από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Σημίτης:Ορισμένοι νόμιζαν ότι θα παίζουν νταούλια και οι άλλοι θα χορεύουν

«Βρισκόμαστε σε ακραία κατάσταση»
Σημίτης:Ορισμένοι νόμιζαν ότι θα παίζουν νταούλια και οι άλλοι θα χορεύουν
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο Κ. Σημίτης είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός ο οποίος παρέδωσε το προσωπικό του αρχείο, γεμάτο από ιστορικά στοιχεία, στο Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ουδείς άλλος πρωθυπουργός έπραξε παρόμοιο και για τον κ. Σημίτη πρέπει να υπάρχει αρχείο για να έχουν πρόσβαση και οι απλοί πολίτες, αλλά και οι κυβερνώντες συνείδηση της ιστορίας τους, της δουλειάς και των αγώνων που έχουν γίνει για να φτάσουμε σ΄ένα αποτέλεσμα. Και όχι, όπως είπε χαρακτηριστικά (εξαπολύοντας παράλληλα και ευθεία επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ), που ορισμένοι θέλουν να αρχίσουν την ιστορία από το μηδέν και να νομίζουν ότι παίζουν νταούλια και οι άλλοι να χορεύουν: «Δεν γίνεται αυτό, δεν μπορεί να γίνει αυτό, δεν είναι επιστημονικό, να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη η ιστορία», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Βρισκόμαστε σε μία ακραία κατάσταση και εκφράζω την ελπίδα ότι θα την ξεπεράσουμε και θα επέλθει συμφωνία».

Σε μια γεμάτη αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (από στελέχη του ΠαΣοΚ, αλλά και υπουργούς επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη), έγινε η δημόσια παρουσίαση του πλούσιου και ενδιαφέροντος από κάθε πλευρά προσωπικού αρχείου του ψηφιακού αποθετηρίου του πρώην πρωθυπουργού, που φιλοξενεί το πολιτικό αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη, Πρόεδρος του οποίου είναι η κυρία Δάφνη Σημίτη. Το αρχείο περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμα και τα περίφημα μπλοκάκια του, όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τα μπλοκάκια που κατέγραφε την πολιτική του δράση, τις επαφές του, τις συνομιλίες του με προέδρους κυβερνήσεων και αρχηγούς κρατών, ακόμα και τις οδηγίες που έδινε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε το κίνητρο που είχε για να παραδώσει το προσωπικό του αρχείο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, απαριθμώντας τις δυσκολίες, τη γραφειοκρατία για πρόσβαση σε αρχεία πρώην πρωθυπουργών, αλλά και τη νοοτροπία που επικρατούσε (και επικρατεί) για «κλειστά προσωπικά αρχεία» πολιτικών που είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου: «Το αρχείο είναι βαρετό αλλά έχει τη σημασία του», είπε, αρχίζοντας την αφήγηση για τις δυσκολίες που συνάντησε ο ίδιος να μελετήσει αρχεία πρώην πρωθυπουργών, αλλά και υπουργών. Εδωσε παραδείγματα, με πρώτο την εποχή που ήταν υπουργός το 1981 και θέλησε να κοιτάξει κάτι σχετικά από τα αρχεία για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, όπου βρήκε τις πόρτες κλειστές με όλη της έννοια της «ιδιοκτησιακής αντίληψης του αρχείου».

