20:30 Ντάισελμπλουμ: «Αυστηρούς όρους» στο όποιο νέο ελληνικό πρόγραμμα

20:20 Συνάντηση Μέρκελ Ολάντ: Ολάντ: Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό οικοδόμημα Μέρκελ: Ο χρόνος πιέζει και θέλουμε αυτήν την εβδομάδα την πρόταση στο τραπέζι για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση

18:50 Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Οζμπορν δήλσε: Στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιεί

18:45 Η παράταση της τραπεζικής αργίας που λήγει τη Δευτέρα το βράδι κατά δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, αποφασίστηκε σε σύσκεψη των εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

18:30
Νοβότνυ: Οι εξελίξεις δεν διευκολύνουν την ΕΚΤ για αύξηση του ELA

18:08 Στις 20:00 θα γίνει η ορκομωσία του νέου υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Πηγές αναφέρουν ότι θα τον διαδεχτεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η τελετή παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθεί στις 20:30

18:00 Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

· Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

· Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

· Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

17:53 Συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με αντικείμενο την Ελλάδα. «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την οικονομική ασφάλεια της Μ. Βρετανίας» έγραψε στο twitter ο Κάμερον.

17:35 Τσίπρας σε Μέρκελ: Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για ευρώ ή δραχμή.

17:30 Παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που λειτουργούν από τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

17:28 Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ λαμβάνει υπ’ όψιν το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν αυτό μας ζητηθεί».

17:16 Φώφη Γεννηματά: Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού δυστυχώς γίνεται στο +5′. Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές και την ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά θα τα είχαμε αποφύγει. Η επίτευξη μιας βιώσιμη συμφωνίας που θα εξασφαλίζει ισότιμη υπάρξη εντός της ζώνης του ευρώ. Αυτή τη λύση έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να την υπηρετήσει. Δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο λαός πρέπει να δικαιωθεί για όσα έχει περάσει.

17:10 Ευ. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ στην ιστορική της διαδρομή έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’ όλα. Προσήλθα με διάθεση συνεννόησης. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, χάσαμε πολύ χρόνο εις βάρος της οικονομίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σήμερα και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία που μας υποσχέθηκε

17:00 Στ. Θεοδωράκης: Σε λίγη ώρα θα πάρετε το κοινό ανακοινωθέν. Η κυβέρνηση αναλαβμάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με ανάπτυξη. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, θα πρέπει να διαψεύσουμε όσους υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες. Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες επόμενες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Έκανα μία πρόταση που έγινε αποδεκτή από όλους, να μην δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα, μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός» και να έχουμε συμφωνία. Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που θα κάνει στην Ευρώπη. Κάναμε παρατηρήσεις, όμως η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι, όχι ευχάριστοι. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων – Πρέπει να λάβει υπόψιν της τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα

16:57 Δημ. Κουτσούμπας: Ακούσαμε την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ. Το ΚΚΕ διαφώνησε ουσιαστικά με το κοινό ανακοινωθέν. Η διαφωνία μας έχει να κάνει κυρίως με την τακτική διαπραγμάτευσης που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα υπόλοιπα κόμματα.Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια. Η αδιέξοδη πολιτική οδηγεί είτε να υπογράψουμε μια επώδυνη συμφωνία, νέο μνημόνιο, ή να ακολουθήσει χρεοκοπία, κάτι που λένε οι εταίροι. Η ρήξη με την ΕΕ προϋποθέτει άλλη στρατηγική, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία.

16:55 Πάνος Καμμένος: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Εχθές ο λαός έδωσε σύνθημα για ομοψυχία. Εστειλε μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται δεν απειλείται. Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία ο λαός αποφασίζει. Σε λίγο θα έχετε το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν όλοι οι αρχηγοί, εκτός από τον ΓΓ του ΚΚΕ. Πρόκειται για μεγάλη μέρα. Η επόμενη της μεταπολίτευσης. Το σύνολο των κομμάτων δίνει την δυνατότητα στο Πρωθυπουργό να μεταβεί και να διαπραγματευτεί. Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η συμφωνία είναι μονόδρομος.

