Υπέρ της απομείωσης – «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάσσεται σημαντικό τμήμα της γερμανικής κοινής γνώμης σε έρευνα της ΚΑΠΑ Research, για την εκπομπή του Guenther Jauch, του πρώτου καναλιού της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης.

Παράλληλα, η κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Γερμανία, αξιολόγησε τη στάση της «αντίπαλης» κυβέρνησης, με τους Έλληνες πολίτες σε μεγάλο βαθμό να είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, όπως δυσαρεστημένοι είναι κατά πλειοψηφία και οι Γερμανοί πολίτες από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα που διενεργήθηκε το διήμερο 18-19 Ιουνίου στις δυο χώρες, από την Κάπα Research στην Ελλάδα και την εταιρεία Infratest.dimap στην Γερμανία, σημαντικό ποσοστό Γερμανών θεωρεί ότι πρέπει να απομειωθεί – «κουρευτεί», έστω και μερικώς το ελληνικό χρέος.

Συγκεκριμένα, το 4% της γερμανικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι πρέπει να διαγραφεί ολόκληρό και το 37% υπερασπίζεται τη διαγραφή ενός μέρος του, ενώ το 56% τάσσεται της άποψης πως πρέπει να πληρωθεί κανονικά.

Υπέρ της απομείωσης και του κουρέματος εμφανίζεται η πλειοψηφία (78%) της ελληνικής κοινής γνώμης και συγκεκριμένα, το 22% θέλει να διαγραφεί ολόκληρο, το 56% επιθυμεί να διαγραφεί ένα μέρος του και το 17% τονίζει πως πρέπει να πληρωθεί κανονικά το χρέος.

Ποια είναι όμως η άποψη της γερμανικής γνώμης για την ελληνική κυβέρνηση και αντίθετα τις ελληνικής κοινής γνώμης για την γερμανική κυβέρνηση; Σύμφωνα με την μέτρηση, οι Γερμανοί (78%) είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Αντίστοιχα, αλλά σε μικρότερο βαθμό (67%), το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κοινή γνώμη, κρίνοντας τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το 14% της γερμανικής κοινής γνώμης δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα και τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς, ενώ αντίθετα το 78% δεν δείχνει κατανόηση.

Η ελληνική κοινή γνώμη, σε ποσοστό 67%, πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα και τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς, ενώ αντίθετα το 26% θεωρεί ότι δείχνει κατανόηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής στο πρώτο κανάλι της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης και σχολιάστηκαν από τους εξής: τον Τέο Βάιγκελ, επίτιμο πρόεδρο CSU, Θόδωρο Παρασκευόπουλο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την Σάρα Βάγκενκνεχτ από το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke και τον δημοσιογράφο της FAZ, Ράινερ Χανγκ.