Του είπαν ότι όλα τα στοιχεία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ βρίσκονται στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή και έτσι δεν μπόρεσε ούτε καν να δει τα στοιχεία. Κάτι, που όπως είπε δεν του έκανε καθόλου εντύπωση, αφού η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στο αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί. Βρισκόταν σε μία αποθήκη στο Καστρί και η μόνη που είχε πρόσβαση σ΄αυτό ήταν η οικογένειά του. Για να μπορέσει ο κ. Σημίτης να μελετήσει τα αρχεία, έπρεπε να δώσει εντολή ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Κάτι που δεν το θεώρησα δεκτό», ανέφερε. Αλλά και όταν ήταν υπουργός Γεωργίας, θέλησε να βρει κάτι από τα αρχεία του υπουργείου. Οταν τα ζήτησε, με έκπληξη τον πληροφόρησαν ότι βρίσκονται στο σπίτι του... υφυπουργού. Εδωσε εντολή να επιστρέψουν στο υπουργείο: «Δεν γνωρίζω εάν τα επέστρεψε αλλά αυτό που συνέβαινε, με τα αρχεία ήταν μια συνήθη νοοτροπία για την Ελλάδα», είπε συγκεκριμένα.

Αλλά η πιο απίστευτη υπόθεση νοοτροπίας ιδιοκτησίας αρχείου έγινε όταν υπήρξε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Το θέμα αυτό το είχε θέσει και ο ίδιος στον τότε Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Διαπίστωσε ότι υπήρξε από τότε γερμανική αντίρρηση στη συζήτηση του θέματος. Αλλά οι Νίκος Χριστουδουλάκης και Γιώργος Παπαδημητρίου είχαν προχωρήσει σε σοβαρή εργασία για τις αποζημιώσεις και τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους από τους Γερμανούς. Ο κ. Χριστοδουλάκης μάλιστα εξέδωσε και βιβλίο. Εστειλε  τον κ. Χριστοδουλάκη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και εκεί μία κυρία του είπε να πάει σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και το σημαντικότερο να υποβάλει μία αίτηση στο Μαξίμου: «Η αίτηση απερρίφθη» είπε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον δύσκολο δρόμο στα πρώτα χρόνια της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ και τη νοοτροπία που επικρατούσε τότε με τη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, όπου ακόμα ακουγόταν το σύνθημα «Ελλάς και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», Ακόμα και για τη νοοτροπία του πρώτου Επιτρόπου της χώρας μας στην Κομισιόν, που θεωρούσε ως κύρια εργασία του όχι να εργάζεται σε θέματα που αφορούν την χώρα μας, αλλά να... αστυνομεύει τους υπουργούς, προσδοκώντας ότι δεν πρόκειται να  ξεφύγουν από την γραμμή, την οποία ο ίδιος νόμιζε ότι ήταν εθνική γραμμή. Και ανέφερε το παράδειγμα του «πολέμου της ρέγκας» (που είχε ταλανίσει πολλές χώρες της ΕΕ) και πώς κατάφερε να φέρει σε ομοφωνία στο συμβούλιο υπουργών, πείθοντας τον διαφωνούντα Ολλανδό υπουργό, να μην εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του.

Του είπε συγκεκριμένα να μην σηκώσει το χέρι του στην ψηφοφορία, ώστε να θεωρηθεί ότι όλοι συμφωνούσαν. Είχε όμως αντίρρηση ο τότε Ελληνας επίτροπος. Το δεύτερο παράδειγμα που έφερε ήταν για έναν υπουργό του ΠαΣοΚ (που δεν κατονόμασε και όταν ρωτήθηκε ποιος είναι απάντησε «ακόμα και στην Μέρλιν να με πάτε και να με βασανίσετε δεν πρόκειται να σας το αποκαλύψω» ), που τελείωσε την μακροσκελή ομιλία του με το σύνθημα... «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», αφήνοντας τους συναδέλφους του υπουργούς έκπληκτους..


