Μπροστά στην απειλή των άδειων ταμείων και στις πιέσεις, εντός και εκτός συνόρων, να δοθεί το ταχύτερο λύση στο ελληνικό δράμα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει το πρώτο πακέτο μέτρων που θα αποδώσει από παλιούς και νέους φόρους έσοδα της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ.
Το πακέτο το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί σε προσχέδιο νόμου περιγράφεται από κυβερνητικούς κύκλους ως «σύμφωνο συμβίωσης» με τους Ευρωπαίους. Και αυτό γιατί χωρίς συμφωνία επί των δημοσιονομικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 0,5%-1% του ΑΕΠ εφέτος και 1,3%-1,5% του ΑΕΠ το 2016, οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες (στο λεγόμενο Brusells Group) δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.
Τον αυξημένο λογαριασμό θα πληρώσουν όλοι όσοι ήδη έχουν επιβαρυνθεί με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ, πισίνες, αεροσκάφη) και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής που ως τώρα είχαν εξαιρεθεί. Τα περισσότερα όμως έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τον φόρο διαμονής 5% στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των μεγάλων νησιών, από τον φόρο 3% σε εστιατόρια και μπαρ που αποφασίστηκαν ως μέτρα «ισοδύναμα» στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο και από το ηλεκτρονικό κυνήγι του ΦΠΑ. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ, σελ. Β2-4).
Το πακέτο, το οποίο θα έχει άμεση εφαρμογή, περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες του Δημοσίου (περιορισμός επιτροπών, χρήση ηλεκτρονικών παραβόλων, μειώσεις ενοικίων σε κρατικά κτίρια) που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πέραν των δημοσιονομικών, η κυβέρνηση κλείνει το ένα ζήτημα μετά το άλλο στη διαπραγμάτευση με σοβαρές υποχωρήσεις. Οι πληροφορίες θέλουν ότι αποδέχθηκε μείωση του αριθμού των προσλήψεων για το 2015 (πλην των τομέων Υγείας και Παιδείας), αναγνώρισε την ανάγκη παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και γι’ αυτό θα ξεκινήσει ευρύ κοινωνικό διάλογο προς το τέλος του έτους, ενώ οι αλλαγές στα εργασιακά θα περιμένουν την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Οπως έλεγε κυβερνητική πηγή που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις, οι πιθανότητες να έρθουμε σε συμφωνία έχουν ανέβει στο 85%, αλλά ως την τελευταία στιγμή τίποτε δεν είναι βέβαιο. Και ως παράδειγμα τυχόν «ασυμφωνίας» έλεγε:
«Δεν θα είναι κάτι μεγάλο, π.χ. το Ασφαλιστικό. Αν όμως οι εταίροι ζητήσουν υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, τότε τα μέτρα δεν επαρκούν. Και θα τεθούν (ξανά) άλλα ζητήματα, όπως να μην καταβληθεί 13η σύνταξη ή να αυξηθούν συντελεστές του ΦΠΑ, κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε».
Ακόμη και για αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να υπάρχουν –από τώρα –προσυμφωνημένα μέτρα έτσι ώστε αν παραστεί ανάγκη να εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.
Σε όλους πάντως έχει γίνει αισθητό ότι το κλίμα των συζητήσεων έχει βελτιωθεί. Στις Βρυξέλλες τις αμέσως επόμενες ημέρες μεταβαίνουν και στελέχη της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να δώσουν όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να συνταχθούν οι εκθέσεις για την Ελλάδα (ξεχωριστά από την ΕΕ και το ΔΝΤ).

Το Βερολίνο θέλει συνολική συμφωνία
Ο ΕΝΦΙΑ «ξεκλείδωσε» τις διαπραγματεύσεις
Το «κλειδί» που ξεμπλόκαρε τις συζητήσεις με τους δανειστές, εκτός από τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας, ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει αμετάβλητο τον ΕΝΦΙΑ και το 2015 και να επανεξετάσει τον φόρο το επόμενο έτος.

Υστερα από αυτές τις εξελίξεις και την προσέγγιση των δύο πλευρών στις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που εφέτος – λόγω της αβεβαιότητας και της κρίσης ρευστότητας – θα είναι χαμηλός (κάτω από 1%), αλλά το 2016 καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιταχυνθεί και θα κινηθεί γύρω στο 2,4%, οι συζητήσεις τρέχουν με βασική επιδίωξη να επιτευχθεί το συντομότερο η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), η οποία θα τεθεί υπ’ όψιν του EuroWorking Group εντός της εβδομάδος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καθοριστικό ρόλο για να ξεκολλήσουν οι διαπραγματεύσεις είχε η επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Η ίδια μάλιστα θα προτιμούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία ως το τέλος του μήνα. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να φέρει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα στη Βουλή – και όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο – και να ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας «μια κι έξω».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