Για σκλήρυνση της στάσης των δανειστών έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το δημοψήφισμα ως «υπερόπλο» της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Μιλώντας στο Mega, τόνισε: «Είμαστε σε μια λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές για λόγους ουσίας ή επικοινωνιακούς έχουν σκληρύνει. Έχουν βάλει στο τραπέζι θέματα τα οποία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών της διαπραγμάτευσης.»

Εκτίμησε ότι οι δανειστές κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση «ίσως επειδή νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν όπως έκαναν παλαιότερα» και υποστήριξε ότι αν επιμείνουν θα διαψευστούν.

Ο Νίκος Φίλης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία, ενώ για το Eurogroup είπε ότι έχει σημασία τι σήμα θα βγει, «αν είναι σήμα κρίσης ή σήμα ότι είμαστε λίγο πριν από τη συμφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δόση που πρέπει να πληρωθεί αύριο στο ΔΝΤ είπε ότι «είμαστε σε φάση διαρκούς συνεδρίασης. Αναλόγως των εξελίξεων σήμερα θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις μας» για να προσθέσει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει και στο Eurogroup να υπάρξει συνεννόηση για τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα αντιπαράθεσης εν όψει της διαπραγμάτευσης που κάνουμε» επισήμανε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα είναι μια ύστατη συνταγματική δυνατότητα, προκειμένου ο λαός, αν κριθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κριθούν διότι είναι η συμφωνία εκτός της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου ο λαός να έχει την τελεσίδικη και αποφασιστική παρέμβαση.

» Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε.»

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ωστόσο, σημείωσε ότι θεωρεί «ρεαλιστικότερη επιλογή μία τίμια συμφωνία εντός των ορίων της λαϊκής εντολής που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς κάναμε τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να καταλήξουμε σε συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει Grexit». «Υπάρχουν, όμως, κάποιοι στην άλλη πλευρά του γηπέδου που δεν θέλουν να επιτύχουμε, γιατί δεν θέλουν να αποδειχθεί ότι υπάρχει εναλλακτική οικονομική πολιτική στο πρόβλημα της λιτότητας» πρόσθεσε.

«Μας θέλουν εντός ευρώ, ταπεινωμένους, ζωντανούς – νεκρούς μέσα στο ευρώ, ώστε να αποδείξουν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει λόγο στα πράγματα της Ευρώπης» εκτίμησε ο υπουργός και επεσήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέτει κόκκινες γραμμές είναι επειδή κάποια μέτρα δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και «όχι από πολιτικό εγωισμό».

Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών» και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο υποχώρησης.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος» είπε, ενώ χαρακτήρισε «μονόδρομο» το δημοψήφισμα καθώς, όπως εκτίμησε, «είναι απαραίτητο για να ενισχύσει περισσότερο η κυβέρνηση την ισχυρή νωπή λαϊκή εντολή».

«Δεν πρόκειται για κίνηση τακτικής ούτε πολιτική ντρίμπλας» υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι «το δημοψήφισμα θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική δύναμη της πατρίδας μας» καθώς, όπως σημείωσε, «οι δανειστές δεν διαπραγματεύονται, αλλά εκβιάζουν και θέτουν τελεσίγραφα».