαμόκλειο σπάθη του χρέους.

«Είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και της λαικής κυριαρχίας και της λαϊκής ετυμηγορίας» κατέληξε.

Οι επιστολές προς Πρόεδρο Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό

Πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή η κ. Κωνσταντοπούλου απέστειλε επιστολές στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες κυβερνήσεις-μέλη της ΕΕ εισάγεται και, μάλιστα, με ‘έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης’ ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος κράτησε σαφείς αποστάσεις από την κ. Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για «προσωπικές της απόψεις».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ έχει έτοιμο κείμενο για πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Βουλής, το οποίο έχει τεθεί υπ’ όψιν του προέδρου του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει τον κατάλληλο χρόνο, προκειμένου να την καταθέσει, αφού θεωρεί ότι με την στάση της έχει περιέλθει σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θεσμικές υποχρεώσεις και τον ρόλο της.