Ομιλία στο Σύνταγμα πραγματοποίησε την Παρασκευή το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το «όχι» στο δημοψήφισμα. Οι συγκεντρωθέντες υπολογίζονται πάνω από 30.000 ενώ ανάμεσά τους ήταν και 300 οπαδοί της ΑΕΚ με κασκόλ και σημαίες της αγαπημένης τους ομάδας.Το «παρών» στο Σύνταγμα έδωσε αντιπροσωπεία των Podemos της Ισπανίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Die Linke Γερμανίας, Γκρέγκορ Γκίζι. Επίσης δόθηκε συναυλία με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Ελένη Βιτάλη και άλλους καλλιτέχνες.

Την Κυριακή δεν αποφασίζουμε απλά να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να είμαστε ίσοι έναντι ίσων στην Ευρώπη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στη διαδήλωση του Συντάγματος, καλώντας τους πολίτες σε υπερήφανο «όχι» και απόρριψη εκβιασμών και τελεσιγράφων κόντρα «στο κρεσέντο τρομοκρατίας και τρομολαγνείας».

Ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα είμαστε ήδη νικητές, δήλωσε ο πρωθυπουργός ζητώντας ταυτόχρονα ένα απόλυτο «όχι» στον διχασμό την επομένη της κάλπης.

«Τη Δευτέρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας, της λαϊκής ετυμηγορίας που κάποιοι φοβούνταν και δεν ήθελαν να συμβεί, να πούμε και ένα απόλυτο ‘όχι’ στο διχασμό. Ό,τι και να αποφασίσουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δεν έχουμε απολύτως τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας» τόνισε.

Από το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ευρώπη που γνωρίσαμε, η Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών, δεν έχει καμία σχέση με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα, τονίζοντας «ότι αυτή την ώρα όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω σε εσάς πάνω στα τρία εκατομμύρια φτωχών, 1,5 εκατομμύρια ανέργων».

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα αποκόψει την Ελλάδα από τον φυσικό γεωγραφικό της χώρο· κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα διαλύσει την Ευρώπη. Και προειδοποίησε ότι τα «τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται».

Σήμερα δεν διαμαρτυρόμαστε, σήμερα γιορτάζουμε, γιορτάζει η Δημοκρατία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την αγωνία για ζωή, την ελπίδα για αισιοδοξία.

«Θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τις οποίες τόσα χρόνια παραμέρισε για να εφαρμόσει αδιέξοδα προγράμματα λιτότητας, εξαναγκάζοντας τους λαούς της σε επιλογές πέρα από τη θέλησή τους» υπογράμμισε.

Τόνισε ότι την Κυριακή θα σταλεί μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και τον κόσμο, μήνυμα ελπίδας στους λαούς. «Δεν αποφασίζουμε απλά να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, να δουλέψουμε και να προκόψουμε στην Ευρώπη, να είμαστε ίσοι έναντι ίσων» δήλωσε.

«Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Από αυτόν τον τόπο λέει η μυθολογία ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη, από αυτόν τόπο θέλουν οι τεχνοκράτες της λιτότητας να ξαναρπάξουν την Ευρώπη. Θα τους πούμε ‘όχι’. Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από τη δημοκρατική της παράδοση» ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες «να αψηφήσουν το κρεσέντο τρομοκρατίας και τρομολαγνείας των τελευταίων ημερών».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε ξανά σε ένα «μεγάλο και περήφανο ‘όχι’» στα τελεσίγραφα στην κάλπη του δημοψηφίσματος. «Να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που σας τρομοκρατούν» είπε για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της το πιο δυνατό από όλα τα όπλα -το δίκιο με το μέρος της.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Εμείς, εσείς, όλοι μας έχουμε και τόλμη και αρετή, είμαστε ελεύθεροι. Αναπνέουμε αέρα ελευθερίας, ό,τι και να γίνει θα είμαστε νικητές. Η Ελλάδα νίκησε. Το ‘όχι’ θα γράψει ιστορία, η Ελλάδα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκέντωση της Παρασκευής

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών στη συγκέντρωση υπέρ του “ΌΧΙ” στο δημοψήφισμα , την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο ελληνικός λαός καλείται να πάρει στα χέρια του το μέλλον του τόπου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στα τελεσίγραφα των δανειστών και τους εγχώριους υποστηρικτές της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων.

Το “ΌΧΙ” θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάζοντας το θεμέλιο για τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα ανοίγει μια νέα προοπτική για τη χώρα, δίνοντας λύση στο πρόβλημα του χρέους και θέτοντας τους όρους για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι δανειστές θέλουν να καταργήσουν τη Δημοκρατία. Επιδιώκουν να μας στερήσουν το δικαίωμα να μιλάμε και να αποφασίζουμε. Ήρθε η ώρα να τους ανατρέψουμε τα σχέδια.

Το «ΟΧΙ» την Κυριακή θα είναι η αδιαπραγμάτευτη νίκη του ελληνικού λαού. Το “ΌΧΙ” είναι η μόνη θετική απάντηση για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας».