Λίγες ημέρες πριν από τις 8 Μαΐου ημέρα συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας για ένα θέμα ταμπού για τη γερμανική κοινωνία, σχετικά με την περίοδο του ναζισμού υπογράμμισε πως δεν πρέπει κανείς να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με το Εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της υπογράμμισε ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η κ. Μέρκελ, σε μια πρωτόγνωρη αναφορά της στο συγκεκριμένο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Καγκελάριος, χωρίς να αναφερθεί όμως για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα πάει στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον πρόεδρο της Ρωσίας στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δηλώσεις της έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.