«Quidquid latine dictum sit, altum videtur» (ό,τι λέγεται στα λατινικά φαίνεται βαθυστόχαστο) έλεγαν οι Λατίνοι. Στην περίπτωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά και των ακροατών του στο Μέγαρο Μαξίμου το ρητό μπορεί να παραφρασθεί ως… «Quidquid legalis auditum sit, altum videtur» (ό,τι ακούγεται νομικό φαίνεται βαθυστόχαστο).
Ποιος είναι όμως ο κ. Σαγιάς που θεωρείται πλέον το Νο 4 στην κυβέρνηση (μετά τους Ι. Δραγασάκη και Ν. Παππά) και του οποίου η πολυπραγμοσύνη αναγνωρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως κάτι τόσο αυταπόδεικτο όπως ο αέρας που αναπνέουμε; Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ακόμη και ο Αλ. Τσίπρας, του αναγνωρίζουν ότι έχει καταφέρει να υποτάξει παρεκκλίνουσες συμπεριφορές που «φλερτάρουν» με το Μνημόνιο κάτω από το ρητό του Κικέρωνα «salus populi suprema lex», ήτοι η ευημερία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος.
Αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές


Δεν υπάρχει θέμα, μεγάλο ή μικρό, που να μην περνάει από το γραφείο του. Μάλιστα, επειδή προφανώς το Μαξίμου έχει εκτιμήσει το έργο του, τον προήγαγε σε θέση-κλειδί, ως συντονιστή στη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης, πλαισιώνοντας τους κ.κ. Χουλιαράκη και Τσακαλώτο. Ουσιαστικά ο κ. Σαγιάς καλείται να χειριστεί τις εξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες μεταξύ των υπουργών και των εκπροσώπων των θεσμών εν όψει επίπονων συμβιβασμών ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές.
Η επέκταση της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το Μνημόνιο ήταν από τα πρώτα projects που ανέλαβε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και ήταν εκείνος που γνωμοδότησε πως δεν χρειάζεται να περάσει το θέμα από τη Βουλή. Αυτός ήταν άλλωστε, όπως λέγεται, ο άνθρωπος που είχε ετοιμάσει τις προτάσεις για τον ΦΠΑ τις οποίες εξήγγειλε από τηλοψίας ο Γιάνης Βαρουφάκης που προέβλεπαν φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής και οι οποίες απορρίφθηκαν από τους δανειστές μας. Η γνώμη του μετράει τόσο πολύ στον Πρωθυπουργό που πάντοτε του ζητεί να γνωματεύσει για κάθε ενέργεια της κυβέρνησης. Οπως η καινοφανής άποψή του για το θέμα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατηγορεί συγκεκριμένα τον Μάριo Ντράγκι ότι παρανομεί. Αλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που τον κατηγορούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ένα από τα πρόσωπα που υπονομεύουν τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα.
Ο Σπύρος Σαγιάς, έμπειρος νομικός με ένα δικηγορικό γραφείο στον Λυκαβηττό, έχει μετατραπεί τα τελευταία 40 χρόνια σε κομβικό σημείο αναφοράς για όσους επενδυτές θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Κατάγεται από την Κέρκυρα, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών», με ειδικότητα στις δημόσιες συμβάσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παλαιός «Ρηγάς», με μια διαδρομή εντυπωσιακή στη μετέπειτα καριέρα του, προτού καταλήξει «ο απαραίτητος» στον ΣΥΡΙΖΑ. Από σύμβουλος των υπουργών του ΠαΣοΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ως νομικός σύμβουλος υπουργών της ΝΔ. Με φιλίες με υπουργούς του ΠαΣοΚ, όπως π.χ. ο Χρ. Βερελής, ως φιλίες με νεοδημοκράτες όπως ο Δ. Αβραμόπουλος. Οι πιο πολλοί όμως τον γνωρίζουν ως τον νομικό της αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ, του Ελληνικού, του ΟΛΠ, της παραχώρησης των καζίνων και βεβαίως ως νομικό της Cosco. Η γνωριμία του με τον Αλ. Τσίπρα έγινε περίπου πριν από πέντε χρόνια και αυτή οφείλεται στον Αλέκο Φλαμπουράρη. Πολλές φορές οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Σαγιάς συνταξίδευαν στην Αίγινα με το καΐκι (για τους περισσότερους… θαλαμηγός) που διαθέτει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο, κοντά στο σπίτι του στο Καλαμάκι.
Παρών σε σημαντικές συμφωνίες


