«Ως εδώ και μη παρέκει…Αρκετά ανεχτήκαμε τέσσερις μήνες τώρα. Δεν θα συνεχιστεί άλλο αυτό. Ο καθένας και η καθεμιά ας αναλάβουν τις ευθύνες τους». Με τη φράση αυτή ανώτερο στέλεχος της ΝΔ έδινε το στίγμα της ηγεσίας του κόμματος για τις κινήσεις όσων ασκούν κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και διαφοροποιούνται ανοικτά από τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

O πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει μια πιο σκληρή στάση έναντι των «αντιφρονούντων» και επικριτών του, καθώς θεωρεί ότι η διαρκής αμφισβήτηση των επιλογών του δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην εικόνα της παράταξης και «ρίχνει νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ».

Στα πλαίσια της αλλαγής στρατηγικής ως προς την αντιμετώπιση των «αντιφρονούντων», μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση κεντρικών προσώπων της ηγετικής ομάδας να υπενθυμίσουν το απόγευμα της Δευτέρας με έμφαση το σημείο της προχθεσινής ομιλίας του κ. Σαμαρά στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ, χωρίς να τα κατονομάσει, ότι κάποιοι χτυπούν την παράταξη, παίζουν προσωπικά παιχνιδάκια και κάνουν δωράκια στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά είναι οριστική: εάν συνεχιστεί ο «κλεφτοπόλεμος» κατά της ηγεσίας δεν θα διστάσει να μιλήσει ανοικτά και με ονόματα. Το μείζον όμως θέμα για τη ΝΔ είναι ότι σε μια χρονική στιγμή που καταγράφει 15-18% στις δημοσκοπήσεις και η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες, αντί να υπάρχει ενότητα το χάσμα και ο διχασμός είναι εμφανής.

Για να έχει απήχηση στην κοινωνία η ΝΔ προϋποθέτει ψυχική και πολιτική ενότητα, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς όλοι ακονίζουν τα…μαχαίρια τους για τη μεγάλη αναμέτρηση στην «γαλάζια αρένα».

Από τη μια πλευρά υπάρχουν μια σειρά κεντρικών στελεχών, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που έχουν σηκώσει και το βάρος της πιο έντονης κριτικής και από την άλλη βρίσκεται η ηγετική ομάδα που πλέον έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να μένουν άλλο αναπάντητες, οι κατ’ αυτήν προκλήσεις, αφού προέχει ενότητα και συστράτευση όλων.

Ως εκ τούτου από το Ηράκλειο στάλθηκε το πρώτο μήνυμα από την ηγεσία και ο φόβος πολλών είναι εάν η ΝΔ είναι στα πρόθυρα διάσπασης λόγω και της στάσης της επί της συμφωνίας. Πάντως ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις: η Ντ. Μπακογιάννη επιμένει ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, το κόμμα θα έχει την τύχη του ΠαΣοΚ, άποψη με την οποία συμφωνεί επί της ουσίας και ο Ν. Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελείως διαφορετική άποψη, αν και αναγνωρίζει τον κίνδυνο διάσπασης. «Η Ν.Δ κινδυνεύει να παραμείνει σε μια στασιμότητα, σε χαμηλά ποσοστά που δεν θα την καθιστούν πολιτικό ρυθμιστή. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας είναι μια διάσπαση της Ν.Δ» είπε (Βήμα fm).

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αποψινή ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση της ΔΑΠ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ο ρόλος της κεντροδεξιάς».

Εκεί, παρών θα είναι και ο Ευάγγελος Αντώναρος, στενός συνομιλητής τουπρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στη σημερινή ηγεσία, ενώ επίσης θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής και εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας.