Καμία συζήτηση αναφορικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά το ραντεβού των δύο αντρών, την Παρασκευή, στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ερωτηθείς αν στο περιθώριο της συνάντησης των κυρίων Πούτιν και Τσίπρα στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης συζητήθηκε το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Πεσκόβ απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».

Τσίπρας: «Η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και όχι να μείνει κολλημένη στις πολιτικές λιτότητας»

«Μπροστά μας έχουμε μεγάλες δυνατότητες και προκλήσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μας» δήλωσε ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντησή του με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν.

«Εχουμε δυνατότητα μέχρι το Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για να δούμε πως θα συμβάλουμε καλύτερα σε αυτή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα δώσει την ευκαιρία να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά… Να πραγματοποιήσουμε τον κοινό μας στόχο που είναι η ευημερία και διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο ελληνας πρωθυπουργός.

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και όχι να μείνει κολλημένη στις πολιτικές λιτότητας» δήλωσε νωρίτερα από το βήμα του οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο πολλών κρίσεων» σημείωσε ο ελληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η χώρα μας υπήρξε πάντα πόλος σταθερότητας και ασφάλειας».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους».

Οσον αφορά στην ελληνική κρίση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας, αλλά ως λαός της θάλασσας ξέρουμε να βγαίνουμε από φουρτούνες. Είμαστε ένας λαός που δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε νέα μηνύματα στους ευρωπαίους, λέγοντας ότι η ΕΕ οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της και επαναλαμβάνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Το ερώτημα είναι εάν η ΕΕ θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης ή θα μείνει κολλημένη στις πολιτικές λιτότητας.

Οσον αφορά στις διεθνείς εξελίξεις ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι κακός οιωνός η κρίση στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων.

Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν, συμφωνώντας με τη θέση του έλληνα πρωθυπουργού. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, είπε χαμογελώντας ότι «το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα».

Κατά την ομιλία του στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία διαθέτει «επαρκές απόθεμα εσωτερικής δύναμης» προκειμένου να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως η χώρα του παραμένει ανοιχτή σε επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Δύση.

Μιλώντας ενώπιον ξένων και ρώσων επικεφαλής επιχειρήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε νέα σχέδια προκειμένου να ανακοπεί η πτώση της ρωσικής οικονομίας, η κατάσταση της οποίας έχει επιδεινωθεί λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για το θέμα της Ουκρανίας και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

«Η πρόσβασή μας στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου είναι περιορισμένη και σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η πτώση της τιμής των κύριων εξαγωγικών προϊόντων μας», είπε ο Πούτιν.

«Όμως η βαθιά οικονομική κρίση που είχε προβλεφθεί για τη Ρωσία δεν συνέβη», τόνισε. «Έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση, εξαλείψαμε τις αρνητικές παλινδρομήσεις, τις αρνητικές διακυμάνσεις στην αγορά και διερχόμαστε με αυτοπεποίθηση αυτή την περίοδο των δυσκολιών». Ο κύριος λόγος γι΄αυτό, υπογάμμισε, είναι πως η Ρωσία διαθέτει «επαρκές απόθεμα εσωτερικής δύναμης».

Στις 15 Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το κύριο επιτόκιό της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 11,5%, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 16,9% τον Απρίλιο στο 15,8% τον Μάιο, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου αυξήθηκε περίπου στο ένα προς 53 αφού είχε φθάσει για λίγο το 1:80 τον Δεκέμβριο.

Υποσχόμενος διαφανή οικονομία και προβλεψιμότητα για τους επενδυτές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνεργασία με τη Δύση θα συνεχιστεί.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή στον κόσμο, σε μία οικονομική, επιστημονική, ανθρωπιστική εταιρική σχέση και σε μία συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο των επιχειρήσεων παντού στον κόσμο», τόνισε.

«Η ενεργή συνεργασία μας με τα νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα αποδώσουμε λιγότερη σημασία στον διάλογο με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στη Δύση. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ομιλία Τσίπρα σε ομογενείς

Η Ελλάδα δίνει γενναία μάχη αυτούς τους μήνες και αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει δίκιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε ομογενείς στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού είναι «να ξανακάνουμε κυρίαρχη χώρα την πατρίδα μας και ο λαός να ζει με αξιοπρέπεια».

«Η Ελλάδα δίνει σπουδαία και γενναία μάχη αυτούς τους μήνες, περνά μεγάλη οικονομική κρίση και οικονομικές δυσκολίες. Αλλά εσείς γνωρίζετε από δυσκολίες. Τις έχετε ξεπεράσει και έχετε σταθεί στα πόδια σας. Είναι βασικό χαρακτηριστικό του ελληνισμού, όταν έχουμε στόχο και αξίες, ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες να τις ξεπερνούμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι «αντλεί κανείς δύναμη από το γεγονός ότι έχει δίκαιο» και τόνισε ότι «προσπάθεια όλου του ελληνισμού και ελληνικού λαού είναι να ξανακάνουμε κυρίαρχη χώρα την πατρίδα μας και ο λαός να ζει με αξιοπρέπεια. Να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16:15, ενώ νωρίτερα θα μιλήσει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

Με τον επικεφαλής της Gazprom συναντήθηκαν Τσίπρας-Λαφαζάνης

Συζήτηση για ενεργειακά θέματα είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στα πλαίσια του φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη την Πέμπτη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε επίσης συνάντηση και με στελέχη της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS.

Στην αντιπροσωπεία των BRICS συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας, Κουνταπούρ Βαμάρ Καμάτ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS Πάολο Νοριέγκα Μπατίστα, ο ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ και ο Βλαντιμίρ Ντμίτριεφ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

Η αντιπροσωπεία των BRICS τόνισαν στον έλληνα πρωθυπουργό το έντονο ενδιαφέρον τους για την συνεργασία της Ελλάδας με την νέα αναπτυξιακή τράπεζα.

Πούτιν – Τσίπρας στο πλαίσιο Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προγραμματίζει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους ξένους ηγέτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Με τον Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή 19 Ιουνίου έχει προβλεφθεί συνάντηση εργασίας στο περιθώριο του φόρουμ» είπε ο κ. Πεσκόφ απαντώντας πριν λίγο σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar-Tass, είπε ότι ο Βλ. Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις εργασίας και με άλλους ξένους ηγέτες, που θα είναι παρόντες στο φόρουμ, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Βαν Γιαν, ο πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Τσιμεντιγίν Σαϊχανμπιλέγκ.

Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί και με πρώην ηγετικούς παράγοντες της πολιτικής σκηνής της Ευρώπης, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι και άλλοι.

Ο Ντ. Πεσκόφ αρνήθηκε να αποκαλύψει το θέμα της κεντρικής ομιλίας του Βλ. Πούτιν στο Φόρουμ κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συμμετεχόντων στις 19 Ιουνίου.