16:52 Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών – Εξήλθε του αξίμου Ο Αλ. Τσίπρας

16:48 Δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων 72 ωρών, εκτίμησε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Tόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, η ελληνική πλευρά χρειάζεται να κινηθεί τάχιστα.

16:47 Αισιόδοξος ότι «θα περάσουμε στην απέναντι όχθη», ενωμένοι και με την ελπίδα μας στον Θεό, εμφανίστηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «Όπως περάσαμε τόσες κρίσεις και τόσες δυσκολίες στην ιστορία αυτού του τόπου, έτσι πολύ γρήγορα θα περάσουμε στην απέναντι όχθη και θα βρούμε σιγά-σιγά μόνοι μας το βηματισμό και την ηρεμία της ζωής», διεμήνυσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, κατά την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει». Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε ότι «διανύουμε μια δύσκολη εποχή με πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός και φόβος, καλούμαστε να έχουμε την ελπίδα μας στον Θεό, ο ένας να στηρίζει τον άλλο και να είμαστε ενωμένοι».

16:33 Από λεπτό προς λεπτό ολοκληρώνεται η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών – Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν

16:24 Μετατέθηκε για πιο αργά το απόγευμα η συνεδρίαση της ΕΚΤ

16:15 Την Πέμπτη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων όλης της χώρας

16:14 Reuters: Η κυβέρνηση θα εκδώσε νέο ΠΝΠ την Δευτέρα που θα παρτείνει την τραπεζική αργία για μερικές ακόμη ημέρες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

15:57 Γκάμπριελ (αντικαγκελάριος Γερμανίας): Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις πέρα από όσες έχει καταθέσει μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι η απόρριψη των κανόνων της νομισματικής ένωσης

15:21 Αλεξ Στουμπ, Φινλανδός υπουργός Οικονομικώ: Πέρασα όλο το πρωινό συνομιλώντας με συναδέλφους μου στο τηλέφωνο. Πηγαίνω στις Βρυξέλλες για το αυριανό Eurogroup. Βήμα – βήμα. Όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

15:20 Πηγές Μαξίμου: Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο με την γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ. Συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

15:16 Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει και τη Ρουμανία, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της χώρας, αρχηγός της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR) Γκαμπριέλ Οπρέα, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει τη φιλοευρωπαϊκή της πορεία. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η Ελλάδα, μετά το δημοψήφισμα, να συνεχίσει τη φιλοευρωπαϊκή πορεία της. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα και ολόκληρη την ΕΕ να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Οπρέα.

15:08 Το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών «αποκάλυψε» ο απερχόμενος υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποχωρώντας πριν από λίγο από το υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είπε απευθυνόμενος στους παριστάμενους δημοσιογράφους «σας χαιρετώ. Θα σας δω αύριο με τον Ευκλείδη (σ.σ. τον Ευκλείδη Τσακαλώτο)».

Δημοσιογράφοι: «Θα είναι ο Ευκλείδης;».

Βαρουφάκης: «Ελπίζω να είναι ο Ευκλείδης».


15:07 Η πολιτική στην Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μετά από την αδιαμφισβήτητη απόρριψη των Ελλήνων στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που έθεσαν οι θεσμικοί πιστωτές, αλλά ενδεχομένως ούτε και στην ευρωζώνη δεδομένης και της εσπευσμένης συνάντησης που αποφασίστηκε χθες από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προς διερεύνηση της πορείας μίας νέας διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, γράφει η ισπανική εφημερίδα Elperiodico υπογραμμίζοντας την αμηχανία που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ.

15:05 Την ελπίδα να βρεθούν λύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από την κρίση. «Παρ’ ότι η Ελλάδα ψήφισε ‘όχι’ στο χθεσινό δημοψήφισμα, ελπίζω η πολιτική και οικονομική σοφία να επικρατήσει στο τέλος και να βρεθούν λύσεις που σημαίνουν ‘ναι’ στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από την κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρουμανίας σε δημοσίευση στη σελίδα του στο Facebook, στη ρουμανική γλώσσα.

