«Ό,τι έκανα ήταν με εντολή του πρωθυπουργού. Η εντολή του πρωθυπουργού και γενικότερα του κυβερνητικού συμβουλίου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ποια ήταν: Το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, για κάθε απειλή, από όπου εκσφενδονιστεί αυτή η απειλή, εναντίον της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη» δήλωσε στο Mega ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τα σχέδια περί παράλληλου νομίσματος.

«Όταν ακούς το γερμανό ομόλογό σου να σου λέει ότι το δικό του σχέδιο είναι να βγεις από την Ευρωζώνη, εσύ τι πρέπει να κάνεις; Να δημιουργήσεις αναχώματα, τρόπους άμυνας, ώστε αυτές οι απειλές, εάν ποτέ ενεργοποιηθούν, να αποφευχθούν, να υπάρχουν αντιστάσεις. Τα IOUs λοιπόν ήταν για εμάς ένας τρόπος να κερδίσουμε χρόνο εντός της Ευρωζώνης έως ότου δημιουργηθούν οι συμμαχίες με τους εταίρους μας, ακόμα και με την κ. Μέρκελ -ιδίως με την κ. Μέρκελ εναντίον του κ. Σόιμπλε- να ακυρωθεί αυτή η προσπάθεια του κ. Σόιμπλε εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης τη χαρακτήρισε «συνθήκη συνθηκολόγησης μίας περήφανης κυβέρνησης» και διευκρίνισε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένας από εμάς έχει στόχο να παραδώσει τη χώρα. Ότι ζητούν παράδοση άνευ όρων αυτό είναι αλήθεια. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

Για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος, δήλωσε ότι ως βουλευτής πλέον «έχω ιερή υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που με στείλανε στη Βουλή να διαβάσω πάρα πολύ προσεκτικά το κάθε άρθρο, την κάθε παράγραφο και να προσπαθήσω να αποφανθώ συνολικά και ειδικά. Το πιο σημαντικό να το δω σφαιρικά με ένα απλό ερώτημα: Είναι βιώσιμο, εμπεριέχει την πιθανότητα -τη σιγουριά δεν μπορεί να την απαιτήσεις- η Ελλάδα να ανακάμψει αν ψηφίσουμε αυτό το πακέτο. Αυτό είναι το ερώτημα για το οποίο δεν έχω αποφανθεί ακόμα.»