Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Η συνάντηση έγινε για να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Στον απόηχο των σκληρών δηλώσεων του γερμανού υποτυργού Οικονομικών περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επεξεργαστεί σενάριο διπλού νομίσματος για την Ελλάδα, κυβερνητική πηγή δήλώνε από την Ρίγα, μετά την συνάντηση Τσίπρα Γιούνκερ ότι «αν επικρατήσει η σκληρή γραμμή θα μας δυσκολέψει να βρούμε λύση».

«Αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία κι ο καθένας θα κριθεί από αυτό» δήλωσε, από την ελληνική κυβερνητική πηγή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι και από τις δύο συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα, με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή, το κοινό συμπέρασμα είναι πως προϋπόθεση για όλα τα περαιτέρω βήματα είναι η πρόοδος και η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group, προκειμένου να γεφυρωθούν τα χάσματα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Σχετικά με τα σενάρια για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν πρόβλημα και αν θέλει το Ταμείο να παραμείνει, ας το κάνει.

Πάντως, η κυβέρνηση παραδέχεται ευθέως ότι ο χρόνος σύγκλησης έκτακτου Eurogroup θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των συζητήσεων στο τεχνικό επίπεδο. Μένει δουλειά να γίνει ακόμα, σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος, με αφορμή σχετική δήλωση της κυρίας Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής.

Στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ υπήρξε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, με τη λύση να είναι εφικτή για το τέλος του μήνα ή τις αρχές Ιουνίου.

Πριν τη συνάντηση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό, διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη».

Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε:

«Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, ενώ δεν υπήρχε το ευρώ».

Η τριμερής

Το ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την εποικοδομητική -κατά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης- συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η τριμερής συνάντηση διεξήχθη μετά το δείπνο των «28» ηγετών της ΕΕ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με στόχο την έξοδο από την κρίση -θέση με την οποία συμφώνησαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.

Μέρκελ και Ολάντ εξέφρασαν, επίσης, τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία».

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.