Το πολιτικό κοντέρ μηδένισε και ο Αλ. Τσίπρας έχει πλέον την ευθύνη της επανεκκίνησης, μετά την επίπονη διαδικασία διαπραγμάτευσης και την επώδυνη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας, 13 Ιουλίου 2015.

Έχοντας πλέον εγκαταλείψει κάθε ιδεολογικό στοιχείο και προκάλυμα, ο Πρωθυπουργός από την προηγούμενη εβδομάδα είχε λάβει την απόφαση να διατηρήσει τη χώρα στο ασφαλές περιβάλλον της Ευρώπης όπως αποδείχθηκε με κάθε τίμημα, και έχοντας απλώς την ελπίδα ότι στο σκληρό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μόνο κάποια περιθώρια βελτιώσεων της λεόντειου συμφωνίας θα υπήρχαν.

Κατόπιν όλων αυτών και αφού τα πρώτα κρούσματα ανασύνθεσης του πολιτικού περιβάλλοντος παρουσιάστηκαν στην Βουλή ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη υλοποίησης της συμφωνίας των 80 και πλέον δισ., σκοπός για τον οποίο απαιτούνται αστραπιαίες πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχοντας ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναμένεται να περιγράψει το νέο σκηνικό σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πιθανώς εντός της ημέρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Εν συνεχεία, θα δρομολογηθούν με διαδικασίες super fast track τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια της συμφωνίας, τα οποία θα πρέπει να έχεουν ψηφιστεί έως την Τετάρτη και για τα οποία η προετοιμασία έχει ξεκινήσει ήδη από το Σαββατοκύριακο.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, ξεκινούν οι ενδεχόμενες περιπλοκές, τις οποίες ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να αποτρέψει. Βασική απειλή της ομαλότητας για μία ακόμη φορά προκύπτει από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ήδη έντονες και είναι άγνωτες οι διαθέσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου ως προς την διαδικασία που ενδεχομένως θα θελήσει να επιβάλει για την ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική αποδοκιμασία της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου πρέπει να θεωρείται βέβαιη, πιιθανώς δε κάτι τέτοιο να γίνει συντονισμένα από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, με στόχο την απομόνωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου και την δρομολόγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η συμφωνία από διαδικαστικά ζητήματα. Μία από τις λύσεις που αναζητούνται είναι η κατάθεση μίας πρότασης δυσπιστίας, έστω και τυπικά προβληματικής, υπογεγραμμένης από τουλάχιστον 151 βουλευτές, προκειμένου να αφαιρεθεί ουσιαστικά η πολιτική νομιμοποίηση από την πρόεδρο της Βουλής.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας καλείται να ξεκαθαρίσει εντός ωρών το τοπίο και τις εκκρεμότητες στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας ήδη έναν κατάλογο βουλευτών που καθιστούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία επισφαλή και δύο υπουργούς αντάρτες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται πως θα ζητήσει κατ’ αρχάς τις παραιτήσεις των κκ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, ενώ σχεδιάζεται ήδη ένας σαρωτικός ανασχηματισμός.

Θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Τσίπρας θα επιζητήσει την βοήθεια και των άλλων κομμάτων σε ό,τι αφορά τις επιλογές προσώπων για νευραλγικά υπουργεία και στελέχωση θέσεων, αν και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει διάθεση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε αυτή τη φάση.

Πιθανό όμως είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αξιοποίησης προσώπων με τεχνοκρατική επάρκεια ασχέτως κομματικής ταυτότητας.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού υπερβαίνει τους 32 που ήδη έχουν διαφοροποιηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, έπειτα και από την τελική διαμόρφωση της συμφωνίας και την οριστική ακύρωση όλων των προεκλογικών δεσυμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, το ρήγμα στο κόμμα θα είναι βαθύ και ενδέχεται να προστεθούν και άλλοι διαφωνούντες.

Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα αναζητήσει κατ’ αρχάς τις δυνατότητες διασφάλισης της έγκρισης των προαποαιτουμένων σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου και εν συνεχεία θα διαχειριστεί την διάσπαση και οριστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεωρείται πλέον δρομολογημένη διαδικασία και η πρώτη πολιτική παράπλευρη απώλεια της συμφωνίας με τους πιστωτές.