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κ.Σημίτης:«Η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνία» 
Στο νοσοκομείο του Πύργου μετά από μικροατύχημα ο Κώστας Σημίτης 
Παπανδρέου - Σημίτης έτοιμοι να παραδώσουν τα γραφεία στην Βουλή 
Κ. Σημίτης: Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη περιμένει τη θετική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης 
Σημίτης: Η Ευρωζώνη οδηγήθηκε σε κρίση, όταν ο Βορράς εφάρμοσε λιτότητα 
Σημίτης: Ουδέποτε υποστήριξα τις πρόωρες εκλογές 
K. Σημίτης: Η κρίση είχε επιπτώσεις στη Δημοκρατία 
Κ. Σημίτης: Η ρύθμιση του χρέους θα αργήσει 
Κώστας Σημίτης: Ο Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε 
Κ.Σημίτης: Απαραίτητο και νέο κούρεμα του χρέους 
Κ. Σημίτης: Αρνείται να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΠαΣοΚ 
Κ. Σημίτης: «Χωρίς σχέδιο οδηγούμαστε στο περιθώριο της Ευρώπης» 
Εγώ, ο Σημίτης και ο Καραμανλής 
Κ. Σημίτης: Αυτοί που διαχειρίζονται την κατάσταση ελπίζω να έχουν μυαλό 
Κ. Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε όταν έβλεπε το τσουνάμι να έρχεται 
Κ. Σημίτης - Γ. Καμίνης: Συναντήθηκαν στη Βουλή 
Κώστας Σημίτης: Αφορούν μόνο το σήμερα οι ευρωεκλογές; 
Παρών ο Κώστας Σημίτης στη συνδιάσκεψη της Ελιάς 
Κ. Σημίτης:Υπέρ της κίνησης των «58» για την Κεντροαριστερά 
 
 
σχόλια (45)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  το αρκουδάκι | 12/05/2015 23:00
  Εσείς πάντως Πρόεδρε επι των ημερών σας έπεσε χορός!!! Με τους μισούς στενού σας συνεργάτες υπόδικους και κατηγορουμένους για διαφθορά, με τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου εις βαρος σχεδόν ολόκληρης της κοινωνίας προς όφελος των ολίγων καλών σας χορηγών έχετε μείνει στο απυρόβλητο.
  G.P
  απάντηση20
   
   
  αξιος | 08/05/2015 21:43
  ισως ηταν ο πιο νοικοκυρης πρωθυπουργος απο συστασεως του ελληνικου κρατους
  ο ποντιος
  απάντηση66
   
   
  δεν μου αρεσει ο Σημίτης | 08/05/2015 09:40
  Προτιμω τον Χαικάλη
  ntek
  απάντηση528
   
   
  Πανικός στα σχόλια | 08/05/2015 08:44
  Όποτε μιλάει ο Σημίτης γίνεται πανικός στα σχόλια από κάτω. Προφανώς οι περισσότεροι είναι από αυτούς που έχασαν χρήματα στο χρηματιστήριο όπου τζογάρισαν με σκοπό την εύκολη αρπαχτή. Κανείς όμως δεν βλέπω να σχολιάζει αυτό που αναφέρει για την ιδιοκτησιακή αντίληψη των αρχείων. Ισχύει παντού στη Δημόσιο και πρόκειται για μία ισχυρή παθογένεια που εμποδίζει τη μεταρρύθμιση της Διοίκησης και την ανάπτυξη. Αλλά τι σας λέω τώρα, τελειώνουν και οι διαθέσιμοι χαρακτήρες, βρίστε λίγο το Σημίτη να ξελαμπικάρετε...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση334
   
   
  το δούλεμα το τραβάει ο οργανισμός του Ελληνα... | 08/05/2015 04:47
  ε αφού έχουν να κάνουν με ΗΛΙΘΙΟΥΣ που πιστεύουν ό,τι να'ναι, αυτοί φταίνε που τους δουλεύουνε?
  Μιχάλης Τ
  απάντηση100
   
   
  Μήπως θυμάται | 07/05/2015 21:48
  ή έχει σημειώσει σε βιβλίο εσόδων εξόδων ή κάπου αλλού, που κατέληξε το εκατομύριο του Τσουκάτου; Ή μήπως θυμάται ότι επί πρωθυπουργίας του τίποτα μίζες για αγορές εξοπλιστικών; Τι θράσος ο τέως πρωθυπουργός να βγαίνει και να μιλά για αρχεία όταν κατονομάστηκε από τον Καραμανλή ως αρχιερέας της διαφθοράς. Όχι πως δεν ήταν ό άλλος αλλά λέμε.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση525
   
