Υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων και με τη στάση του ΔΝΤ να προξενεί μεγάλο προβληματισμό στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας και η κυρία Λαγκάρντ «συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών Θεσμών και για το πώς θα προχωρήσουν οι προτεραιότητες πολιτικής».

Εκτιμάται ότι η αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στους «τρεις Θεσμούς» αποτελεί προσπάθεια αποστασιοποίησής του από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου, κυρίως, είναι εκείνες που εμποδίζουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ αποκαλύπτει η Bild

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ λίγο πριν τις κρίσιμες συναντήσεις των κκ. Τσακαλώτου, Δραγασάκη και Βαρουφάκη σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου συζητήθηκαν η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα της συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Οι Financial Times για το ΔΝΤ και την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εκτός πορείας όσον αφορά στο τρέχον πρόγραμμα ύψους €172 δισ. σε σημείο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με δημοσίευμά των Financial Times. To Ταμείο προειδοποίησε τους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ η προειδοποίηση αυτή έφτασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω του Πολ Τόμσεν, υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Ταμείο μπορεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την χρεοκοπία.

Διευκρινίζει μάλιστα πως χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη του Μαΐου, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, όπως τονίζει, την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και οι οποίοι είπαν ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως η Αθήνα βρίσκονταν σε σωστή πορεία ώστε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, αν και με βάση τους στόχους του υπάρχοντος προγράμματος η Αθήνα υποτίθεται ότι θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2015.