Να μείνει όρθια η χώρα, εντός της Ευρώπης, να αποτραπεί το «Οχι» και να επικρατήσει το «Ναι» μάχεται συνολικά η Νέα Δημοκρατία και σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον τόπο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύεται, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις, ως ο πιο σταθεροποιητικός παράγοντας. Παράλληλα, η ΝΔ δίνει μεγάλη σημασία και βαρύτητα στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και της διαχείρισης της κατάστασης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, καθώς ήδη κυκλοφορούν πολλά σενάρια για κινήσεις στο παρασκήνιο.
Οπως διαμηνύεται από κεντρικά στελέχη της, ουδείς μπορεί να παίξει με τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, στη λογική μιας ιδιότυπης ιστορικής ρεβάνς έπειτα από 70 χρόνια. Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της χώρας και θα πλήξουν την καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στη μάχη για την αποτροπή του εκτροχιασμού της χώρας δίνεται μεγάλη σημασία στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος με το προχθεσινό τηλεοπτικό κάλεσμά του ζήτησε να υποστηριχθεί το «Ναι» ξεκαθαρίζοντας ότι το «Οχι» δεν θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή θεωρείται η ύψιστη κίνηση σε συμβολικό επίπεδο για τον χώρο της ΝΔ, καθώς είναι ο μόνος που έχει διείσδυση στα τμήματα της λαϊκής Δεξιάς και μπορεί να τους επηρεάσει.

«Ολα για την Ελλάδα –Δεν θα αφήσουμε τον Τσίπρα να μας γυρίσει στη δραχμή»
ήταν τις τελευταίες ημέρες το σύνθημα του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και όλων στην αξιωματική αντιπολίτευση που εκτιμούν ότι το λόμπι της δραχμής τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό είναι ισχυρό.
Στη ΝΔ θεωρούν ότι το μείζον την επαύριον του δημοψηφίσματος είναι εκτός από την προσπάθεια να σωθεί η οικονομία της Ελλάδας, να αποκτήσει ξανά την εθνική της αξιοπρέπεια που έχει καταρρακωθεί στον ύψιστο βαθμό. «Με το «Ναι» θα δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι κάνουμε μια σημαντική κίνηση να μείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να μην κάνουμε τη χάρη σε όσους μας θέλουν εκτός» λένε, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και έρχεται το χάος.
Στη ΝΔ, αξιολογώντας την πεντάμηνη πορεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτιμούν ότι τελικά ακολούθησε εξ αρχής παρελκυστική τακτική, δεν ήθελε τη συμφωνία με τους πιστωτές, καθώς ο ίδιος τορπίλισε τη διαπραγμάτευση και αποχώρησε, έχοντας ως «κρυφό σχέδιο» την επιστροφή στη δραχμή.

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη»
τονίζουν σε όλους τους τόνους από τη ΝΔ και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κινητοποίηση της «Κοινωνίας των πολιτών» που έχει πάρει τα ηνία του αγώνα για το «Ναι». Το σύνθημα της ΝΔ είναι «η υπευθυνότητα των πολιτών θα υπερισχύσει της ανευθυνότητας των Τσίπρα, Μιχαλολιάκου και Καμμένου» και μιλούν για την τρόικα εσωτερικού: «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή».
Η αξιωματική αντιπολίτευση όλες τις προηγούμενες ημέρες ενεργοποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό με όλα τα στελέχη της στην πρώτη γραμμή, προσπαθώντας να ενισχύσει το κίνημα του «Ναι», αν και κατεγράφησαν γκρίνιες για την υπερπροβολή ορισμένων. Αν και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα από τη ΝΔ, με συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνεντεύξεις βουλευτών και στελεχών της, εντούτοις δόθηκε ο ζωτικός χώρος σε κοινωνικές, επιστημονικές και επαγγελματικές ομάδες να ηγηθούν του κινήματος του «Ναι». Εξ αρχής υπήρξε συντονισμός με όλα τα κόμματα χωρίς κομματικές ιδιοτέλειες, ενώ η μάχη του δημοψηφίσματος έφερε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πιο κοντά.

«Η πλατφόρμα του «Ναι» είναι μια μη κομματική, δημοκρατική ομπρέλα. Είναι μια πλατφόρμα ενότητας υπέρ των μεταρρυθμίσεων και υπέρ της Ευρώπης και φέρνει μαζί ανθρώπους από όλες τις πολιτικές παρατάξεις»
λέει ο κ. Σαμαράς που διαπιστώνει με θλίψη ότι δικαιώνονται οι προεκλογικές προβλέψεις του για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Πρωθυπουργού.
Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ μιλούν για ντόμινο εξελίξεων από την Κυριακή το βράδυ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και καθόλου γραμμικές» λένε και ετοιμάζονται διά παν ενδεχόμενο, αν και η μάχη ως την τελευταία στιγμή είναι για την επικράτηση του «Ναι». Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι τις εκλογές, οι οποίες τοποθετούνται για τον Σεπτέμβριο.
Η επανασυγκόλληση της Κεντροδεξιάς


