Ραγδαίες εξελίξεις προέβλεψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. Μιλώντας στον ANT στον απόηχο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε:

«Mετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία όπως συζητείται σήμερα, δεν πρόκειται να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

» Οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή έχουν αντιστοιχία και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.»

Επίσης ο αντιπρόεδρς της Βουλής ισχυρίστηκε ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έβγαλε αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης.

Στην περίπτωση που ο ισχυρισμός του επιβεβαιωθεί τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, ιδίως την ώρα που προτείνει στους θεσμούς να αυξηθεί για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων. Μάλιστα στα πρακτικά της απόφασης υπολογίζεται το κόστος της σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τη χώρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε στον 9,84: «Όλοι θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να υπάρξει. Η χώρα θα υπάρξει είτε έτσι είτε αλλιώς. Πέρασε και άλλες τέτοιες μπόρες και έζησε, δεν πέθανε. Δεν πάμε με τη λογική ότι θα πεθάνουμε.

» Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία και το κατανοώ. Βεβαίως πρέπει να είμαστε εντός ευρώ, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό… Ποιος είπε ότι η ψήφος στη Βουλή δεν θα είναι αυτή που πρέπει να είναι, όταν έρθει η συμφωνία από την κυβέρνηση; Η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα ψηφιστεί, όποια και να είναι.

» Αν πίστευα ότι η χώρα, μειώνοντας και τις συντάξεις ακόμα, θα έβγαινε από αυτό το τούνελ, δεν θα είχα καμία δυσκολία να πω, για 1-2 χρόνια, ας το κάνουμε και αυτό. Εγώ μέχρι σήμερα δεν είδα με όλες αυτές τις πολιτικές να έγινε κάτι ουσιαστικό, το οποίο να πούμε ότι έδωσε μία προοπτική.

» Το πρόβλημα της οικονομίας είναι οι συντάξεις ή οι μισθοί; Το κρίσιμο είναι αν η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει αναπτυξιακό πακέτο, ακόμα και να δεχθεί κανείς δύσκολες αποφάσεις. Στις ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά πίσω.

» Η κυβέρνηση δείχνει κατανόηση. Από εκεί και πέρα, όμως, από την απέναντι πλευρά δεν μπορούμε να πάμε σε μία διαδικασία που να μην έχει μέσα ούτε προοπτική αναδιάρθρωσης, ούτε αναπτυξιακό πακέτο.

» Πρέπει να δώσουμε ένα διέξοδο στη χώρα. Αν πρόκειται να κάνουμε ό,τι έκανε ο Α. Σαμαράς ή ο Γ Παπανδρέου -ό,τι του έκαναν, γιατί δεν θέλω να είμαι άδικος- και στο τέλος είχαν αυτό το πολιτικό τέλος. Δεν θέλω να έχω κι εγώ ένα τέτοιο πολιτικό τέλος. Πρέπει να καταλάβουν και στην Ευρώπη ότι ζητάμε ανάπτυξη. Ανάπτυξη όμως δεν γίνεται ούτε με λόγια, ούτε να δίνεις με το σταγονόμετρο τη ρευστότητα.»