«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τα βασικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χωρίς καταμέτρηση.

Η προσθήκη της πλατφόρμας είχε απορριφθεί νωρίτερα με ψήφους 95 κατά και 75 υπέρ.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρουν ότι το κείμενο της απόφασης αποτελεί αποδεκτή βάση συζήτησης.

Στο σχέδιο τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα». Ωστόσο σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά». Επίσης αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Τελικά, εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης, στο οποίο ενσωματώθηκε το κείμενο της κίνησης των «53».

Με κείμενό της, η κίνηση των «53+» -την οποία υπογράφουν οι Φάνης Κουρεμπές, Πάνος Λάμπρου, Χρήστος Λάσκος, Χαρά Ματσούκα, Ελένη Σταματάκη-, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, παρά τις θετικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, το σχετικό κείμενο (που ενσωματώθηκε και στο σχέδιο πολιτικής απόφασης)αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπροστά στη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εγχώριους υποστηριχτές τους, αυτός που θα δώσει τη μεγάλη μάχη είναι το κόμμα, μαζί με την κοινωνία και τα κινήματα που πρέπει να υπερασπιστούν τις επιλογές τους. Η κυβέρνηση οφείλει να δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και με τις επιλογές της να εμπνέει την κοινωνία και το κίνημα. Παρά τις θετικές κινήσεις της, που σε αρκετές περιπτώσεις άνοιξαν δρόμους και μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής, που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν…».