Τα διακόσια μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν συγκεντρωθεί το Σαββαροκύριακο στην αίθουσα Μακεδονία του Κάραβελ, έμοιαζαν με ναυαγούς σε ερημονήσι. Ο κόσμος γύρω τους δεν εννοούσε να κινηθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και αυτό τους προκαλούσε αμηχανία και θυμό. «Εχουμε δυσκολίες… Αλλιώς τα περιμέναμε τα πράγματα, πιο εύκολα…», έλεγαν το ένα μετά το άλλο τα μέλη του ανώτατου οργάνου του κόμματος που ανέβαιναν στο βήμα. «Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών». «Να βγούμε στον κόσμο να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί και -γιατί όχι;- να τολμήσουμε τη ρήξη». «Να δώσουμε έμφαση στο εσωτερικό αντάρτικο και στις μονομερείς ενέργειες, όπως κάναμε μέχρι τώρα». «Θέλουν να μας οδηγήσουν σε μια δύσκολη συμφωνία και να μας ενσωματώσουν! Να μην σκύψουμε το κεφάλι!». «Θέλουν να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητα του κόμματος είναι στρατηγικό διακύβευμα». «Να προσέξουμε, δεν είμαστε και δεν πρέπει να γίνουμε Κεντροαριστερά».

Αυτές ήταν οι βασικές αγωνίες της καθοδήγησης του κυβερνώντος κόμματος, και έτσι όπως τις διατύπωναν τα μέλη της έδιναν την εντύπωση μιας ομάδας περίκλειστης από τον έξω κόσμο, που ενδιαφέρεται για τη διάσωση της Κιβωτού του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για το που θα πάει η χώρα.

Άλλωστε εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έθεσε ένα καθαρό ερώτημα «και αν δεν γίνεται συμφωνία εντός του ευρώ;» οι υπόλοιποι περιέγραφαν μια συμφωνία -που ακόμα δεν υπάρχει- είτε ως έναν αναγκαίο συμβιβασμό είτε ως το απόλυτο κακό.

Εκεί όμως μέσα στη μάζα ένας προσεκτικός παρατηρητής μπορούσε να διακρίνει σιωπηλούς, σκεπτικούς και ανέκφραστους ανθρώπους στο ακροατήριο. Ήταν αυτοί που, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε τους ολιγάρχες και τα ΜΜΕ κατηγορώντας τους για φαιά προπαγάνδα, σχολίαζαν στο αυτί του διπλανού τους: «πάλι τα ίδια και τα ίδια …».

Ήταν αυτοί που όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε για «μια αποτελεσματική και ταυτόχρονα δημοκρατική δημόσια διοίκηση» η οποία «είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αναδιανομής εισοδημάτων και ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αποτελεί το DNA τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της νέας κυβέρνησης», έλεγαν με μια νότα απογοήτευσης στη φωνή: «Αμάν πια με το DNA. Δεν βλέπει ποιούς διορίζουμε;».

Αυτά τα μέλη της ΚΕ δεν χειροκρότησαν τις κορώνες του κ. Τσίπρα κατά της διαπλοκής. Ορισμένοι πήραν το λόγο και ήταν σαν να έξυναν με το νύχι την βιτρίνα που καλύπτει τις κυβερνητικές παραδοξότητες του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς πήραμε συγκεκριμένη εντολή από το λαό, να διαπραγματευτούμε εντός του ευρώ. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την εντολή εκ των υστέρων». «Πως θα βγούμε στον κόσμο να πούμε ότι ο ΦΠΑ δεν είναι υφεσιακό μέτρο και ότι είναι κοινωνικά δίκαιος;». «Ο κόσμος μας έλεγε προεκλογικά ότι δεν πιστεύει ότι θα εφαρμόσουμε όλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά ότι μπορούμε να κάνουμε ένα δύο πράγματα. Με αυτή την κατάσταση στην οικονομία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και δεν τους το λέμε». «Ελπίζουμε η συμφωνία να μην είναι σαν τα non paper του Μαξίμου».
Οταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέβηκε στο βήμα και είπε ότι σε «συνθήκες ομερτά» κομματικοποιείται το κράτος και κρατικοποιείται το κόμμα η αίθουσα μούδιασε. Κατόπιν μίλησαν και άλλοι για το πως στελεχώνεται ο κρατικός μηχανισμός, για την περιφορά των ιερών λειψάνων στα νοσοκομεία, για τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας. Κανένα μέσο ενημέρωσης και κανένας δημοσιογράφος δεν άσκησε τόσο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε δευτερολογία και απέφυγε τις δηλώσεις στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Τι να έλεγε, σε ένα ακροατήριο διαιρεμένο ανάμεσα σε συμβιβασμένους και επαναστάτες, που όμως ομονοούσαν στο ότι έχουν προτεραιότητα οι μισθοί και οι συντάξεις και όχι οι δανειστές; Που οι περισσότεροι υπερασπίστηκαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου -παρότι ο ίδιος την άφησε ακάλυπτη στο θέμα της ΕΡΤ- επειδή θεωρούν ότι μάχεται υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων, της νομιμότητας και των αξιών του ΣΥΡΙΖΑ; Για τον Γιάννη Πανούση ούτε λόγος να γίνεται. Είναι πανί πιο κόκκινο και από τις κόκκινες γραμμές της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης.

Έπειτα από ένα εξαντλητικό διήμερο, κατά το οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, προειδοποίησε τα μέλη του κόμματος ότι δεν είναι βέβαιος για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πετύχει μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά διαχειρίσιμη, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στον κ. Τσίπρα «μια πίστη μισή και στο χέρι μια ευχή» για να διαχειριστεί τη δύσκολη πραγματικότητα με τους εταίρους.