Με τίτλο «Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ή Κατάρρευση», ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον παρουσιάζει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα σε ένα γράφημα.
«Χαρτογράφησα την κατάσταση σαν ένα δέντρο αποφάσεων, που περιγράφει τα σενάρια της κρίσης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι τις πιο ομαλές εξελίξεις. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να ρίξεις μια ματιά και να μην ανησυχήσεις για το μέλλον 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», γράφει ο Μέϊσον.
Στη ρίζα του δέντρου είναι το ερώτημα: Συμφωνία για τον προϋπολογισμό;
Από εκεί και πέρα αρχίζουν διάφορες διακλαδώσεις με βάση πιθανές απαντήσεις σε μια σειρά άλλων ερωτήσεων, που προκύπτουν σε κάθε νέο κλαδί.
Στο τέλος της περίπλοκης διαδρομής βρίσκονται δύο ενδεχόμενα «η κυβέρνηση Τσίπρα επιβιώνει» ή «διενεργούνται εκλογές ή δημοψήφισμα».
Ενας σημαντικός μεσαίος κόμβος γράφει «έλεγχοι κεφαλαίων». Από εκεί ένα κλαδί πηγαίνει προς εθνικοποίηση τραπεζών, παράλληλο νόμισμα, στάση πληρωμών του χρέους προς την ΕΚΤ, περίοδο πολιτικής αναταραχής, εκλογές ή δημοψήφισμα.
Το καλό σενάριο προβλέπει συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα εγκριθεί στη Βουλή (ίσως από όλους εκτός Αριστερής Πλατφόρμας) και επιβίωση της κυβέρνησης. Στην επιβίωση της κυβέρνηση οδηγεί και μια συμφωνία για παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες. Η «κρίση παγώνει» μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
Αν δεν υπάρξει αναφορά για ελάφρυνση του χρέους σε ενδεχόμενη συμφωνία, ένα κλαδί οδηγεί πάλι στην απώλεια της δεδηλωμένης σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, και σε εκλογές.
Ο Μέϊσον συνοδεύει το γράφημα με τα εξής:
«Σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα, όσο περνάει ο χρόνος, οι πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται και η ΕΕ είναι έτοιμη να αναστείλει την πρόσβαση της χώρας στον μηχανισμό πληρωμών Target2 του Ευρωσυστήματος, προκειμένου να αναγκαστεί η Ελλάδα να εφαρμόσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Στα «χαρτιά» της Ελλάδας περιλαμβάνονται:
α) η απειλή κήρυξης χρεοστασίου για τα 320 δισ. ευρώ που η χώρα χρωστά σε μεγάλο βαθμό σε γερμανούς και γάλλους φορολογούμενους,
β) το τεράστιο πλήγμα που θα επέφερε αυτό στην αξιοπιστία της ΕΚΤ και την σταθερότητα της ευρωζώνης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιχειρήσει να ολοκληρώσει μια ξεχωριστή συμφωνία με το ΔΝΤ μετά από μια μερική χρεοκοπία, κάτι που θα έδειχνε έντονα το πόσο διαφέρει ο τρόπος με τον οποίον χειρίζεται η ΕΕ την κατάσταση».