Το κύμα τροπολογιών -υπουργικών και βουλευτικών- που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας την αποχώρηση της ΝΔ από την συνεδρίαση της Ολομέλειας και την κατάθεση από το Ποτάμι αιτήματος διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας για 15 από αυτές, είχε και άλλες παρενέργειες. Συγκεκριμένα, αποτέλεσε αφορμή για να δεχθεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τα πικρόχολα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στάση της.

Πριν αποχωρήσει η ΝΔ από την αίθουσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Κυρ. Μητσοτάκης καλούσε τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο να αποσύρει όλες τις βουλευτικές τροπολογίες «και να ακούσει τις παραινέσεις της Προέδρου της Βουλής (σ.σ. σχετικά με την κατάθεση τροπολογιών), η οποία δεν είναι εδώ να σας τραβήξει λίγο το αυτί, αλλά εμφανίζεται μόνο όταν την βολεύει πολιτικά».

Λίγες ώρες αργότερα, γύρω στα μεσάνυχτα, η κυρία Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε επί του θέματος δίχως να διστάσει να επαναλάβει όσα έχει πει κατά καιρούς, δηλαδή ότι «πρέπει να υπάρξει μια πραγματική αυτοσυγκράτηση των υπουργών σε σχέση με τη διαδικασία κατάθεσης των τροπολογιών».

«Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει γίνει πολύ αυστηρή σύσταση να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής σε σχέση με τις τροπολογίες. Νομίζω ότι αδικούμε νομοσχέδια, όπως αυτό, όταν ανοίγουν άλλα πεδία που μπορούν με κανονικό τρόπο να έρχονται σε συζήτηση», είπε απευθυνόμενη στους παριστάμενους υπουργούς, τονίζοντας ότι το εν λόγω ν/σ «θα το αδικήσουμε, αν επιτρέψουμε να παρεισφρήσουν διαδικασίες ή αβλεψίες ή διατάξεις που δεν πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού. Προειδοποίησε δε εμμέσως το Μέγαρο Μαξίμου ότι η ανοχή που έχει δείξει η ίδια μέχρι τώρα «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και δεν πρέπει να οδηγεί σε μια καταχρηστική προσφυγή σε κοινοβουλευτικά μέσα και σε κοινοβουλευτικές οδούς που τελικά παραβιάζουν τη διαδικασία που όλοι μας θέλουμε να υπερασπιστούμε».

Και έκρινε ότι τρεις από τις υπουργικές τροπολογίες πρέπει να αποσυρθούν, καθώς, όπως εκτίμησε, «δεν δικαιολογούνται και θα πρέπει να αποσυρθούν, διότι δεν πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις». Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί κκ. Βούτσης και Κατρούγκαλος αιτιολόγησαν τις τροπολογίες που εισήγαγαν στο νομοσχέδιο επιμένοντας ότι πρέπει να ψηφιστούν καθώς, όπως είπε ο κ. Βούτσης «είναι απολύτως μέσα στην ύλη του νομοσχεδίου που συζητάμε». Έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε στο Σώμα το οποίο και αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες τροπολογίες μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Το θέμα θα τελείωνε εκεί εάν η Πρόεδρος της Βουλής δεν είχε προηγουμένως δοκιμάσει τις αντοχές ορισμένων βουλευτών διαβάζοντάς τους όλα τα σχετικά με την κατάθεση τροπολογιών άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης διαμαρτυρήθηκε: «Τέτοια ώρα τον Κανονισμό θα μας διαβάσετε;», ρώτησε την Πρόεδρο λέγοντας με σκωπτική διάθεση: «Τώρα που έχουμε και καθαρό μυαλό, που άρχισε να ξημερώνει, που οι πετεινοί λαλούν…».

