Με τις επιχειρούμενες, εδώ και καιρό, ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, οι οποίες είχαν μπει στο… συρτάρι από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρά τις πιέσεις των δανειστών, θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης.
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας που «κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνηςπροβλέπει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ώστε να σπάσει ο δεσμός του με τη ΔΕΗ, εκτός εάν ληφθούν ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα προωθούν τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά.
Παράλληλα, θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανάδειξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Είναι αξιοσημείωτο ότι, λόγω της οικονομικής ύφεσης, στο υπουργείο υποβλήθηκαν μόνο τρεις προσφορές για 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.
Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λύση για τα μεγάλα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Τέλος, αποτελεί ζητούμενο εάν ο νέος υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειες προώθησης του ελληνορωσικού αγωγού φυσικού αερίου, αν και οι Ρώσοι φαίνεται ότι κάνουν… πισωγύρισμα και επιδιώκουν παράταση της προθεσμίας για διέλευση του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας πέραν του 2019.