Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα απέστειλε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης σχετικά με την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Πρόκειται για την δημοσιοποίηση της προσωπικής – εμπιστευτικής επιστολής που είχε αποστείλει ο κ. Κακλαμάνης τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η οποία, ωστόσο, έμεινε αναπάντητη και έτσι αποφάσισε να την δώσει στην δημοσιότητα. Όπως επισημαίνει στην επιστολή «δυστυχώς, τα ΄΄μέτρα΄΄ που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, αποτελούν φενάκη για τους έντιμους φορολογούμενους, που θα κληθούν και πάλι να ανταποκριθούν σε αυξημένες επιβαρύνσεις- με ήδη μειωμένη ή ανύπαρκτη την φοροδοτική ικανότητά τους».

Και ζητεί να νομοθετηθεί τεκμήριο, (όπως τα γνωστά τεκμήρια διαβίωσης), σύμφωνα με το οποίο θα θεωρείται ότι «δεν έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές τα ποσά άνω των 200.000€ που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης» (λίστα Νικολούδη).

Επιπλέον, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι «η καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς αποτελεί χρέος τιμής και όχι ψευδώνυμη πράξη κάθαρσης , όχι μόνο για σας, ως πρωθυπουργό και πρόεδρο κόμματος, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησής σας, καθώς και για όλους όσοι κατέλαβαν πρωθυπουργικά, αρχηγικά και υπουργικά καθήκοντα –μεταξύ των οποίων και εγώ, επί 7 χρόνια συνεχώς».

Στο πνεύμα αυτό του ζητεί «να δώσει δείγματα γραφής κατά της πολιτικής διαφθοράς με την επαναφορά σε ισχύ του νόμου 4065/2012 (περί «πόθεν έσχες») και την άτεγκτη εφαρμογή του».