   
   
  ΣΎΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΝ; | 07/05/2015 21:47
  Η χώρα άρχισε να διαλύεται από τον σπληναντεράκια από το 2004 και εντεύθεν. Αποκορύφωμα το 2007-8-9. Μετά ήρθε ο άλλος ο ανίκανος Παπανδρέου και την αποτελείωσε. Ακολούθησαν ημέρες θολές και έκπτωση της Δημοκρατίας, εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Τέλος μας προέκυψε αυτή η απίθανη κυβέρνηση των αμόρφωτων, ιδεοληπτικών και πάσης φύσεως προβληματικών περιπτώσεων που, -δίκην μουζίκων - μπούκαραν στο γκοβέρνο και γελάει η υφήλιος μαζί τους. Ο Σημίτης με όλα τα ελαττώματά του, δεν έχει καμία σχέση μα αυτούς.
  Γιάννης Παληός
  απάντηση404
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το ότι ακόμα... | 07/05/2015 19:09
  ανασαίνεις και κυκλοφορείς ελεύθερος, το οφείλεις στους φίλους σου τους Αμερικανούς. Πές τουλάχιστον άλλη μια φορά ευχαριστώ αγνώμονα .
  below average intelligence
  απάντηση433
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΛΑΘΗ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ | 07/05/2015 18:23
  Εκανε και λαθη ο κ. Σημιτης. Να πουμε τα χειροτερα Αφησε αναπτυξη και πλεονασμα- αυτοκινητοδρομους - γεφυρες - αεροδρομια. Εβαλε Ελλαδα και Κυπρο στο ευρω . Ελαχιστοποιησε την ανεργια και εφερε την μεγαλυτερη ευημερια σε ολους απο καταβολης ελληνικου κρατους. Και ολα αυτα για καποιους που τρεφονται με την εκδικηση, μισουν την προοδο και κοιμουνται με λαικιστικα παραμυθια ξεχνωντας ποτε εφυγε ο Σημιτης απο την διακυβερνηση. Οποιος διαφωνει με την λογικη τους ειναι κλεφτης η προδοτης. Τα λαθη πληρωνονται κ. Κωστα!!
  EXPATRIAT
  απάντηση355
   
   
  πασοκος | 07/05/2015 18:15
  όλα τα πασόκια βήμα διαβάζαμε τοτε κι ας γίναμε σήμερα σύρισα...φάνηκε απ τα dislike..άρε καταραμένο δημόσιο...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση56
   
   
   
  απ το Σημιτη στον Τσιριζα | 07/05/2015 17:44
  Ο Σημιτης ηταν ο μονος καλος πρωθυπουργος της μεταπολεμικης περιοδου στην Ελλαδα. Τελειος οχι δεν ηταν, τελειοι πολιτικοι δεν υπαρχουν, και τις καλυτερες προθεσεις να εχουν η πολιτικη ειναι τοσο βρωμικη που απλα πρεπει να συρθουν στο βουρκο ακομη και υπο απειλη.. Οι πολιτικοι πρεπει να ειναι εξυπνοι, διπλωματες και πονηροι εφοσον θελουν να υπηρετησουν αξια ενα πολιτικο αξιωμα. Σημερα στο διεθνες περιβαλλον τα πραγματα ειναι ακομη πιο δυσκολα και θα χρειαζομασταν πολλους σαν τον Σημιτη για να εξελθει η χωρα απ την κριση αντ αυτου εχουμε πολιτικα απαιδευτους Τσιπρα, Δραχμαζανη, Σκουρλετη, Κωσταντοπουλου, Κατρουγκαλο... αξιοι της μοιρας μας και της εξυπναδας μας...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10822
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΚΟΜΑ | 07/05/2015 17:00
  ;ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΣΗΜΙΤΗ
  ARIS
  απάντηση3096
   
