Την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην φθάσουμε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ωστόσο, σε προδημοσίευση από το Focus αποσπάσματος συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, προειδοποιεί ότι «δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μοιραίο σημάδι», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε κλειστή κομματική εκδήλωση στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Focus και πρόσθεσε:

«Ο εθνικισμός αυξάνεται ήδη παντού στην Ευρώπη και μια αποτυχία στο δράμα του χρέους θα ενίσχυε αυτή την τάση. Υπάρχει ο κίνδυνος ευρωπαϊκής αποσύνθεσης».

Την ίδια ώρα ο οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα ένα Grexit θα έριχνε την ελληνική οικονομία στο χάος, με τεράστιο πληθωρισμό, αλλά οι συνέπειες για τη Γερμανία και την παγκόσμια οικονομία δεν θα ήταν μεγάλες.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σοκ όπως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», δηλώνει ο κ. Μπόφινγκερ, αλλά προειδοποιεί ότι ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης και θα προσέλκυε κερδοσκόπους.

Εάν μια χώρα αποκτούσε οικονομικά προβλήματα, θα γίνονταν υποθέσεις για μια περαιτέρω έξοδο από το ευρώ, εξηγεί και τονίζει ότι αυτό ανεβάζει τους τόκους και οδηγεί σε εκροή κεφαλαίων.

«Έτσι αποσταθεροποιούνται οι χώρες», δηλώνει και σημειώνει ότι ελπίζει σε μια λύση της τελευταίας στιγμής, «όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας

«Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση, γιατί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία με τους Έλληνες, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και προς τούτο πρέπει να διεξαχθούν εντατικές συνομιλίες», τονίζει.

Ο αυστριακός καγκελάριος πιστεύει, όπως σημειώνει, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. με τον οποίο είχε συνομιλίες την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα), κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, τόνισα ότι υπάρχει μια σειρά από σημεία που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα. Σε αυτά συγκαταλέγεται η καταπολέμηση της απάτης και το κράτος δικαίου. Και εδώ υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη μεταρρυθμίσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν.
Κατά την άποψη του, οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι παντού στην ΕΕ οι άνθρωποι πληρώνουν φόρους, «κάτι που δεν κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες ή το κάνουν ανεπαρκώς». «Αυτό στοιχίζει πάρα πολλά στους Έλληνες. Πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά», προσθέτει.

Στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ήδη κάποια μέτρα, ο καγκελάριος απαντά πως μια σειρά μέτρων έχουν προετοιμαστεί, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τα υλοποιήσει.
Σημαντική θεωρεί ο Βέρνερ Φάιμαν την καταπολέμηση της κοινωνικής κρίσης, και επιπλέον απαιτείται, όπως επισημαίνει, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως, τέλος, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος στις δηλώσεις του στην «Κουρίρ», εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει και σε μια βοήθεια για επενδύσεις, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την ΕΕ, για την περίοδο 2015-2020.