Ερωτηματικά για την στάση που προτίθεται να τηρήσει η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκαλεί η καθυστέρηση της έναρξης της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευθεί τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.

Μάλιστα η απόφασή της να συγκαλέσει την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση, πυροδότησε ένα όργιο φημών για τις προθέσεις της. Μεταξύ αυτών και η αποδιδόμενη στην κυρία Κωνσταντοπούλου πρόθεση να ξεκινήσει η συζήτηση μετά την αλλαγή ημέρας (στις 12.00) ώστε να τηρηθεί η κοινοβουλευτική παράδοση που ήθελε τα κατεπείγοντα νομοσχέδια να συζητούνται την μια ημέρα στην αρμόδια επιτροπή και την άλλη στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 109) δεν προβλέπει κάτι τέτοιο ρητά και αναφέρει ότι αμέσως μετά την επιτροπή και την υποβολή της σχετική έκθεσης που συντάσσει επί των νομοσχεδίων που επεξεργάζεται, τα νομοσχέδια «εγγράφονται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη», την οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν εξέδωσε. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων, η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ενδέχεται να μην περιορίζεται σε διαδικαστικά ζητήματα αλλά να ενέχει και γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, το οποίο για την κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωναν κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, δεν έχει έναν απλό διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, αυτόν μιας τυπικής εξουσιοδότησης, αλλά ένα κατ’ εξοχήν ουσιαστικό πολιτικό νόημα, το οποίο αφορά την ίδια την συμφωνία. Γι’ αυτό εξάλλου το μοναδικό άρθρο που αποτελεί το εν λόγω νομοσχέδιο συνοδεύεται από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Έτσι, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα επιλέξει η κυρία Κωνσταντοπούλου τόσο στην συζήτηση στην Ολομέλεια, όσο και κυρίως στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, χωρίς να αποκλείεται τίποτα.