Διαρροές τις οποίες κοινοποίησε στη Βουλή κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την δήλωση του Πρωθυπουργού, περιγράφουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα ως εξής:

Σε περίπτωση που από τις κάλπες αναδειχθεί το «ναι», ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ανακοινώσει στους εταίρους ότι αποδέχεται την βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας που του παρουσίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (σ.σ. δεν είναι αυτή που τίθεται στο δημοψήφισμα, αλλή η προηγούμενη, χειρότερη εκδοχή της).

Οπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία αυτή σε μία τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να έλθει προς έγκριση στη Βουλή, με το σκεπτικό ότι θα την έχουν εγκρίνει οι πολίτες. Θα έρχονται προς ψήφιση μόνο οι εφαρμοστικοί νόμοι που την συνοδεύουν. Ομως η κυβέρνηση δεν προτίθεται βάσει αυτής της σκέψης, να προχωρήσει σε νομοθέτηση, αλλά να ζητήσει δίμηνη ή τρίμηνη παράταση με χρηματοδότηση, προκειμένου να προκηρύξει εκλογές – εξέλιξη που υπό τις παρούσες συνθήκες οδηγεί στην δραχμή ασχέτως του τι μπορεί να σκέφτεται η κυβέρνηση.

Αν η άλλη πλευρά, έπειτα από ένα ΝΑΙ, απομακρυνθεί από την πρόταση Γιούνκερ και κινηθεί με λογική «από μηδενική βάση», λένε οι ίδιες πηγές, θα υπάρξει νέα εμπλοκή, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν θα δεχθεί – εξέλιξη που και πάλι οδηγεί στη δραχμή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση έπειτα από ένα ΝΑΙ, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, αλλά να προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο, χωρίς διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές.

Σε περίπτωση που κυριαρχήσει το «όχι», η κυβέρνηση θα βρεθεί σε τροχιά ρήξης με τους δανειστές, όπως επισημαίνει κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όμως εξακολουθούν να λένε ότι αν συμβεί αυτό, θα υποχωρήσουν οι δανειστές…

Σε ερώτηση πάντως, για το ποιες θα είναι οι συνέπειες μίας τέτοιας ρήξης, η απάντηση ήταν: «Οπως καταλαβαίνετε σε μία τέτοια περίπτωση το τι θα γίνει, είναι μονόδρομος», υπονοώντας πλέον ευθέως την μετάβαση στη δραχμή.