Οι αρχηγοί της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ έδωσαν τη διαβεβαίωση που χρειαζόταν ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Δεν του έδωσαν όμως λευκή επιταγή σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα της το οποίο θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Αυτό αποτυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εξεδόθη από την Προεδρία της Δημοκρατίας έπειτα από σχεδόν επτά ώρες σύσκεσκεψης και είναι φανερό ότι οι λέξεις επελέγησαν προσεκτικά μία προς μία, καθώς η συμφωνία θεωρείται μονόδρομος.
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου», αναφέρει το ανακοινωθέν.
Αρα, η ευθύνη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση και δεν θα σχηματιστεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης καθώς ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, δεν επιθυμούν σε αυτή τη φάση έπειτα από το συντριπτικό «Όχι» του δημοψηφίσματος που δικαίωσε τις επιλογές του Πρωθυπουργού, να αναλάβουν μέρος της ευθύνης. Αλλωστε, οι δηλώσεις τους βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο προϊδέαζαν για τη δύσκολη προοπτική ενός νέου μνημονίου με βαρείς όρους εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας.
Αυτό που αλλάζει είναι η υπόσχεση του κ. Τσίπρα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Τρίτης αμέσως μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και να διατηρήσει αυτό το μοντέλο επικοινωνίας από εδώ και στο εξής.
Ο Πρωθυπουργός, έδωσε την εντύπωση στους συνομιλητές του ότι δεν αισθανόταν να του έχουν λυθεί τα χέρια έπειτα από τη μεγάλη νίκη του. Το αντίθετο, ήταν πολύ πιεσμένος. Είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η βάση από την οποία προτείνει να ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση είναι η τελευταία πρόταση Γιούνκερ η οποία έφτασε στην ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της 29ης Ιουνίου, 24 ώρες προτού λήξει το πρόγραμμα, μετά από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, συμπληρωμένη με τις δικές του τροποποιήσεις.
Στο κοινό ανακοινωθέν αποτυπώθηκε ότι «κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
– Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
– Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
– Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
– Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ».
Στη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πιο αναλυτικά έναν δεκάλογο προτάσεων που θα επιχειρήσει να περάσει στη συμφωνία:
-Να μην καταργηθεί η έκπτωση του 30% στα νησιά
-Να αρθεί το μέτρο της προκαταβολής 100% του φόρου στις επιχειρήσεις
-Η σταδιακή κατάργηση των προνομίων για τους αγρότες να πάει σε βάθος χρόνου
-Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες να ξεκινήσουν από το 2016 -αυτή ήταν η αιτία έντασης με τον Πάνο Καμμένο πριν από λίγες ημέρες ο οποίος εμφανιζόταν να απορρίπτει τις απαιτήσεις των εταίρων.
-Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό να μετακινηθεί χρονικά
-Το ΕΚΑΣ να καταργηθεί στο τέλος του 2019
-Η περικοπή του 20% από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ να γίνει σταδιακά
-Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων να γίνει το 2019
-Οι αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2015
-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ να εφαρμοστεί αργότερα ώστε να δοθεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τον Άνχελ Γκουρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε τον προβληματισμό της τι θα γίνει αν οι εταίροι απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης και αν ο κ. Τσίπρας έχει εχέγγυα ότι το αίτημα του για νέο πρόγραμμα θα γίνει αποδεκτό. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα.

Η κυρία Γεννηματά θα μεταβεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με σοσιαλιστές ηγέτες για να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του Ποταμιού εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας μετακινήθηκε προς τις θέσεις της αντιπολίτευσης καθώς εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιδιώξει την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.