Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να αναλάβει το βάρος της απόφασης της συμφωνίας γιατί «αισθάνεται ότι θα συνθλιβεί ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, εκφράζοντας την ανησυχία της για το κλίμα διχασμού που πιθανώς θα διαμορφωθεί από τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο Mega, αναρωτήθηκε για το ποια είναι η αντιπρόταση: «Είναι τα 8 δισ. της κυβέρνησης, είναι τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πρόταση των δανειστών; Και δεν έχουν ευθύνη που από εκεί που διαπραγματευόμασταν για 1 δισ. και οι εταίροι μας μιλούσαν για 1,7 φθάσαμε να υπογραφεί ο πρωθυπουργός σε πρόταση που κατέθεσε πρόταση 8 δισ;».

Ρώτησε μάλιστα: «Εάν οι εταίροι έλεγαν ναι στην πρότασή του θα την έφερνε σε δημοψήφισμα για να ενισχύσει την πρότασή του απέναντι στον ελληνικό λαό για να πάρει έγκριση; Τώρα λοιπόν γιατί το βάρος της απόφασης που πρέπει να πάρει ο ίδιος τη μεταθέτει στην πλάτη του ελληνικού λαού;»

Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι ήταν μια κακή συμφωνία γιατί έκανε πολλά λάθη ο πρωθυπουργός σε όλη αυτή την πορεία των πέντε μηνών που διόγκωσαν το κόστος της συμφωνίας.

Κάλεσε τον κ.Τσίπρα να κρατήσει ανοιχτό το διάλογο και τη διαπραγμάτευση με τους Eυρωπαίους λέγοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια» και αναρωτώμενη για το ποια είναι η διασφάλιση ότι με ένα όχι τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

«Οφείλει ο πρωθυπουργός να το εγγυηθεί αυτό στον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή ζούμε στιγμές που ταπεινώνουν τους Έλληνες, με τους Έλληνες στην ουρά στα ΑΤΜ να εισπράττουν μέχρι 60 ευρώ» τόνισε.

Σημείωσε ότι κατά τη δική της άποψη το όχι την Κυριακή ενισχύει τη θέση του Σόιμπλε. «Αυτό το δημοψήφισμα οδηγεί είτε στη χρεοκοπία είτε στο διχασμό του ελληνικού λαού. Οι πρωτοβουλίες που έχω πάρει για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στην ουσία ακυρώνουν τόσο τις ακραίες θέσεις των δανειστών όσο και το δημοψήφισμα που δεν οδηγεί πουθενά τη χώρα» υποστήριξε.

Υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση όχι απλώς να μην χάσουμε την ελπίδα μας αλλά κυρίως να φροντίσουμε να μην χάσει την ελπίδα του ο ελληνικός λαός» συμπληρώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ με τα ποσοστά που έχει και την θέση που έχει δεν μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, όμως μπορεί να επηρεάσει τους Σοσιαλδημοκράτες τους οποίους όπως ανέφερε επισκέφθηκε η ίδια και τους ανέλυσε τα ζητήματα και την προτεραιότητα για τη χώρα που είναι η απομείωση του χρέους.