Η κυβέρνηση, με επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον επικεφαλής του Eurogroup και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε δάνειο διαρκείας δύο ετών από τον ESM για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της περιόδου 2015 –2016.
Τι ακριβώς ζητεί όμως; Στην πρώτη παράγραφο της επιστολής του, ο κ. Τσίπρας μιλάει για αίτημα παροχής βοήθειας με βάση τα άρθρα 12 και 16 της Συμφωνίας του ESM.
Το άρθρο 12 αναφέρει χαρακτηριστικά (στην παράγραφο 1) ότι «εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης ως σύνολο και των κρατών –μελών της, ο ESM μπορεί να παράσχει σταθεροποιητική υποστήριξη σε μέλος του ESM υπό αυστηρούς όρους (strict conditionality) που θα ανταποκρίνεται στο εργαλείο (instrument) οικονομικής βοήθειας που θα επιλεγεί. Οι όροι αυτοί μπορούν να εκτείνονται από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής ως τον συνεχή σεβασμό προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας».
Με βάση δε το άρθρο 16, παράγραφος 2, «οι όροι που θα επισυνάπτονται σε δάνεια από τον ESM θα πρέπει να περιέχονται σε ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής το οποίο θα παρουσιάζεται λεπτομερώς σε MoU (Μνημόνιο), σύμφωνα με το άρθρο 13, παράγραφος 3». Από εδώ και πέρα, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.
Το άρθρο 13, παράγραφος 3, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή –σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, όπου αυτό είναι δυνατό, μαζί με το ΔΝΤ –το έργο της διαπραγμάτευσης με το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding, MoU) που θα περιγράφει λεπτομερώς τους επισυναπτόμενους όρους στην οικονομική βοήθεια. Το περιεχόμενο του MoU θα αντανακλούν τη δριμύτητα (severity) των αδυναμιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το εργαλείο οικονομικής βοήθειας που θα επιλεγεί. Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για μία συμφωνία οικονομικής βοήθειας».
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η παράγραφος 7 του άρθρου 13: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, όπου αυτό είναι δυνατόν, μαζί με το ΔΝΤ –θα αναλάβει την επιτήρηση της συμμόρφωσης με τους όρους που έχουν επισυναφθεί στην οικονομική βοήθεια».