15:01 Δηλώσεις Μέρκελ-Ολάντ στις 20:15 ωρα Ελλάδας


14:45 Προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει κείμενο από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που να το υπογράφουν όλοι πλην βέβαια του γγ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα στο οποίο να τονίζεται ότι είναι δεδομένη η θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

14:40 Με εκτενή ρεπορτάζ καλύπτει ο βουλγαρικός Τύπος τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η εφημερίδα Trud στην ιστοσελίδα της αναφερόμενη στην παραίτηση του Γ.Βαρουφάκη γράφει ότι «ο Βαρουφάκης φεύγει λόγω ασυμφωνίας με τον Γερούν Νταϊσελμπλουμ». Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Sega φιλοξενείται άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας, Σιμεόν Ντιάνκοβ, ο οποίος εκτιμά ότι «επόμενο βήμα για την Ελλάδα δεν υπάρχει», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει η σύγκλιση θέσεων» μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της. Η εφημερίδα 24h, γράφει ότι «το δημοψήφισμα δεν έχει αξία για τους εταίρους», καθώς οι τράπεζες μένουν κλειστές, η Αθήνα χρωστάει 340 δισεκατομμύρια, η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται και η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο δανεισμό. «Πρόκειται για πραγματικό Αρμαγεδδώνα», σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας.

14:38 Την εκτίμηση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να αλλάξει τη στάση της για την έκτακτη χρηματοδότηση εξέφρασε ο Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέχρι στιγμής «ό,τι έχουμε είναι σωστό και συνάδει με τους κανόνες μας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «πρέπει κανείς κάθε φορά να παίρνει νέες αποφάσεις. Φοβάμαι πως η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν το καθιστά αυτό ευκολότερο για εμάς». Ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF, σχολιάζοντας την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) δήλωσε ότι «είναι φανερό ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τείνει να εξαντληθεί» δήλωσε προσθέτοντας, ωστόσο: «Δεν μπορεί κανείς να κρατά τις τράπεζες κλειστές επ’ αόριστον».


14:36
Στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας κ. Γεννηματά και πάλι ο Αλ. Τσίπρας για τηλεφωνική επικοινωνία με ευρωπαίο ηγέτη.Μαζί του οι κκ Νίκος Παππάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικοινωνία είναι με την Ανγκελα Μέρκελ.

14:33
Περιορίστηκαν οι απώλειες στις ευρωαγορές μετά την παραίτηση Βαρουφάκη

14:15 Ο Αλ. Τσίπρας συζητάει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς την αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συμφωνία αν υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση του χρέους.

14:14 Την εκτελεστική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ισπανίας συγκάλεσε εσπευσμένα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνέπειες του ελληνικού «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα. Στην συνεδρίαση, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, εκτός από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών, Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Γεωργίας. καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι, όπως ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Ραχόι ,ο οποίος κράτησε χθες το βράδυ σιγή ιχθύος, ήταν ένθερμος υποστηριχτής του «ναι» και είχε τονίσει ότι η κατάσταση για την Ελλάδα θα ήταν δύσκολη σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «μπορεί αναμφίβολα να επηρεάσει την Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ», αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία θα επηρεαστεί πολύ λιγότερο από ό,τι αν δεν είχε προβεί στις διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του.

14:05 Μάρτιν Σουλτς: Η αποχώρηση Βαρουφάκη διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις

14:02 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2016, εξέφρασε την στήριξή του προς τους Έλληνες που καταψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τις απαιτήσεις των πιστωτών για μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα νέα δάνεια, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico. «Επικροτώ τον λαό της Ελλάδας που είπε ΄όχι’ σε περισσότερη λιτότητα για τους φτωχούς, τα παιδιά, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους», ανέφερε ο Σάντερς, γερουσιαστής του Βερμόντ, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του. «Σε ένα κόσμο μαζικού πλούτου και εισοδηματικής ανισότητας, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να οικοδομήσει μια οικονομία που δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα, όχι περισσότερη ανεργία και βάσανα» προσθέτει στη δήλωσή του ο Σάντερς, ο οποίος δηλώνει δημοκρατικός σοσιαλιστής και εκλέγεται ως ανεξάρτητος.