Μάλιστα της επισήμανε ότι ήταν γνωστές οι τροπολογίες από νωρίς και «δεν μπορεί να έρχεστε δωδεκάμισι ώρα και να θέτετε θέματα τέτοια». «Έρχεστε δωδεκάμισι ώρα και θέτετε το ζήτημα. Γιατί το κάνετε αυτό; Είμαστε από τις οκτώ η ώρα εδώ πέρα όλοι κι έρχεστε δωδεκάμισι ώρα και θέτετε θέμα. Έλεος, δηλαδή! Έλεος, πραγματικά!», της είπε ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού τον χειροκρότησαν. Και ακολούθησε καβγάς:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Κατσώτη, επειδή το ΚΚΕ δεν χειροκροτεί, αλλά και επειδή είστε και μόνος σας από το ΚΚΕ, εισπράξατε από το «Ποτάμι» τα εύσημα…

ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Έτσι είμαστε εμείς!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Λοιπόν, ακούστε να δείτε. Η διαδικασία πρέπει να τηρείται…

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εσείς δεν γνωρίζατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ακούστε λίγο. Δεν το κατάλαβα το πνεύμα σας: Είναι αργά, οπότε ας τα ξεχάσουμε;

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Σας ακούω, αλλά από το πρωί…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Από το πρωί υπάρχει διαδικασία η οποία είναι εν εξελίξει και είναι εν εξελίξει και αυτή τη στιγμή.

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εσείς τέτοια ώρα που το ανοίγετε το θέμα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Και πριν κλείσει η διαδικασία, πρέπει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί να αντιμετωπιστούν, εκτός αν προτείνετε να τα καταπιούμε. Επειδή δεν πιστεύω ότι προτείνετε να τα καταπιούμε…

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εσείς τέτοια ώρα που το ανοίγετε δεν θέλετε να το καταπιείτε; Ποιος είναι εδώ τέτοια ώρα; Εσείς το ανοίγετε δωδεκάμισι ώρα που έχει φύγει όλο το Σώμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Η αίθουσα είναι γεμάτη, τουλάχιστον οι τρεις πτέρυγες από τις πέντε. Και αυτό είναι το ευτύχημα, ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο –λυπάμαι αν από κάποια κόμματα επιλέγουν οι Βουλευτές να μην έρχονται ή να φεύγουν- η Βουλή είναι γεμάτη. Διαλέγεται και αποφασίζει και έτσι πρέπει να γίνεται. Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν πιάνεται στον ύπνο η Βουλή. (…) Στη ζούλα διαδικασίες δεν κάνουμε αυτήν την περίοδο και μη με προσκαλείτε να κάνω. Δεν θα κάνω».

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εγώ δεν σας προσκάλεσα. Εσείς το κάνετε με τη στάση που κρατάτε. Εσείς έρχεστε και το κάνετε δωδεκάμισι ώρα το βράδυ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μα, αστειεύεστε;

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εγώ αστειεύομαι; Να έλθετε τότε το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Πού είναι οι Βουλευτές σας;

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Οι τροπολογίες είναι αναρτημένες από το πρωί, από χθες. Τις είδατε; Ναι ή όχι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): …σας ενημερώνω ότι τουλάχιστον εγώ ως Πρόεδρος ασκώ τα καθήκοντά μου της Προεδρεύουσας πολύ περισσότερες ώρες απ’ ό,τι γινόταν από τους προκατόχους μου. Το να με εγκαλείτε γιατί ήμουν στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους –την οποία έχετε καταγγείλει, αλλά για κάποιους είναι σημαντική- ή να με εγκαλείτε γιατί ήμουν στην εκλογή για την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, αυτό είναι επιλογή σας. Εδώ είμαι. Ασκώ τα καθήκοντά μου.

Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι επίμαχες τροπολογίες

Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συνολικά 14 τροπολογίες -υπουργικές και βουλευτικές- οι οποίες εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αποκατάσταση αδικιών στη Δημόσια Διοίκηση, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το Ποτάμι.

Μεταξύ των τροπολογιών, ψηφίστηκαν οι δύο υπουργικές που αφορούν τη Διαύγεια και την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τη συνεδρίαση είχαν αποχωρήσει η ΝΔ, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση για τον «καταιγισμό» των τροπολογιών, και το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας -πλην της αθρόας κατάθεσης άσχετων και αντισυνταγματικών τροπολογιών- και «σύγκρουση συμφερόντων» στο πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος και εισηγήθηκε το νομοσχέδιο.

«Ναι» στις τροπολογίες για τη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και 36 «όχι» (Ποτάμι, ΧΑ, ΚΚΕ). Θετική ψήφο στην τροπολογία για τη Διαύγεια έδωσαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» ψήφισαν 36 βουλευτές από το Ποτάμι και τη ΧΑ, ενώ «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές του ΚΚΕ.