Στο ξενοδοχείο Athens Oscar ξετυλίχθηκε την περασμένη Τρίτη σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και έξοδο από το ευρώ. Σε εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώπιον περίπου 400 στελεχών, την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή, ο βασικός εισηγητής Π. Λαφαζάνης ανέπτυξε το σχέδιό του για την «απαλλοτρίωση» των χρηματικών αποθεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 22 δισ. ευρώ, τον «αφοπλισμό» του κεντρικού τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα και τη χρησιμοποίηση των δισεκατομμυρίων αυτών ως «γέφυρα» για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Πού κρύβουν τα ευρώ;


Τις απόψεις του κ. Λαφαζάνη υπερθεμάτισε εκείνο το βράδυ και ο καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας, ο άνθρωπος που έχει κατηγορηθεί από συντρόφους του στο κόμμα ότι «έκτισε την καριέρα του πάνω στη δραχμή». Είναι ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες που ξετύλιξαν οι ομιλητές του λεγόμενου «Plan Β» της Αριστερής Πλατφόρμας. Οχι μόνο γνώριζαν, όπως είπαν, ότι τα χρηματικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι 22 δισ. ευρώ, αλλά ήξεραν και το ακριβές ποσό που ήταν κατανεμημένο στα έξι υποκαταστήματα της κεντρικής τράπεζας σε όλη την επικράτεια. Γνώριζαν ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν αποθηκευμένα 17 δισ. ευρώ, στο Νομισματοκοπείο άλλα 2,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε υποκαταστήματα στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και αλλού. Ηξεραν επίσης ότι στο Νομισματοκοπείο στον Χολαργό τυπώνονται τούτες τις ημέρες με άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χαρτονομίσματα των 5 ευρώ και ότι ως το τέλος Ιουλίου θα είχαν τυπωθεί πεντάευρα, αξίας 1 δισ. ευρώ.
Το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε ήταν ότι για να πετύχει το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα θα πρέπει προηγουμένως να εθνικοποιηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και να αποκοπεί από την ΕΚΤ. Εν συνεχεία δέσμευση του χρηματικού διαθεσίμου των περίπου 22 δισ. ευρώ, ώστε να τροφοδοτεί με μετρητά τα ΑΤΜ και να κρατά ζωντανή ακόμη και σε συνθήκες capital controls τη λειτουργία της οικονομίας.
Εκείνο που αποκαλύφθηκε είναι ότι ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμαζόταν με κάθε μυστικότητα, για ευνόητους λόγους, από το… 2002, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια συνεργατών τους, έψαχναν σε τράπεζες ανά την Ελλάδα αν υπήρχε εναλλακτική λύση ή κάποιο σχέδιο σε περίπτωση που αναγκαστεί η χώρα μας να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά δεν βρήκαν απολύτως τίποτε άλλο εκτός από ένα παλαιό έγγραφο του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης του ΠαΣοΚ Γιάννη Σκουλαρίκη, το οποίο είχε συνταχθεί ύστερα από ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες και προέβλεπε ακόμη και τη χρήση… πολυβόλων από τον Στρατό και εμφάνιση αρμάτων μάχης σε περίπτωση αναταραχής σε τράπεζες λόγω εθνικού κινδύνου. Οι του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι ο τότε υπουργός είχε προσλάβει στο διάστημα της θητείας του έναν μεγάλο αριθμό τραπεζικών φυλάκων, αστυνομικής, σχεδόν στρατιωτικής, εκπαίδευσης. Αυτό το έγγραφο βρίσκεται στα χέρια στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Ορισμένοι το θεώρησαν ξεπερασμένο, άλλοι όμως το μελετούν…
Η «επανάσταση» που δεν έγινε


Στη συζήτηση στο ξενοδοχείο Athens Oscar οι ομιλητές εξέφραζαν ο ένας μετά τον άλλον την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ηταν σαν ένα πανηγύρι της… δραχμής, όπως το περιέγραψε ένας βουλευτής, ο οποίος την επόμενη ημέρα ψήφιζε «Οχι» στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο. Ενας άλλος ομιλητής αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Στουρνάρα, λέγοντας πως θα έπρεπε να ήταν ήδη στη φυλακή για ό,τι έκανε και κάνει, ρίχνοντάς του ευθύνες για το κλείσιμο των τραπεζών. Ενας άλλος τον διέκοψε λέγοντας πως τη στιγμή που «είμαστε κυβέρνηση μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε στο Νομισματοκοπείο και δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούμε με τον κ. Στουρνάρα».
Υπήρξαν τέλος και πιο σώφρονες υποδείξεις, όπως του Ζώη Πεπέ, μέλους της Αριστερής Πλατφόρμας, που είπε στους συντρόφους του ότι τα τραπεζικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος για να κυκλοφορήσουν (σε περίπτωση που απαλλοτριωθούν), θα πρέπει να έχουν την έγκριση της ΕΚΤ. Σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνονται αυτομάτως και θεωρούνται πλαστά…


Συντεταγμένη έξοδος
Οι συζητήσεις για το Plan B και το βελούδινο διαζύγιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ, εν γνώσει και του κ. Τσίπρα, υπήρξαν στο παρελθόν πολλές συζητήσεις για το λεγόμενο Plan B, αλλά ως εκεί. Εμειναν στις συζητήσεις. Υπήρξαν οι απόψεις του κ. Λαπαβίτσα (οι οποίες δεν διαφέρουν από τις προτάσεις Σόιμπλε για light Grexit), οι οποίες είχαν διατυπωθεί όταν η χώρα βρισκόταν ήδη στο δεύτερο Μνημόνιο, ότι θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από το ευρώ όχι ατάκτως αλλά με συντεταγμένο σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει χρηματοδότηση και ανθρωπιστική βοήθεια. Ενα βελούδινο, όπως το ονόμαζε, διαζύγιο με την Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία. Υπήρξαν οι απόψεις του κ. Λαφαζάνη, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της χώρας.
Ενα συνονθύλευμα προτάσεων, απόψεων, γεωπολιτικών παραμέτρων, με ανάμειξη υδρογονανθράκων του Αιγαίου, χρηματοδότησης από Κίνα, Ρωσία και Βενεζουέλα, με αρκετή δόση εθνικής υπερηφάνειας που οδηγούσαν τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν πληροφορήθηκε όλα αυτά ο Πρωθυπουργός ανέκραξε: «Εχω μπλέξει με τρελούς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