14:00 Ντάισελμπλουμ:
Το δημοψήφισμα δεν μας φέρνει κοντά σε λύση. Οι μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες και μετά το δημοψήφισμα. Στόχος μας εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

13:53 Ολοκληρώθηκε η συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν – Εφυγε από το προεδρικό Μέγαρο ο Π. Λαφαζάνης

13:47 Μινχάου FT: Γιατί απέτυχε η καμπάνια του ΝΑΙ : Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε με μια σαρωτική νίκη το δημοψήφισμα, επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου. Είναι πολύ δυσκολότερο όμως να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τώρα. Οι αντίπαλοί του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, έκαναν λάθος λόγω μιας σειράς εσφαλμένων εκτιμήσεων, εξηγεί ο Μινχάου, επισημαίνοντας τρεις εξ αυτών.

Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η ξεκάθαρα ενορχηστρωμένη παρέμβαση από αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, που είπαν ότι ένα «όχι» θα οδηγούσε σε Grexit.Οι Έλληνες σωστά ερμήνευσαν αυτές τις απειλές ως προσπάθεια ανάμιξης στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας τους.

Το δεύτερο σφάλμα της καμπάνιας του «Ναι» ήταν η αποτυχία να εξηγηθεί πώς το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει από οικονομικής άποψης. Δεν υπάρχει έγκριτη οικονομική θεωρία, βάσει της οποίας μια οικονομία που βίωσε οκτώ χρόνια ύφεσης να χρειάζεται νέο γύρο λιτότητας προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική προσαρμογή.

Το τρίτο μνημειώδες λάθος ήταν η αλαζονεία. Οι υποστηρικτές του Ναι νόμιζαν ότι το είχαν δεδομένο, εξηγεί ο αρθρογράφος, αναφερόμενος επίσης στο επιχείρημα ότι το Grexit θα έφερνε μια οικονομική καταστροφή, λες και η καταστροφή δεν είχε ήδη συμβεί.Εάν είσαι άνεργος για πέντε χρόνια, χωρίς καμία προοπτική για δουλειά, δεν κάνει καμία διαφορά εάν τα χρήματα που δεν παίρνεις είναι σε ευρώ ή σε δραχμές.

Άρα ποιες είναι πλέον οι επιλογές, αναρωτιέται ο Μινχάου. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί τώρα μια συμφωνία. Μετά το «Όχι» η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει σε μια πολύ διαφορετική συμφωνία με λιγότερη ύφεση. Θα επιμείνει -και θα έχει δίκιο να το κάνει- σε ελάφρυνση χρέους κάτι που συνάδει με τους τελευταίους υπολογισμούς του ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Μινχάου, ο μόνος τρόπος για να εξαναγκάσεις τη Γερμανία σε συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους είναι να αρχίσεις να πτωχεύεις. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για Grexit.

Ίσως η πιο ρεαλιστική συμφωνία τώρα είναι μια συμφωνία που θα καλύπτει μόνο την αναχρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ελληνική κυβέρνηση πτωχεύει έναντι των πιστωτών της, ενώ οι πιστωτές παύουν να παρέχουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. Αυτό θα ελαχιστοποιούσε τη δέσμευση κάθε πλευράς, αλλά μια τέτοια ρύθμιση είναι και αυτή γεμάτη δυσκολίες.

Εν τέλει, είναι καλύτερο να μη σκέφτεται κανείς το Grexit ως μια επιλογή που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να κάνει είτε όχι, καταλήγει ο αρθρογράφος. Είναι μια επιλογή που κανείς δεν θα προτιμούσε. Το Grexit είναι αυτό που συμβαίνει όταν όλες οι άλλες επιλογές έχουν εξαντληθεί. Και αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει και πολλές.

