Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά επί συνόλου 298 ψηφισάντων, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης του υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελληνών. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τη δική τους πρόταση σημοψηφίσματος.

Μετά την έκδοση του αποτελέσματος η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο για να παραδώσει το προεδρικό διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να το υπογράψει.

Για την έγκριση της πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

Τα αίματα άναψαν στη συζήτηση που πρηγήθηκε κατά την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, όταν βουλευτές του κόμματος διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορα της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνστνατοπούλου. Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι τον Κανονισμό, αντέδρασαν έντονο στην άνοδο της κ. Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής, αμέσως μετά την ομιλία της. Τελικά η συνεδρίαση διεκόπη για ένα δεκάλεπτο, έπειτα από τη σχετική «πυροσβεστική» παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση συνεχίστηκε χώρις την παρουσία της κ. Κωνσταντοπούλου στην έδρα.

Η συνεδρίαση για τη συζήτηση επί της πρότασης για δημοψήφισμα ξεκίνησε με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, που εισηγήθηκε την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την πρόταση για δημοψήφισμα.

Ο κ. Νίκος Φίλης απαντώντας στον κ. Βενιζέλο υποστήριξε ότι «η πρόταση για δημοψήφισμα υπακούει στο άρθρο του Συντάγματος περί κρίσιμου εθνικού θέματος»

Η πρόταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε καθώς την υποστήριξε μόνο η Νέα Δημοκρατία.



Στις 2 το πρωί του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εξερχόμενη δήλωσε ματαξύ άλλων ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποταθεί στο Κοινοβούλιο και διά αυτού στον ελληνικό λαό «αποτελεί μία απόφαση που δικαιώνει την λαϊκή επιταγή και τη λαϊκή εντολή».

«Το άρθρο ‘ένα ένα τέσσερα’, το άρθρο 120 του σημερινού μας Συντάγματος προβλέπει ότι η τήρηση του Συντάγματος και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Και ακόμη ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής η οποία τόνισε ότι «Οι μνημονιακοί εκβιασμοί, η ασφυξία που επιχείρησαν να επιβάλουν οι λεγόμενοι θεσμοί αποτελεί βία κατά του Συντάγματος και κατά της Δημοκρατίας. Και την απάντηση αντίστασης καλείται να δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στο δημοψήφισμα».

«Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση που αντιστέκεται και τον λαό που δεν υποτάσσεται, δεν πειθαρχεί. Η κυβέρνηση ανέλαβε μιαν ιστορική πρωτοβουλία, 41 χρόνια από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, να υλοποιήσει την αμεσοδημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος και να δείξει εμπιστοσύνη στο λαό», είπε η πρόεδρος της Βουλής.

Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Επίσης με το άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής «1. H πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ με την oπoία ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς για κρίσιμo εθνικό θέμα σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. α΄ τoυ Συντάγματoς κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.

2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo εθνικό θέμα για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς, καθώς και την πρoθεσμία διενέργειάς τoυ και να πρoσδιoρίζει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα στα oπoία θα απαντήσει o λαός.

3. H πρόταση συζητείται με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100.

4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική και αφoρά τo κείμενo της πρότασης όπως κατατέθηκε ή διαμoρφώθηκε κατά τη συζήτηση στη Boυλή.

5. H πρόταση εγκρίνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

6. H απόφαση της Boυλής πoυ δέχεται την πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ για τη διεξαγωγή δημoψηφίσματoς δημoσιεύεται με παραγγελία τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως τo αργότερo μέσα σε δέκα ημέρες».