   
  Κοινή λογική | 07/05/2015 16:51
  Προφανως Ο Σημιτης δεν ηταν ο τελειος πρωθυπουργος! Ομως εχω την αισθηση οτι ηταν ο τελευταιος σοβαρος, μορφωμενος και πανω απο ολα πολιτης που πριν πολιτευτεί ειχε δουλεια και εργασια. Ο νοων νοειτω ...
  Μιχάλης
  απάντηση13224
   
   
   
  Απατεωνα | 07/05/2015 16:39
  Απατεωνα μας κατεστρεψες τις ζωες μας, πρωταιτιε της εθνικης καταστροφης. Εδωσες πλαστα στοιχεια για το χρεος μαζι με τους λωποδυτες της goldmann sachs, εισαι ηθικος αυτουργος 3 νεκρων στα Ιμια 1500000 επενδυτων που καταστραφηκαν στο χρηματιστηριο το 2000 εδωσες απευθειας αναθεσεις 22 δις στους Ολυμπιακους αγωνες, ησουν παρον με τις υπογραφες σου στα εξοπλιστικα με Ακη Διπλα σου σφυριζαν οι βαλιτσες της siemens απo του Τσουκατου τα χερια και δεν ειχες ταχα παρει ειδηση τι γινοταν Παραδωσου στις αρχες για εσχατη προδοσια Μας κατεστρεψες , εξαφανισου και βγαλε τον σκασμο ρε
  timoros
  απάντηση46115
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  συγνωμη | 07/05/2015 15:00
  Ζήτα μια ΣΥΓΝΩΜΗ επιτέλους για όλα όσα έκανες ή δεν έκανες και φτάσαμε ως εδώ. Ε Π ΙΤ Ε Λ Ο Υ Σ!!!!!
  sp
  απάντηση45107
   
   
  Ο "σοφός" λαος!! | 07/05/2015 14:09
  Γεμάτος μοχθηρία, φθόνο, παραπληροφόρηση, τουπέ, άγνοια, γελοιότητα, βλακεία, άρπαξε να φας, τσέπωσε, πήγαινε με τον πιο "δυνατό", κορόιδεψε, δίχως κριτική ικανότητα κι άλλα τέτοια που μας βοηθούν πολύ να προχωρήσουμε σ΄ενα καλύτερο μέλλον!!
  Εχουμε ό,τι μας αξίζει
  απάντηση5920
   
   
  Απορία | 07/05/2015 13:58
  Εχει γραφείο τύπου ο Σημίτης όπως ο ΓΑΠ, Μητσοτάκηδες κλπ που ψηφίζουν στα σχόλια σε άρθρα που τους αφορούν, όπως το παρόν γιά Σημίτη ???
  Ο περίεργος πολιτικός μηχανικός
  απάντηση2979
   
   
  Για την μεγάλη μάσα εχει γράψει; | 07/05/2015 12:57
  Έχει γράψει και για τον Τσουκάτο,Μαντέλη, Ακή,Siemens κ.λ.π ;
  gdkp
  απάντηση4654
   
   
  ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ,ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ,ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ | 07/05/2015 12:31
  Γιά άλλη μιά φορά άλλο Σημίτης, άλλο σημιτικά εξαπτέρυγα, όπως και άλλο ΓΑΠ και "κηπουροί" άλλο παπανδρεικά εξαπτέρυγα . Εφυγαν αρκετά αντρεικά, γαπικά και σημιτικά εξαπτέρυγα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ . Λίγα έμειναν ακόμα . Είναι ευκαιρία . Ουδεν "κακόν" αμειγές καλού . . .
  Θ.Τ.
  απάντηση1632
   
-