13:46 Η σύσκεψη συνεχίζεται χωρίς τον Πρωθυπουργό ο οποίος συνεχίζει από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας κ. Γεννηματά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ηγέτες του εξωτερικού.

13:41 Ιδιαίτερη συνομίλία Τσίπρα-Λαφαζάνη στο προεδρικό Μέγαρο

13:38 Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν ώστε να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημ,οψήφισμα για μια βιώσιμη λύση


13:32
Εκπρόσωπος Κάμερον: Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καθίσουν και να βρουν μια βιώσιμη λύση. Η επίτευξη λύσης μεταξύ Αθήνας-δανειστών είναι στόχος της βρετανικής κυβέρνησης. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ΕΕ ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Βρετανία στηρίζει την Ευρώπη των 28.

13:28
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλη λιτότητα, καθώς αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και θα μειώσει τις πιθανότητες για οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών με ειδίκευση στα θέματα χρέους.Ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, ο ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι ορίζει η διεθνής νομοθεσία για θέματα χρέους.

«Έχω την εντύπωση ότι η ΕΕ έχει ξεχάσει πως η διεθνής νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραματίζει και θα πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά. Η διεθνής κοινότητα αποδίδει μεγάλη σημασία στις διασυνδέσεις μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομικών», δήλωσε ο Μποχοσλάβσκι, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

13:24 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άντρες αναμένεται να συνομιλήσουν άμεσα κατά την διάρκεια διαλείμματος της σύσκεψης Πολιτικών αρχηγών.

13:18 Στο προεδρικό Μέγαρο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

13:16 Νομπρόβσκις-Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: Δεν υπάρχει κανένας εύκολος δρόμος. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και χρόνος. Η ΕΕ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί νέο πρόγραμμα. Η Ευρώπη έχει στηρίξει την ελληνική πλευρά. Εχει παράσχει ανευ προηγουμένου βοήθεια. Πριν από έξι μήνες η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Πριν από οκτώ μήνες φαινόταν οτι η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης. Οι ελληνικες αρχές υιοθέτησαν τα capital controls. Αυτό είναι άδικο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Θέλουμε να είμαστε τίμιοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Η σταθερότητα της ευρωζώνης δεν αμφισβητείται. Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τα δικά της εργαλεία για να εξασφαλίζει την σταθερότητα. Η θέση της Ελλάδας παραμένει στην Ευρώπη.

Οσον αφορά στο δημοψήφισμα, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι το ερώτημα όπως τέθηκε δεν είναι σαφές και δεν είχε νομική βάση. Σχετιζόταν με τις προτάσεις των θεσμών, οι οποίες δεν είχαν επικυρωθεί από το Eurogroup. Το νόημα ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, για το αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συμπορευτεί με τις άλλες ευρωπαϊκες δυνάμεις. Οσον αφορά τις επαναδιαπραγματεύσεις είναι σαφές ότι η ΕΕ χρειάζεται εντολή από το Eurogroup. To πρόγραμμα του EFSF έχει εκπνεύσει. Υπάρχει στα χέρια μας το πρόγραμμα του ESM, αλλά χρειαζόμαστε εντολή από το Eurogroup.

Οσον αφορά την παραίτηση Βαρουφάκη, η επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί τούτου.

Γνωρίζουμε την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και με κανέναν τρόπο δεν επιθυμούμε να την αποκρύψουμε.

13:08 Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ: Από τη σκοπιά του κοινού ευρωπαικού εγχειρήματος, η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος είναι απογοητευτική, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει φυσικά να γίνει αποδεκτό. Στην τοποθέτησή του ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ επισήμανε ότι η κατάσταση της Ελλάδας δεν άλλαξε με το δημοψήφισμα, ότι η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια και ότι οι εταίροι έχουν απλώσει το χέρι για να βοηθήσουν την Ελλάδα, «ωστόσο είναι σαφές πως δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα χωρίς προϋποθέσεις». Πρόσθεσε, ότι «είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να πει επιτέλους σαφώς τι θέλει». Μόλις χθες και σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι αναμένει ένα «ναι» στο δημοψήφισμα, θεωρώντας πως «στο τέλος θα νικήσει η λογική, διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι δεν πρόκειται μόνον για το μέλλον του ευρώ, αλλά για το μέλλον της Ελλάδας και ως εκ τούτου για το δικό του μέλλον», ενώ ισχυριζόταν ότι με το δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες της.

