Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, συζητήθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής με την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Τρεις συναντήσεις έκαναν στις Βρυξέλλες την Κυριακή το Brussels Group, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και οι έλληνες αντιπρόσωποι σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες και την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις στις οποίες υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, την περικοπή των συντάξεων και το ασφαλιστικό.

Στο μεταξύ συνάντηση είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η εμπλοκή του Σαββάτου.

Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε το μεσημέρι του Σαββάτου, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ της ίδιας ημέρας για ακατανόητη επιμονή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δύο αυτά θέματα.

Προσέθεταν, μάλιστα, ότι η επίμονη στη θέση αυτή εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν από τους έλληνες εκπροσώπους συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

Ο Τσακαλώτος, ο λαός και οι κόκκινες γραμμές

Τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός αν διαταραχθούν οι «κόκκινες» γραμμές ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει» δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση» επαναλαμβάνει τη διαπίστωση ότι ήταν λάθος το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό το λάθος δεν ήταν του κ. Βαρουφάκη ή κάποιου άλλου μεμονωμένα και πως ήταν λάθος όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.

Δηλώσεις Σακελλαρίδη

«Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων και πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ασφαλές.

Επίσης, δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών.

«Η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού μας. Έχει παρέλθει η εποχή που τα συμφέροντα των δανειστών υπαγόρευαν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος τονίζει πως «σε περίπτωση που έχουμε ένα αποτέλεσμα έξω από τον χώρο που ορίζει η λαϊκή εντολή, ο λαός θα πρέπει να το κρίνει αδιαμεσολάβητα».

«Να αποφασίσει δηλαδή αν δέχεται τη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κινηθεί ερήμην της λαϊκής βούλησης» διαμηνύει.

Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης στηρίζει ανοιχτά τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας πως οι επιθέσεις που δέχεται δεν στρέφονται εναντίον του προσώπου του αλλά εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης.