Ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην (εξωκοινοβουλευτικός) υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλος είναι μεταξύ εκείνων που διαπιστώνουν προβλήματα αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος. Οπως δηλώνει (στο «Βήμα») «το δημοψήφισμα είναι εν πρώτοις αντισυνταγματικό διότι η πρόταση των εταίρων έχει κυρίως δημοσιονομικό περιεχόμενο».
Και εξηγεί: «Το Σύνταγμα επιτρέπει το δημοψήφισμα σε δύο περιπτώσεις: πρώτον, για κρίσιμο εθνικό θέμα και δεύτερον, για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ρυθμισμένο σε νομοσχέδιο. Στη δεύτερη περίπτωση εξαιρεί τα δημοσιονομικά ζητήματα γιατί προφανώς τα θεωρεί κοινωνικά ζητήματα. Αν αναγάγουμε ένα δημοσιονομικό ζήτημα σε εθνικό ή το βαφτίσουμε εθνικό και πούμε ότι τότε επιτρέπεται το δημοψήφισμα, θα είχαμε μια καταστρατήγηση της συνταγματικής ρύθμισης διότι το δημοσιονομικό είναι το ίδιο όπως και αν ονομαστεί (εθνικό ή κοινωνικό). Ο λόγος και ο σκοπός της συνταγματικής απαγόρευσης είναι ο ίδιος και αυτό θα το καταλάβουμε αν αναρωτηθούμε γιατί απαγορεύεται το δημοψήφισμα για δημοσιονομικά ζητήματα».
Επίσης, θεωρεί ότι περαιτέρω λόγος αντισυνταγματικότητας είναι «οι πρωτάκουστες για δημοψήφισμα ασφυκτικές προθεσμίες μέσα στις οποίες πρέπει να διεξαχθεί, στοιχείο που το καθιστά παρωδία δημοψηφίσματος», ενώ επιπλέον τονίζει ότι «το δημοψήφισμα είναι και παράλογο διότι υπάρχει μια ασάφεια που δεν επιτρέπει στον πολίτη να ξέρει για τι ακριβώς ψηφίζει». «Τι σημαίνει το «Ναι» και τι το «Οχι» και ποιες οι συνέπειες στη μία ή στην άλλη περίπτωση; Η σαφήνεια στα θέματα αυτά είναι αυτονόητη προϋπόθεση για κάθε δημοψήφισμα. Το παράλογο του δημοψηφίσματος φαίνεται και στο εξής: αν οι εταίροι μας μεταβάλουν τις προτάσεις τους ή και αν αυτές δεν γίνουν δεκτές και τις μεταβάλουν και πάλι, θα πρέπει τότε ο λαός να καλείται κάθε φορά να πει τη γνώμη του στις ολοένα μεταβαλλόμενες προτάσεις;» αναφέρει.
Οπως υπογραμμίζει εξάλλου τίθεται και θέμα κατάχρησης του θεσμού: «Σημειωτέον ότι, όπως προκύπτει από όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη δήλωσή του (της περασμένης Τετάρτης), η διαδικασία ήταν για την κυβέρνηση ένα διαπραγματευτικό όπλο. Αυτός όμως δεν είναι ο σκοπός του θεσμού του δημοψηφίσματος. Αρα πρόκειται για κατάχρηση ή και για κακοποίηση του θεσμού» υπογραμμίζει διαπιστώνοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης μειώνει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