13:00 Συνομιλία του γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ με τον ελληνα Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα

12:54
Μικρή διακοπή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να μιλήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος με Φρανσουά Ολάντ.

12:53 Αντιδράσεις από Σερβία: Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αποτελεί σήμερα κυρίαρχο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία. Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων δεσπόζουν τίτλοι όπως: «Θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα», «Ελληνικό χαστούκι στις Βρυξέλλες και τους δανειστές», «Οι Έλληνες είπαν ΟΧΙ στους δανειστές». Στα σχόλια του Τύπου γίνεται λόγος για επικύρωση της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμάται ωστόσο ότι δύσκολα θα καμφθεί η σκληρή στάση των δανειστών. Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εκδηλώνεται και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλιβογιε Μιχαΐλοβιτς, σε δήλωσή του για τη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αύξησε το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα» και εξέφρασε την άποψη ότι “η σχέση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές αλλάζει τη σχέση πιστωτή- οφειλέτη και θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των όρων δανεισμού των κρατών”. Ο κ. Μιχαΐλοβιτς τόνισε ότι “θα ήταν καλό τώρα να επιτευχθεί κάποια συμφωνία του Τσίπρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξεκινήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τις μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας μία άλλη οδό”.Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκάλεσε και έντονη αντιπαράθεση στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με την αντιπολίτευση να επικρίνει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι “οι Σέρβοι, όπως και οι Έλληνες,θα πρέπει να πουν ΟΧΙ στην αποτυχημένη πολιτική που επιβάλλεται με τις εντολές των δανειστών».

Ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως “αποτελεί θρίαμβο κατά των απάνθρωπων και καταστροφικών μέτρων λιτότητας και των εκβιασμών που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό και σηματοδοτεί τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης της αλληλεγγύης και της ισότητας”.

«Αποτελεί νίκη της Ευρώπης που επιστρέφει στις βασικές της αρχές και δεν θα επιτρέπει σε τεχνοκράτες που δεν εξελέγησαν με την ψήφο του λαού να αποφασίζουν για τους προϋπολογισμούς των εθνικών κρατών και τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθείται» τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ. Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος επισήμανε ότι “η ιδέα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και η πολιτική της λιτότητας υπέστησαν συντριπτική ήττα στην Ελλάδα” και εκτίμησε ότι την ίδια κατάληξη θα έχουν οι πολιτικές αυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

12:49 Απόλυτο σεβασμό από το σύνολο των Ευρωπαίων στο χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης, ο οποίος εκτίμησε ότι η προσέγγιση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν θετική, γεγονός, που όπως είπε, δεν σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αναφέρθηκε επίσης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας για μια συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες, την ανάγκη για ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.«Θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία να διατηρεί την Ελλάδα εντός του ευρώ. Εμείς θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της Ελλάδας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα αντάλλαξε μηνύματα με τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω συνεργατών του.

12:48 Τουσκ μετά την τηλεδιάσκεψη με Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ

12:40 Ο Τζορτζ Οσμπορν αναμένεται να κάνει δηλώσει για την Ελλάδα το μεσημέρι

12:38 Πρόεδρος αντιπολίτευσης Ολλανδίας: Να παραιτηθεί ο Ντάισελμπλουμ για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις

12:35 Σταθάκης στο BBC: Υπό προύποθέσεις οι τράπεζες μπορούν να δίνουν 60 ευρώ μέχρι την Παρασκευή

12:32 Η Μαδρίτη είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί ένα τρίτο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