Ολα αυτά τα χρόνια, με τις κυβερνήσεις να εναλλάσσονται, χειρίστηκε σημαντικές συμφωνίες τόσο για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου όσο και για μεγάλους ελληνικούς και ξένους ομίλους και γνωστούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, ακόμη και για όσους φαινομενικά διέθεταν αντικρουόμενα συμφέροντα. Το γραφείο του ήταν αυτό που συνέταξε την πρώτη σύμβαση παραχώρησης της Cosco με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ενώ συμμετείχε στην ομάδα των νομικών συμβούλων κατά την εισαγωγή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2003 με σύμβουλο έκδοσης την τότε Bank of America. Ακόμη έδινε νομικές συμβουλές σε αμερικανικές εταιρείες στον Αραβικό Κόλπο, είχε ρόλο στη διαδικασία παραχώρησης του Σταδίου «Καραϊσκάκης», σε έργα που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις, με πιο πρόσφατη του Ελληνικού και του ακινήτου στο Μικρό Καβούρι.
Πάντως, όταν κάποιοι παρομοιάζουν τη σχέση του με τον κ. Τσίπρα με τη σχέση «εξάρτησης» που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον έτερο έγκριτο νομικό Σταύρο Παπασταύρου, ο κ. Σαγιάς φέρεται να δυσφορεί για το ότι πρέπει να υπενθυμίζει ότι αυτός είναι γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και όχι πρωθυπουργικός σύμβουλος.

Η πορεία
Η κόντρα με τη Βάσω και τα καψώνια στα τεχνικά κλιμάκια

Ο κ. Σαγιάς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1993, ως σύμβουλος του τότε υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Λέγεται ότι αυτός ήταν που διαμόρφωσε τη νομική φόρμουλα για την παραχώρηση των καζίνων σε τεχνικές εταιρείες με τον διαγωνισμό για την κατασκευή καζίνου στον Φλοίσβο. Μόνο που η υπόθεση αυτή είχε άδοξο τέλος αφού ο υπουργός είχε κατηγορηθεί ότι δωροδοκήθηκε από τις εταιρείες που ήθελαν να πάρουν το φιλέτο. Η κυβέρνηση Σημίτη ακύρωσε τον διαγωνισμό και ο κ. Σαγιάς τότε ήρθε αντιμέτωπος με τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει υπουργός Ανάπτυξης. Η κυρία Παπανδρέου κυνήγησε τον κ. Σαγιά όσο κανείς άλλος. Μάλιστα σε κάποια φάση, όταν ο κ. Σαγιάς διορίστηκε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πήγε η ίδια στον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη απαιτώντας με έντονο ύφος την απομάκρυνσή του, πράγμα που πέτυχε.
Στο νομικό του γραφείο λέγεται ότι υπεγράφη το 1994, όταν ήταν ακόμη σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού, το συμβόλαιο αγοράς εκ μέρους στενής συνεργάτιδος του Διονύση Λιβανού διαμερίσματος 330,57 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Ησιόδου και Μελεάγρου, δίπλα ακριβώς από το Προεδρικό Μέγαρο, αντί (όπως αναφερόταν στο συμβόλαιο) 90.444.530 δρχ., τα οποία κατέβαλε τοις μετρητοίς η αγοράστρια. Υπήρξε προσφυγή κατά της αγοράς θεωρώντας ότι το ποσό που καταβλήθηκε ήταν υπερβολικό μικρό, πλην όμως οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι ήταν εύλογο το τίμημα.
Σήμερα το γραφείο του κ. Σαγιά ως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης εκτελεί ενίοτε χρέη Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και… ταξιδιωτικού γραφείου παράλληλα. Είναι ενδεικτικό ότι τις πρώτες ημέρες του περίφημου Athens Group ήταν εκείνος που καθόριζε το πρόγραμμα συναντήσεων των κλιμακίων της τρόικας με τους ελληνικούς υπηρεσιακούς παράγοντες σε «Hilton» και «Caravel». Σε αυτόν αποδίδεται και η έμπνευση διεξαγωγής συναντήσεων με τους θεσμούς σε δίκλινα δωμάτια (στο περίφημο Room 600), αλλά και το γνωστό καψόνι όταν 60 άτομα των τεχνικών κλιμακίων ήταν επί τρεις ώρες σε χώρο αναμονής του «Caravel» χωρίς να ξέρουν αν και με ποιον θα συναντηθούν.
Κάποιες φαρμακερές γλώσσες λένε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης φέρεται να έχει ζητήσει ακόμη και αλλαγή περιεχομένου εκθέσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε γνώση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Πάντως ο πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ δεν επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες που κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν χυδαιότητες και διαβολές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