Το ενδεχόμενο να «παγώσει» η συμφωνία για τα αμερικανικά αεροσκάφη, κόστους 500 εκατ. δολαρίων, άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Όπως δήλωσε στο Mega, πρέπει «να σταθμίσει κανείς την οικονομική συγκυρία και να δει αν αυτό το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί ή να παγώσει για κάποιο διάστημα προκειμένου να εξυπηρετήσουμε άλλες οικονομικές ανάγκες, ανθρωπιστική κρίση κλπ».

Συμπλήρωσε πως η τελική απόφαση «θα συζητηθεί σε επόμενο ΚΥΣΕΑ ή υπουργικό συμβούλιο και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ», υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί να εκφράσει την άποψη της κυβέρνησης αλλά καταθέτει την προσωπική του προσέγγιση, «σταθμίζοντας τα πράγματα και τα ζητήματα, και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης για τους εξοπλισμούς, δεν θα προχωρήσει στον αυτόματο πιλότο».

Ο κ. Ήσυχος εκτίμησε ότι σε περίπτωση θετικής απόφασης για τη διαδικασία εκσυγχρονισμού θα δινόταν προκαταβολή 75 εκατ. ευρώ με τις υπογραφές, ενώ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και του Πάνου Καμμένου είναι η προώθηση των αναγκαίων προμηθειών συντήρησης και ανταλλακτικών και τίποτα άλλο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που είχε ουσιαστικά δρομολογήσει αυτή τη συμφωνία. «Είχαν πέσει οι προϋπογραφές, είχαν γίνει όλα τα προσύμφωνα και τα λοιπά και επειδή είναι αεροπλάνα αεροναυτικής συνεργασίας εγώ δεν θα μπω στην ουσία εάν αυτά τα αεροπλάνα αυτή τη στιγμή είναι τα καλύτερα ή τα χειρότερα, έχω διαβάσει τους φακέλους ως αναπληρωτής υπουργός έχω θέσει και τους προβληματισμούς μου εντός της κυβέρνησης» δήλωσε.