Στο πνεύμα της επισήμανσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι στην τελική ευθεία για τη συμφωνία πρέπει να υπάρχει «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε στο Μega την Παρασκευή: «Όταν κάνεις διαπραγμάτευση είσαι για όλα έτοιμος, δεν πηγαίνεις με κλειστά τα μάτια. Η κύρια κατεύθυνση όμως, η στρατηγική επιλογή σου, είναι η συμφωνία. Αλλά ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να είναι έτοιμο για κάθε εξέλιξη, όχι ότι θα την επιδιώξει».

O κ. Φίλης επισήμανε πως «η εικόνα είναι ότι επιδιώκουμε να υπάρχει συμφωνία σήμερα, αύριο, με την έννοια ότι δεν έχουν παραιτητική τακτική, έχουμε θέσεις, τις έχουμε διατυπώσει, τις έχουμε γράψει και επί τη βάση αυτών επιδιώκουμε να υπάρξει συμφωνία. Βεβαίως υπάρχει και η διεθνής παρέμβαση».

Εκτίμησε, δε, ότι «δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε Έλληνες και δανειστές. Σήμερα υπάρχει το G7, το θέμα θα συζητηθεί και εκεί όπως ξέρετε, το πρόβλημα το ελληνικό το έχουμε κατορθώσει αυτό τους τελευταίους μήνες δεν είναι μια διμερής διαφωνία, ή ένα διμερές πρόβλημα, είναι ένα διεθνές πρόβλημα».

Αναφορικά με το εάν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «πρώτον θα δούμε τι έχουμε στο ταμείο μας, έχει να κάνει με το πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί, δεύτερον, ακούω από το ΔΝΤ για να δείτε πως μετράει η πίεση ότι δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε 5 Ιουνίου πληρώστε όλα μαζί στο τέλος του μήνα».

Αναφέρθηκε στη χθεσινή έκθεση της ΕΚΤ «η οποία είναι μέρος των διαπραγματεύσεων έχει σημασία αυτό και τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει λύση, εάν υπάρξει ατύχημα δηλαδή τότε κινδυνεύει η ευρωπαϊκή οικονομία και στασιμότητα, αυτό που κατάλαβα και είναι μια πίεση αυτή η έκθεση είναι πως όλες οι πλευρές και κυρίως προς την πλευρά των δανειστών -γιατί εμάς τι να πιέσει είναι γνωστά τα πράγματα- ότι εάν συνεχίσετε και συμβεί κάποιο «ατύχημα», δηλαδή αυτό που ονομάζουμε πολύ σχηματικά χρεοκοπία, τότε αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη, είναι ένα συστημικός κίνδυνος».