Σκληρή παρτίδα πόκερ θυμίζει η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές τις τελευταίες ώρες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε να διερευνήσει τη στάση των εταίρων επί της ελληνικής πρότασης, αλλά και σημεία υποχώρησης επί της πρότασης των θεσμών σε νέα τηλεδιάσκεψη με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, λίγες ώρες, μάλιστα, μετά την πληροφορία που μετέδωσε το Reuters ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τελευταίος την αρνήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποσπάσει σχόλια από τους δύο ηγέτες επί της ελληνικής πρότασης, την οποία η Αθήνα χαρακτηρίζει μόνη βάση διαπραγμάτευσης, απορρίπτοντας την πρόταση των θεσμών που τού παρουσιάστηκε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, ήθελε να διερευνήσει τις διαθέσεις των εταίρων επί της κοινής πρότασης ΕΕ και ΔΝΤ, και εάν υπάρχει βούληση για υποχωρήσεις σε σημεία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτα.

Η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες από ο Μαξίμου και συμφώνησαν να βρεθούν την τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε στο περιθώριο του συνεδρίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών στις συντάξεις και τόνισε κάλεσε να Αθήνα να προσπαθήσει να βρει ισοδύναμα μέτρα.