12:31 Συνέντευξη της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα: Το μέλλον εξαρτάται από τις προτάσεις της Ελλάδας. Η καγκελάριος θα πάει στο Παρίσι και αυτό δείχνει ότι θα συζητήσουμε πως θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας. Η Ελλάδα είναι στο ευρώ και πρέπει να συμπεριφερθεί με τρόπο για να παραμείνει έτσι. Οσον αφορά τον Βαρουφάκη, η κατάσταση δεν εχει να κάνει με πρόσωπα. Η καγκελάριος είναι πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα

12:30
Η αγορά βρίσκεται σε «κώμα» και η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία με τους εταίρους, τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση προκειμένου να μας βγάλει από το δύσκολο μονοπάτι στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν νοείται χώρα με οικονομία σε απόλυτη παράλυση, με κλειστές τράπεζες, με αδυναμία πραγματοποίησης εισαγωγών και εξαγωγών. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που έδωσε το ‘όχι’ δεν αποτελεί …πλυντήριο ευθυνών» σημειώνει.

12:27 Αναστάτωση έξω από το υπουργείο Οικονομικώ με την εμφάνιση Βαρουφάκη. Σήμερα μετράει μόνο το μεγαλειώδες όχι του ελληνικού λαού, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είπε «θα είναι γνωστός σας», ενώ στην ερώτηση εάν έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης, απάντησε «νομίζω ναι».

12:23 Κρεμλίνο:
Ελπίζουμε η Ελλάδα να συμφωνήσει με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό – Είναι ζήτημα της Αθήνας να αποφασίσει οικονομική βοήθεια. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Guardian αναμένεται εντός της εβδομάδας σύνοδος των Brics η οποία θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Ούφα και η Ελλάδα αναμένεται να είναι στην ατζέντα.

12:13 «Πρόκειται για κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή και τώρα καλείται η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις για το ποια θα είναι η συνέχεια» τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μπορεί οι απόψεις ως προς την πραγματοποίηση του ελληνικού δημοψηφίσματος να διίστανται, ωστόσο δεν επιτρέπεται να αφήνει αδιάφορο κανέναν η δύσκολη κατάσταση μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού. Στις δηλώσεις του, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα διαφοροποίησε επανειλημμένα τη στάση του απέναντι στην Ελλάδαν σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προσεγγίζοντας αρκετά τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνει ότι «η αυξανόμενη φτώχεια στην Ελλάδα απαιτεί συγκεκριμένα ανθρωπιστικά μέτρα».

12:07 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχάρη τον λαό της Ελλάδας για την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ελλάδα. «Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας στον αγώνα του για αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο. «Είναι μια νίκη κατά της χρηματοοικονομικής τρομοκρατίας του ΔΝΤ (…), τη θεωρούμε και δική μας νίκη, και των γενναίων λαών της Λατινικής Αμερικής. Ζήτω η Ελλάδα!», είπε ο βενεζουελάνος ηγέτης αφού συνεχάρη τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Βενεζουέλα, η οποία ήταν παρούσα σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης για τον εορτασμό των 204 ετών από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, είπε ότι ο λαός μίλησε ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πρόταση του ΔΝΤ. «Οι λαοί μιλούν και λένε στους μισθοφόρους του κεφαλαίου ότι πρέπει να σκεφτούν έναν άλλο τρόπο για να βγάλουν λεφτά», είπε.

12:06 Στις 2:00 το μεσημέρι της Τρίτης το Eurogroup, οπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Νέες προτάσεις» της ελληνικής κυβέρνησης περιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όπως ανακοίνωσε το Eurogroup που συνεδριάζει αύριο στις 14.00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσει «την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα» και να προετοιμάσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 19.00 το ίδιο απόγευμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα έγινε «μετά την μονομερή αποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις» που γίνονταν στο πλαίσιο της απόφασης του Φεβρουαρίου του 2015.

«Πολύ απογοητευτική για το μέλλον της Ελλάδας» είχε χαρακτηρίσει την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις» είναι «αναπόφευκτα» για να επιτευχθεί ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

12:02 Το απόγευμα η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA – Αμέσως μετά συνάντηση το υπουργείο Οικονομικών με τραπεζίτες. Πιθανή η παρουσία Γιάννη Στουρνάρα. Θέμα η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την λειτουργία των τραπεζών.

