Εγκλωβισμένη σε πολλά πεδία βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Επειτα από πολλές μεταπτώσεις της διαπραγματευτικής της επιδίωξης και καθώς η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μετατρέπεται πλέον καθημερινώς σε βρόχο που απειλεί με ασφυξία και πολλαπλές αλυσιδωτές αντιδράσεις και εξελίξεις, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να επιδιώκει μία «συνολική συμφωνία», η οποία δεν θα περιλαμβάνει απλώς και μόνο τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση ενός μέρους της δανειακής βοήθειας (και εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2014), αλλά και το επόμενο στάδιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οπως όμως προκύπτει από τα όσα μεταδίδονται από κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο κύριος εγκλωβισμός της κυβέρνησης αφορά το παιχνίδι με τις λέξεις, το οποίο επιχειρείται να παιχθεί στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, παρά την φημολογούμενη πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, η πίεση προς την κυβέρνηση είναι δεδομένη: τα κρίσιμα στοιχεία παραμένουν και αφορούν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την βιωσιμότητα του χρέους.
Η παράμετρος αυτή κρίνεται καθοριστικής σημασίας στον βαθμό που θα κρίνει την γνωμοδότηση του ΔΝΤ για την συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα και υπό αυτήν την έννοια με την αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος, κάτι στο οποίο οι δανειστές επιμένουν προκειμένου να εγκριθεί η αποδέσμευση των δόσεων ή μέρους αυτών.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την πίεση και μιλά πλέον για «συμφωνία πακέτο».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα αναζητείται μία φόρμουλα, με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει στο εσωτερικό να διαμορφώσει ένα πεδίο πολιτικών ελιγμών και να διαχειριστεί τα επόμενα βήματά της.

Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι από Βρυξέλλες και Βερολίνο ασκείται η προφανής πίεση ούτως ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αναγκαστεί να αποδεχθεί τους όρους του παιχνιδιού.
Κοινοτικές πηγές μεταδίδουν από το βράδυ της Κυριακής ότι «δεν υπάρχει συμφωνία πακέτο», και επιμένουν: «ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία χωρίς παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ή τουλάχιστον χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για το διάστημα των επομένων μηνών, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής, στην συνεδρίαση της ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, «διαπιστώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία». Σημειώνεται ωστόσο, ότι προ ημερών μεταδιδόταξ βεβαιότητα ότι ως το βράδυ της Κυριακής θα είχε υπάρξει ευτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση «η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».

Παρά ταύτα, από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται ότι η πιθανότητα σύγκλησης Eurogroup εντός της εβδομάδας είναι πολύ μικρή, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τα περιθώρια στενεύουν δραματικά και ότι οι κόκκινες γραμμές της θα πρέπει να μετακινηθούν, αν πράγματι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί και επιδώκει μία ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης τις αμέσως επόμενες ημέρες.