Την ανάγκη να δηλώσει ότι δεν προτίθεται -οικειοθελώς τουλάχιστον- να εγκαταλείψει το «οχυρό της μάχης», ένοιωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε σε μια προφανή προσπάθεια να «διεγείρει» τα αριστερά αντανακλαστικά των βουλευτών του κόμματός του παρά το κλίμα ηττοπάθειας που υπάρχει, «κάποιοι ρωτούν αν έχει ή δεν έχει νόημα ποια θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας σε σχέση με την συμφωνία, κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία αν σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα άλλα κόμματα και παρομοιάζουν την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση ως αγωνία για καρέκλες και αξιώματα».

«Θλίβομαι για αυτές τις επισημάνσεις», είπε και δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι η επιδίωξη αξιώματος αλλά οχυρό μάχης για την προστασία των αδικημένων, τα συμφέροντα του λαού, μάχης με τα οργανωμένα συμφέροντα και αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω». «Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η διαδικασία της υπερ-κατεπείγουσας νομοθέτησης «δεν είναι μια ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι ομαλές και οι συνθήκες βάσει της οποίας η πλειοψηφία του σώματος συναινεί». Όμως ζήτησε «τα επιχειρήματα να στηρίζονται στις πραγματικές συνθήκες που βιώνουμε» και όπως είπε για άλλη μια φορά «η ουσία είναι ότι την προηγούμενη Κυριακή προς Δευτέρα οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης». «Αγγίξαμε τα όρια της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος αλλά και τα όρια της σημερινής Ευρώπης», είπε, ενώ παραδέχθηκε ότι «κάναμε λάθη αυτούς τους 6 μήνες».

Όμως δήλωσε ότι «όχι μόνο δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή την σκληρή μάχη, αλλά είμαι περήφανος που δώσαμε αυτή την μάχη και σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του ελληνικού λαού». «Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν», σημείωσε, ενώ στο εύλογο ερώτημα «ναι, αλλά ηττηθήκατε», απάντησε: «Πράγματι, οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς. Όμως είμαι βαθειά πεπεισμένος ότι ο αγώνας αυτός δεν θα πάει χαμένος και κάποια στιγμή θα αφήσει καρπό και ο καρπός βγάζει βλαστάρια».

Μάλιστα είπε ότι «μπορεί να επιλέξαμε τον συμβιβασμό, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία του προγράμματος». «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος είναι δική μας και ότι η έμπνευσή του ανήκει στην ελληνική πλευρά», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ». «Είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά. Και επειδή η έκβαση θα είναι καθοριστική, θεωρώ ως δεδομένο να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών στην Ευρώπη και να βελτιώσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας», είπε.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που επιφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο, δήλωσε ότι «δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας». «Η δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ήταν σαφέστατη», είπε, σημειώνοντας ότι το Φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο που αφορά την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μαζί με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. «Ως τότε θα παραμείνει το ισχύον καθεστώς», είπε και δεσμεύθηκε ότι «κανένας άνεργος και μεροκαματιάρης δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του».