11:51 Κριστιάν Νουαγιέ-ΕΚΤ:
Το ελληνικό χρέος προς το ευρωσύστημα δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ δήλωσε πως το ελληνικός χρέος προς την ΕΚτ δεν μπορεί να διαγραφεί και δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί.Σημειώνεται πως στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει προς την ΕΚΤ ένα ελληνικό ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ.


11:50
Την αναγκαιότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας επισημαίνει, σε ανοικτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης. Στην επιστολή αυτή ο κ. Κορκίδης επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου από τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής αγοράς, εντός ενός αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου.
Όπως αναφέρει η επιστολή «Η ζημιά που έχει γίνει με το κλείσιμο των τραπεζών είναι ανυπολόγιστη, αφού χάθηκε κάθε εμπορική πίστη» και ο κ. Κορκίδης προτείνει στον πρωθυπουργό να καλέσετε άμεσα τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους εργοδοτών και εργαζομένων και να συμφωνήσει μαζί τους, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, πριν φύγει για τις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους.

11:45 Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ, ΤΟυσκ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ

11:25 Ούτε σήμερα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

11:22 Στη 1 ώρα Ελλάδος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις θα ενημερώσει τους εκπροσώπους του Τύπου

11:05 Την εκτίμηση, ότι το άμεσο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, εξηγώντας, πως ασχέτως του τι θα συμβεί στη συνέχεια, η προσαρμογή της οικονομίας θα απαιτήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.

10:48 «Είναι μία μεγάλη μέρα του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών.

10:46 Μεγάλη πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ υποχωρεί, καθώς το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να κινηθούν προς τα ασφαλή καταφύγια των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων και του γεν, μεταδίδει το Bloomberg. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 1,5% και το ευρώ υποχωρεί 0,6% έναντι του δολαρίου (στα 1,1050 δολάρια) και 0,7% έναντι του γεν. Ο Stoxx 600 είχε απώλειες 3,4% την περασμένη εβδομάδα. Και οι 19 κλαδικοί δείκτες του υποχωρούν σήμερα, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι εταιρείες πρώτων υλών, καθώς οι τιμές τους έκαναν βουτιά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο άνοιξε με πτώση 1,07% στις 6.515,67 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι άνοιξε με απώλειες 2,06% στις 4.709,01 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ξεκίνησε τις συναλλαγές με πτώση 2,11% στις 10.825,06 μονάδες.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν τουλάχιστον 6 μονάδες βάσης, ενώ των ιταλικών και ισπανικών τίτλων αυξήθηκαν τουλάχιστον 11 μονάδες βάσης. Οι τιμές των εμπορευμάτων έκαναν βουτιά, εν μέσω της φυγής στην ασφάλεια. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών τίτλων μειώθηκαν 8 μονάδες βάσης στο 2,31%, ενώ τα futures του δείκτη S&P 500 της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,8%. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών τίτλων ανέρχονται σε 0,73% έναντι 2,35% των ιταλικών και 2,32% των ισπανικών ομολόγων.

10:36 Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ δήλωσε σήμερα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει γρήγορα να καταστήσει σαφές τι θέλει να κάνει με το «όχι» του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες στην Ελλάδα.

10:30 Η Κίνα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης και ότι η περιοχή μπορεί να επιλύσει τα σημερινά της προβλήματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο. Τα σχόλια αυτά έγιναν από την εκπρόσωπο του υπουργείου Χούα Τσουνγίνγκ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

10:18 Σε εξέλιξη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

10:05 Οι ασιατικές αγορές υποχωρούν μετά το ελληνικό «Οχι». Το ευρώ ωστόσο να περιορίζει τις απώλειές του

10:00 Με κείμενο στο διαδίκτυο παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης – Κάνει λόγο για απαίτηση των δανειστών. «Οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας»