Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο ως προς τη λήξη των εργασιών του, ανέφερε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε γερμανική εφημερίδα, τόνισε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται και οι τρεις θεσμοί είναι ένα, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε πρόσφατη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία επισημαίνει ότι και οι τρεις θεσμοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εργάζονται προς την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γιούνκερ είχε, επίσης, σημειώσει ότι παρά το γεγονός ότι οι τρεις θεσμοί έχουν ενίοτε διαφορετικές οπτικές, ο στόχος τους είναι ενιαίος.

Ελληνικές πηγές, τέλος, ανέφεραν ότι σήμερα το πρωί υπήρξαν τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, και ότι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα ξεκινήσουν και πάλι το απόγευμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, η δημόσια διοίκηση, οι διαδικασίες είσπραξης των κρατικών εσόδων, ζητήματα που άπτονται του συνταξιοδοτικού κ.α.



«Ο χρόνος πιέζει» δηλώνει αξιωματούχος των Βρυξελλών

«Ο χρόνος πιέζει», χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των Βρυξελλών, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίαζε χθες, έδωσε κάποια προθεσμία στην ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν υφίσταται καμία προθεσμία καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group απηύθυνε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης προειδοποίηση στην Ελλάδα πως αν δεν κλείσει την συμφωνία ώς την Πέμπτη 4 Ιουνίου, τότε το πρόγραμμα χάνεται.

Οι εργασίες του Brussels Group συνεχίζονται την Παρασκευή

Το Brussels Group της Πέμπτης

Ολοκληρώθηκαν σε όχι ιδιαιτερα θετικό κλίμα το απόγευμα στις Βρυξελλες (και θα επαναληφθούν από την Παρασκευή) οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στο επίπεδο του Brussels Group, καθώς και η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και αποτίμησε την πορεία των διαβουλεύσεων για τα ελληνικά οικονομικά ζητήματα.

Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Εν τω μεταξύ πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες περί τελεσιγράφου από το EWG για συμφωνία ως την ερχόμενη Τέταρτη ή Πέμπτη.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ για τη διαπραγμάτευση

Τηλεδιάσκεψη μίας ώρας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, όπως μετέδωσε το Mega.

Αργότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των της τηλεδιάσκεψης Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ.