Σενάρια που προβλέπουν έως και αλλαγές στην κορυφή της κυβέρνησης συζητούνται τις τελευταίες ώρες σε διεθνείς κύκλους, ενώ το blame game που εξακολουθεί να παίζει η Αθήνα έναντι των πιστωτών έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό της.

Μεταξύ ενός στενού κύκλου υπουργών είναι σαφές: η συντελούμενη χρεοκοπία τραπεζών αποτελεί το βασικό όπλο των δανειστών, με το οποίο θα ασκηθεί πίεση ασφυκτική στην κυβέρνηση, καθώς αν η εξέλιξη αυτή υπάρξει, η χώρα θα μεταβληθεί εντός ολίγων ημερών σε ερειπιώνα.
Είναι κάτι που γνωρίσουν πολύ καλά οι κκ. Σταθάκης, Δραγασάκης και Τσακαλώτος και γι’ αυτό πιέζουν αφόρητα τον κ. Τσίπρα για συμφωνία.

Αυτός ήταν κατά κάποιους και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε με διαφορετική ρητορική από τον κ. Τσίπρα νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου μεταξύ όλων των άλλων είπε και ότι: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα ενός λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της αλλαγής στην ηγεσία της κυβέρνησης, με ενδεχόμενη ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Ι. Δραγασάκη, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων εντός και εκτός Ελλάδας και κυρίως μεταξύ κάποιων επενδυτικών οίκων, με τους οποίους διατηρεί επικοινωνία η κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζεται πλέον με έντονη δυσπιστία από τους ξένους συνομιλητές του.

Το σκεπτικό αυτών των αναζητήσεων είναι ότι μία τέτοια λύση θα μπορούσε στο «και 1’» να αποκαταστήσει κάποιους όρους συνεννόησης και να «προχωρήσει» και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν μπορούσε να υποτεθεί ότι με μία λήξη της αντιπαράθεσης Αθήνας-δανειστών την ύστατη στιγμή, θα μπορούσε να μηδενιστεί το κοντέρ.

Υπό τις συνθήκες αυτές, τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες, με την προαναφερθείσα ομάδα στελεχών να προτείνει ανάληψη πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση και κάποιες κινήσεις, όπως η αποπομπή του Ι. Βαρουφάκη, προκειμένου να υπάρξει νέα βάση συνεννόησης με τους δανειστές.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η ΕΚΤ δε θα κυρήξει τις τράπεζες σε πτώχευση μέχρι τουλάχιστον την Τρίτη. Τα πράγματα όμως θα πάρουν δραματική τροπή άν το δημοψήφισμα διεξαχθεί και η κυβέρνηση δεν μεταβάλει τη στάση της υπέρ του «όχι».