Με την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσουν το Σάββατο 23/5, στο Divani Caravel στις 13.00, οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει και την Κυριακή 24/5.

Απουσία Τσίπρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Απουσία Τσίπρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τετάρτης. Το κομματικό όργανο στο οποίο τίθεται επί τάπητος η πορεία της διαπραγμάτευσης, ενημέρωσε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος αποχώρησε και τον διαδέχθηκε ο Νίκος Παππάς

Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, υπό την προεδρία πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση μετείχε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης. Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επί της ουσίας ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το κοινοβουλευτικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις: Μια η τρέχουσα φάση, που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης, και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο, και θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος.

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα, καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%).

Πάντως, όπως τονίστηκε, οι κόκκινες γραμμές παραμένουν και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ενημέρωση που έγινε στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.

Διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές στο Μαξίμου

Αναστάτωση προκάλεσε στο Μαξίμου η διαρροή της τοποθέτησης Τσίπρας στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις με αποτέλεσμα κυβερνητικές πηγές να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις:

«Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας»

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα οι κυβερνητικές πηγές επικαλέστηκαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ:

Η κυβέρνηση με τη συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές:

«Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα».

Στο ίδιο πλαίσιο οι κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν και σε ακόμη ένα απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στον ΣΕΒ στο οποίο αναφέρεται στις τέσσερις προϋποθέσεις της επικείμενης συμφωνίας:

– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

– Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

– Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

– Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».