Παρά το αρνητικό κλίμα και την ατμόσφαιρα σύγχυσης που επικράτησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ευρωπαϊκές πηγές μετέδιδαν το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας» εντός των επόμενων ημερών.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι σε τεχνικό επίπεδο, στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στους κόλπους του Brussels Group, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν οριοθετηθεί και μένει μια κεντρική οδηγία προκειμένου να επέλθει ο επιδιωκόμενος «έντιμος συμβιβασμός».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές «μένει να δώσει ένα σήμα ο κ.Τσίπρας» για να γίνει η τελευταία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στο δημοσιονομικό, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στον ΦΠΑ και στις μεταρρυθμίσεις.
Στις Βρυξέλλες και στην Φραγκφούρτη εκτιμούν πως αν δοθεί αυτό το σήμα από τον Τσίπρα, προχωρήσει η διαπραγμάτευση και κριθεί ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, τότε θα υπάρξει αυτόματα ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κάλυψη των άμεσων ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών, που πιέζουν αφόρητα αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και τη χώρα ολόκληρη.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αυτή είναι η οδός αποδραματοποίησης της ελληνικής κρίσης στην παρούσα φάση.
Και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει κάνει τις επιλογές του και να είναι έτοιμος να κάνει το νεύμα προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Χουλιαράκη να κάνει ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν τόσο στενοί συνεργάτες του, όσο και όσοι έτυχε να συνομιλήσουν μαζί του τις τελευταίες μέρες.
Κοινή λοιπόν είναι η πεποίθηση ότι οδεύουμε προς την τελική φάση της διαπραγμάτευσης και σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν πρόκειται να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε μέτρα ελέγχου της κίνησης των κεφαλαίου εντός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, όπως υπαινίχθηκε την περασμένη Κυριακή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και θρυλείται μεταξύ των πολλών πρόθυμων «ψιθυριστών» που διαχρονικά ευδοκιμούν στη χώρα μας.