Το χάσμα είναι εμφανές και αναδεικνύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η ψυχική απόσταση, πέρα από την πολιτική, μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Η ενότητα είναι επίπλαστη και οι περισσότεροι, βουλευτές και στελέχη κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει καμία διάθεση να διευκολύνει τα σχέδια των δελφίνων για αλλαγή σελίδας. Μάλιστα χθες Δευτέρα, συνέχισε την επιχείρηση ενίσχυσης της εικόνας του, επισκεπτόμενος τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Ελλάδας, συνεχίζονταν τα πυρά κατά της ηγεσίας από κεντρικά στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κάλλιστα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ότι αυτή την περίοδο αναδεικνύεται η ΝΔ εσωτερικού και η ΝΔ εξωτερικού: η ηγεσία του κόμματος που προσπαθεί να δείξει ότι παραμένει κεντρικός παίκτης στην Ελλάδα με επισκέψεις και συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και από την άλλη η εσωκομματική αντιπολίτευση που σφυροκοπεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη σημερινή ηγετική ομάδα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τα σημαντικά προβλήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αρχίζει και χάνει με μεγάλο ρυθμό τη δημοσκοπική «λάμψη» των πρώτων ημερών, στροβιλίζεται στα εσωτερικά της υπαρξιακά ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωνε στις Βρυξέλλες έναν κύκλο επαφών που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ζητούσε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, στην Αθήνα συνεχίζονταν οι συζητήσεις στο εσωκομματικό πεδίο για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Αυτή τη στιγμή, η εσωκομματική αντιπολίτευση έτοιμη να προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά, ενώ είναι έτοιμη, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, η κοινή διακήρυξη που θα ζητά τη σύγκληση του Συνεδρίου του κόμματος.

Είναι σαφές ότι οι βασικοί παίκτες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θέλουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για αλλαγή σελίδας στη ΝΔ, ενώ κρίσιμος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει και τις εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι και η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών και κυρίως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Στην πολιτική αυτό που έχει καθοριστική σημασία είναι το ρεύμα και στη σημερινή ηγετική ομάδα συχνά το τελευταίο διάστημα παραπονούνται για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει ομάδα βουλευτών, αλλά και μερίδα των ΜΜΕ. Πέρα από τις όποιες όμως σκοπιμότητες των δελφίνων, υπάρχει, όπως παραδέχονται ψύχραιμοι αναλυτές, το βασικό πρόβλημα: το ρεύμα εδώ και καιρό έχει μεταστραφεί εναντίον της ΝΔ. Το βασικότερο όμως πρόβλημα δεν είναι τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά η κατακόρυφη πτώση του ευρύτερου πολιτικού κύρους και επιρροής.

Η ΝΔ…εξωτερικού είχε ως σύμμαχο και τον Ζ.Κ.Γιούνκερ που χθες ουσιαστικά επέπληξε τους Έλληνες για την απόφασή τους να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας σε φοιτητές στην πόλη Λουβέν, όπου βρέθηκαν με τον κ. Σαμαρά για την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Βίλφριντ Μάρτενς, θύμίσε πως η ευρωζώνη δεν αποτελείται από ένα κράτος και είπε: «Η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις».

Στη ΝΔ…εσωτερικού, στελέχη όπως η κυρία Μπακογιάννη και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλάνε για την ανάγκη αλλαγής σελίδας, ενώ η πρώην υπουργός ζητεί να αποφασίσει η Κ.Ο. και όχι «ένας κλειστός κύκλος τριών ανθρώπων» ποια στάση θα κρατήσει η Ν.Δ στη Βουλή εάν και όταν υπάρξει συμφωνία.

Ενδιαφέρον έχει η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει διαφορετική στρατηγική και στέκεται έναντι όσων μιλούν για επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών στην παρούσα χρονική περίοδο.

«Η Ν.Δ πρέπει να περάσει μέσα από μια φάση εσωτερικής ανασυγκρότησης, την οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε με δισταγμό και καχυποψία» είπε χθες το Βήμα fm και συνέχισε αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τη στάση των δελφίνων που κατά πολλούς βιάζονται: «Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και πετύχουμε τη συμφωνία θα υπάρχει άπλετος χρόνος για τα εσωτερικά της Ν.Δ».