«Εχουμε φθάσει πολύ κοντά στο κλείσιμο του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτό που απομένει είναι και η άλλη πλευρά να συμφωνήσει στην ένταξη αυτής της συμφωνίας σε μια μεγαλύτερη συμφωνία που θα δίνει ελπίδα στην επόμενη ημέρα. Μια μακρόπνοη συμφωνία για οριστική λύση και όχι συμφωνία που να παρατείνει την εξεύρεση της λύσης». Αυτό δήλωσε, στο ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης, την επομένη της τηλεδιάσκεψης Τσίπρα- Μέρεκλ- Ολάντ και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο της Μέρκελ του Ολάντ και του Γιούγκερ.

Πάντως πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», αναφέρουν ότι εστάλη από το περασμένο Σάββατο ένα κείμενο της Κομισιόν προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, έχει μάλιστα την ένδειξη «Memorandum of Understanding», (δηλαδή Μνημόνιο), το οποίο προβλέπει για το 2015 μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Ουσιαστικά βασίζεται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Το κείμενο που περιλαμβάνει τα κυριότερα θέματα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας- δανειστών, όπως ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την απαίτηση του ΔΝΤ σε περικοπές και κύριες συνάξεις, χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, «ενδο-τροικανό κείμενο, δηλαδή ένα εσωτερικό κείμενο που εστάλη ως βάση για συζήτηση» και τίποτα άλλο. Ορισμένοι μάλιστα στην Αθήνα απορούν πως διέρρευσε ένα τέτοιο κείμενο.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι από το κείμενο συμπεραίνεται ότι οι δανειστές εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν πολύ, το δημοσιονομικό κενό αυξάνεται κάθε ημέρα που περνά και έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και τις περικοπές.
Και όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι όλα έτοιμα για τη συμφωνία και ότι περιμένει ανακοίνωση από ημέρα σε ημέρα για σύγκλιση του Eurogroup, ώστε να επικυρωθεί. Πάντως πηγές στην Αθήνα αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, τονίζοντας ότι «οι δανειστές εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ τους, δεν ξέρουν τι θέλουν, έχουν συνεχώς διαφωνίες» για να τονίσουν εν συνεχεία ότι κάθε φορά που φαίνεται ότι πάει για επίλυση ένα θέμα αμέσως θέτουν έναν άλλο (και ανέφεραν παραδείγματα)
Πληροφορίες άλλωστε που μετέδωσαν σήμερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν πως το Σαββατοκυρίακο αξιωματούχοι των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είχαν πολύωρες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταρτίσουν ένα κοινό κείμενο θέσεων και να μην εμφανίζονται με αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις.
Οσον αφορά την προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα, ώστε να υπάρξει Eurogroup τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει και πολιτική βούληση για συμφωνία, ότι δηλαδή είναι επιτακτική και οι δύο πλευρές να θέλουν τη συμφωνία, όχι μία απλή συμφωνία, αλλά μία μακρόπνοη συμφωνία.
Το γεγονός ότι η τεχνική διαπραγμάτευση έχει δώσει τη θέση της στην πολιτική διαπραγμάτευση προκύπτει και από το ότι τα υπηρεσιακά στελέχη αρκετών υπουργείων, αλλά και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου επιστρέψει στην Αθήνα και στη βελγική πρωτεύουσα απομένουν πλέον στελέχη με εμπλοκή στις διαβουλεύσεις πολιτικού χαρακτήρα. Αλλωστε εκείνο που επιμένει η Αθήνα είναι ότι όποια μέτρα κι αν υπάρξουν να μην έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και να συνοδεύονται μ΄ένα πακέτο επενδυτικό από την Τράπεζα Επενδύσεων.