Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα περιλαμβάνει το τελεσίγραφο που παρέδωσαν στον κ.Τσίπρα οι ηγέτες της ευρωζώνης. Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, μετά το δημοψήφισμα Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ απαίτησαν αφενός σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους από τον Πρωθυπουργό να αποδεχθεί ένα τετράμηνο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα γέφυρα που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι την Κυριακή.
Παράλληλα θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτημα για τρίτο μνημόνιο που θα αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα του τετράμηνου προγράμματος, το νέο μνημόνιο που θα ακολουθήσει, θα συνοδεύεται από ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους, ανάλογες με αυτές που είχαν υποσχεθεί το Δεκέμβριο του 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ.Τσίπρας ζήτησε το πρόγραμμα γέφυρα να έχει διάρκεια ενός μηνός, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους Ευρωπαίους, επειδή θεώρησαν ότι μπορεί και πάλι να προσφύγει στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός μετά την πίεση που δέχθηκε, υποσχέθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι θα προσπαθήσει μέσα στον χρόνο που απομένει να παρουσιάσει πλήρη πρόταση μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Πολιτικοί παράγοντες με εμπειρίες από Συνόδους Κορυφής θεωρούσαν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη κρέμεται από μια κλωστή.

Εκτιμούσαν επίσης ότι η σύγκλιση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και όχι της ευρωζώνης, παραπέμπει όχι απλά σε έξοδο από το ευρώ, αλλά θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την παραμονή της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον σημείωναν ότι ο χρόνος που απομένει στον κ.Τσίπρα είναι ελάχιστος και τα περιθώρια κινήσεων του εξαιρετικά περιορισμένα.