Για μια ακόμα εσωκομματική αναμέτρηση, η οποία όμως ενδέχεται να είναι και η πιο μετωπική και αυτή που θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον της, ετοιμάζονται όλες οι δυνάμεις στη ΝΔ. Η συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών δεν θα δοκιμάσει μόνο τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και τη ΝΔ που για μια ακόμη φορά θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμου διλήμματος: να ψηφίσει ή όχι τη συμφωνία.

Η νέα αυτή εσωκομματική μάχη που έρχεται δεν θα είναι απλή, αλλά αναμένεται να αφήσει πολλές πληγές στο σώμα της ΝΔ. Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς που φαίνεται ότι όλο και πιο μεθοδικά οικοδομεί το «όχι» της ΝΔ έριξε το «γάντι» στους «δελφίνους» με την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος για την Ανάπτυξη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής.

Ο τέως Πρωθυπουργός μίλησε για «κάποιους» που πολεμάνε τη ΝΔ και τη κτυπάνε και αναφέρθηκε, χωρίς να τα κατονομάσει, σε στελέχη της παράταξης που παίζουν προσωπικά παιχνιδάκια, ενώ διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι του έχει ζητηθεί από το ΕΛΚ να στηρίξει τη συμφωνία.

«Κάποιοι πολύ θα ήθελαν η παράταξή μας να μην είχε αντέξει. Κάποιοι ακόμα και τώρα τη χτυπούν. Μερικοί, ελάχιστοι, ακόμα και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική. Και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνιδάκια, την ώρα που η Ελλάδα περνάει τις πιο κρίσιμες στιγμές» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όμως κανείς δεν τους παρακολουθεί πια. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ! Και αυτό δεν το συγχωρεί κανένας από εμάς…».

Η συγκεκριμένη αναφορά αποτυπώνει πλήρως το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της ηγεσίας και της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», ενώ ταυτόχρονα δίνει ένα σαφές στίγμα των προθέσεων του κ. Σαμαρά σε περίπτωση που οι λεγόμενοι «αντιφρονούντες» κινηθούν ενάντια στην κομματική γραμμή που θα υπάρξει για την ψηφοφορία επί της πιθανής συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών.

Πολλοί μιλάνε για επανάληψη του δραματικού έργου των διαγραφών που είχε…παιχτεί και το Φεβρουάριο του 2012 με τις γνωστές συνέπειες για τη ΝΔ, ενώ πολλά κεντρικά στελέχη του κόμματος που είναι απέναντι από την ηγεσία, θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να εξισώνεται, όπως λένε η κριτική και η διαφωνία με την υπονόμευση.

Παράλληλα και μόνο η επισήμανση από ανώτερα στελέχη της ΝΔ μετά την προ ημερών συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου (σ.σ. αποφασίστηκε η συμφωνία να συζητηθεί στην Κ.Ο. και στα όργανα), ότι «το κόμμα έχει πρόεδρο και εκείνος θα αποφασίσει αφού ακουστούν οι βουλευτές» προκαλεί ήδη εντάσεις.

Ακόμα και οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών σε συνάντηση που είχαν με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, ζήτησαν τη σύγκλιση της Πολιτικής Επιτροπής για να συζητηθεί η συμφωνία και να υπάρξει απόφαση επί της στάσης της ΝΔ, αν και η πλειοψηφία της _σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα_ ελέγχεται από την προεδρική φρουρά.