Κίνημα υπέρ της ενεργού συμμετοχής του Κώστα Καραμανλή στην μάχη του δημοψηφίσματος υπέρ του «ναι» έχει σχηματιστεί στο παρασκήνιο και πολλαπλασιάζονται οι φωνές όσων ζητούν από τον πρώην Πρωθυπουργό να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» πάρα πολλοί πολιτικοί, με διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές κομματικές αναφορές, αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα από το χώρο του επιχειρείν, της πνευματικής ζωής και της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν στείλει διάφορα μηνύματα στη Ραφήνα, ώστε ο κ. Καραμανλής να ηγηθεί του φιλοευρωπαϊκού μετώπου για το «ναι».

Πολλοί λένε ότι θα ήθελαν και του το έχουν πει, να ηγηθεί ο κ. Καραμανλής και να προσωποποιήσει το «ναι» και μάλιστα του έχουν ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να βγει στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Το αίτημα αυτό έρχεται, όχι μόνο από την πλευρά στελεχών της ΝΔ, αλλά και από πολιτικούς άλλων χώρων, κεντρογενών, όπως από το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι με το επιχείρημα: «Ο Καραμανλής είναι ο μόνος που έχει διεισδυτικότητα σε λαϊκά στρώματα».

Ο κ. Καραμανλής που είχε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον ενημέρωσε για την απόφαση του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, έκανε την πρώτη κίνηση με τη δήλωσή του το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Η δήλωσή του με την οποία έκανε λόγο για «άφρονες επιλογές που ωθούν την χώρα σε περιπέτειες» αποτελεί το πρώτο βήμα για την περαιτέρω εμπλοκή του στη μάχη για την ενίσχυση του «ναι» και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ακόμα και ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο συναντήθηκε τυχαία στο εντευκτήριο της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου, φέρεται να του είπε σε μια σύντομη συζήτηση, για τη δήλωση του: «αυτό έχει την πολιτική σημασία του».

Από τότε υπήρξαν πολλά θετικά σήματα για την παρέμβασή του, στο πλαίσιο του μετώπου για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος διαδραμάτισε και καταλυτικό ρόλο να μην υποβληθεί από τη ΝΔ, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του κ. Καραμανλή στην παρούσα φάση, δεν σημαίνει και επιστροφή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μελλούμενα, αλλά απλά κεντρική συμμετοχή στην μάχη του δημοψηφίσματος για το «ναι».

Παράλληλα, και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το μέτωπο του «ναι».