Ο κίνδυνος να τεθεί η χώρα εκτός Ευρώπης έφερε πιο κοντά πολλές δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε απόσταση. Η πιο ηχηρή παρέμβαση ήταν του 97χρονου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που εξέπληξε πολλούς με το σθένος και τη μαχητικότητά του, αλλά ιδιαίτερο νόημα είχε και αποτέλεσε και ένα μήνυμα για το μέλλον, η επιλογή του, σε μια ενωτική δήλωσή του, να καλέσει όλους τους νεοδημοκράτες σε συστράτευση, όπου και εάν βρίσκονται σήμερα, στον αγώνα για τη σωτηρία της χώρας. Δυνατή υπέρ του «Ναι» ήταν και η παρέμβαση του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στο παρασκήνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επέλθει συμφωνία και να αρθεί το αδιέξοδο. Ο κ. Αβραμόπουλος, που ζήτησε την υποστολή των κομματικών σημαιών, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μια νέα εθνική διαπραγμάτευση που να συνοδεύεται από μια νέα στρατηγική ανασυγκρότηση της χώρας σε πνεύμα δυναμικής συναίνεσης και παραγωγικής συνεργασίας. Η ΝΔ έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα σε αυτή την αναμέτρηση και ιδιαίτερη σημασία είχαν και οι κινήσεις που κατέβαλαν στο παρασκήνιο πρόσωπα, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Σταύρος Δήμας, ενώ το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον πρόεδρό του, Πέτρο Μολυβιάτη και τον αντιπρόεδρό του Αχιλλέα Καραμανλή έστειλε το δικό του μήνυμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Υπέρμαχος του «ΝΑΙ» είναι και ο Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος θεωρεί ότι είναι λάθος επιλογή το δημοψήφισμα, διότι διχάζει, συνιστά αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στην αντίθετη άποψη και μιλά για συνεργασία αντιπολίτευσης και κυβέρνησης την επομένη της κάλπης.
Παράλληλα, εκτός από βουλευτές, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Θόδωρος Φορτσάκης, Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Βρούτσης, Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Πλακιωτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Ολγα Κεφαλογιάννη, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος κ.ά. βγήκαν στο προσκήνιο πιο έντονα κεντροδεξιοί με παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. οι Κώστας Μπακογιάννης, Γιώργος Πατούλης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κώστας Αγοραστός, Γιώργος Παπανικολάου κ.ά.
Υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας η ΝΔ


Υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας την επομένη του δημοψηφίσματος, εάν επικρατήσει το «Ναι» τάσσεται αναφανδόν ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει αυτή η κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο –πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικό –και προφανώς όχι τον Αλέξη Τσίπρα, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψει μια συμφωνία και βεβαίως να προωθήσει τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ ο χρόνος ζωής της θα είναι μεταξύ 3-4 μηνών. Ακόμη, η ΝΔ φέρεται να μην έχει αντίρρηση να ηγηθεί του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος ένα μετριοπαθές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αν και δεν προκρίνει μια τέτοια επιλογή. Ομως, τα μέλη της κυβέρνησης θα έχουν, όπως λένε, «αυστηρά υπηρεσιακό έργο» και είναι πιθανόν τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν να είναι μη πολιτικά πρόσωπα. Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» και ο κ. Τσίπρας δεν συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανοίγει ο δρόμος των εκλογών για τη 2α Αυγούστου ως πιθανή ημερομηνία, αν και δεν είναι σενάριο που προκρίνεται, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και κατ’ επέκταση για τη χώρα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η πρόταση Σαμαρά για ευρωπαϊκό μέτωπο
Υπέρ της συγκρότησης ενός εκλογικού ευρωπαϊκού μετώπου τάσσεται και ο κ. Σαμαράς και σύμφωνα με πληροφορίες με φόντο την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, φέρεται να υποστηρίζει τη μη διάλυση των νυν κομμάτων, τη μη κάθοδό τους στις εκλογές και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος (ο ίδιος επιθυμεί την ονομασία «Νέα Ελλάδα» –άλλοι προτείνουν «ευρωπαϊκό μέτωπο» κ.ά.) ώστε να μη χαθεί το μπόνους των 50 εδρών. Σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί του νέου κόμματος, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έχει την άποψη πως πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο που θα είναι αποδεκτό από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και να υπάρξει αναλογική κατανομή των εδρών στα κόμματα με βάση ποσόστωση στη λίστα. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις επαφές του για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μετώπου, αλλά πλέον σε άλλη βάση απ’ ό,τι τη σχεδίαζε πριν από πολύ καιρό.
Αλλάζει τις ισορροπίες η παρέμβαση Καραμανλή
Καθοριστικός παράγοντας για να αλλάξει το κλίμα υπέρ του «Ναι» θεωρείται ο κ. Καραμανλής που έστειλε προχθές ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να εμφανιστεί με τηλεοπτική δήλωσή του, έξι περίπου χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της ΝΔ, στη γραμμή υπεράσπισης του «Ναι» αποτελεί ένα ακόμα «πολιτικό όπλο» για να διαφοροποιηθεί η στάση των λαϊκών στρωμάτων που κινούνται στη γραμμή του «Οχι». Η παρέμβαση του κ. Καραμανλή, που ενδεχομένως να επιφέρει αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του κ. Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσπάθησε να αποδυναμώσει την παρέμβασή του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δικαίωμα και του λαού είναι να μην ξεχνά». Η επιλογή να επιχειρηθεί η απαξίωση της δήλωσης, όχι τόσο των πρώην πρωθυπουργών, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Σημίτη, όσο του κ. Καραμανλή θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Και αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πληθώρα διαρροών και σεναρίων για το «πολιτικό φλερτ» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τους «καραμανλικούς», ενώ ο Πρωθυπουργός ήθελε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Καραμανλή.
Ωστόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να τεθεί εκτός Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής επέλεξε να μιλήσει, ενώ ακόμη και οι παρεμβάσεις –τόσο δημόσιες όσο και παρασκηνιακές με τηλεφωνήματα σε ξένους ηγέτες –του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν εν γνώσει του. Ο κ. Καραμανλής, που στην πρώτη γραπτή του δήλωση, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, αναφέρθηκε σε «άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης και εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες», θέλησε να εξουδετερώσει εξ αρχής και την όποια ερμηνεία για πιθανή επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, τονίζοντας ότι δεν έχει οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη και επιθυμία εμπλοκής σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